Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Presei în Dieceza de Iași - Colectă pentru un studio radio ERCIS

În Dieceza Romano-Catolică de Iași, duminică, 24 mai 2020, va fi Ziua Presei. Aceasta corespunde cu Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 54-a). Este o ocazie pentru a reevalua rolul presei, internetului, televizorului și al radioului în viața noastră. În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială. În același timp este o ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin toate mijloacele. Colecta din Ziua Presei de anul acesta va fi direcționată pentru dotarea unui studio radio pentru Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Având tema: "Ca să povestești în auzul fiului tău și fiului fiului tău (Ex 10,2). Viața devine istorie", întregul mesaj al papei Francisc pentru cea de-a 54-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale este dedicat povestirii, deoarece, "în învălmășeala de voci și de mesaje care ne înconjoară, avem nevoie de o povestire umană, care să ne vorbească despre noi și despre frumosul care locuiește în noi". Scoțând în evidență că în mod special în Sfânta Scriptură găsim relatată "marea poveste de iubire dintre Dumnezeu și omenire", care îl are în centru pe Isus, papa Francisc amintește că, "în istoria fiecărui om, Tatăl revede istoria Fiului său coborât pe pământ. Fiecare istorie umană are o demnitate nesuprimabilă. De aceea, omenirea merită istorisiri care să fie la înălțimea sa, la acea înălțime amețitoare și fascinantă la care ne-a ridicat Isus". Papa ne invită să-i povestim Domnului viața noastră, să-i vorbim despre persoanele de lângă noi și să-i încredințăm situațiile vieții. Astfel, "chiar dacă mersul evenimentelor rămâne nevariat, se schimbă sensul și perspectiva", putând să mergem cu toții împreună înainte.

Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași, care coordonează instrumentele de comunicare socială din dieceză, și-a diversificat implicarea în diferite sectoare mass-media, în mod special la nivelul social media. Dintre proiectele principale amintim:

Site-ul oficial al diecezei, www.ercis.ro, a avut în ultimul an în medie 21.284 pagini vizualizate zilnic, cu o medie de 1.559 de vizitatori unici pe zi, din peste 40 de țări. O mare parte a vizitatorilor ajung aici prin intermediul rețelelor de socializare. Începând cu 22 octombrie 2018, aici se poate asculta evanghelia zilei, meditația la evanghelia zilei și sfântul zilei în variantă audio. De pe această pagină pot fi urmărite în direct pe internet celebrările liturgice de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte 26 de parohii din dieceză.

Pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro), prin care sunt distribuite noile știri publicate pe site-ul diecezei, dar și gânduri, meditații și materiale audio-video creștine, avea 55.728 de urmăritori la 21 mai, un număr dublu față de anul trecut. Canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro), cu 10.700 de abonați, unde pot fi urmărite înregistrări ale emisiunilor TV și ale altor materiale video religioase, avea 1.902.296 vizualizări la 21 mai, mai mult decât dublu față de anul trecut. Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din catedrala din Iași. În perioada stării de urgență, zeci de mii de credincioși au beneficiat de aceste transmisiuni care au putut fi preluate de aproape 10 televiziuni, locale sau regionale.

Radio Maria poate fi ascultat în două zone din Moldova, pe frecvențele: 89,6 MHz (FM) - Bacău și 87,9 MHz (FM) - Roman, dar și prin cablu TV, pentru abonații RCS&RDS care au receptor Digi. Din Dieceza de Iași sunt realizate emisiuni în cele două studiouri (Bacău și Iași), de către pr. Adrian Blăjuță, Alexandra Cojan și Gabriel Măriuț. La 11 aprilie a fost lansat postul catolic de televiziune Maria TV, unde sunt preluate multe dintre transmisiunile de la catedrala din Iași.

Continuă transmiterea Liturghiei duminicale din catedrala nouă din Iași, la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00.

Continuă colaborarea cu TVR Iași, unde se transmite la fiecare două săptămâni emisiunea "Lumina creștinului", moderată de pr. Adrian Blăjuță, și cu Apollonia TV, pentru emisiunea săptămânală cu titlul "Sub semnul crucii", moderată de pr. Felix Roca; împreună cu postul Iași TV Life sunt realizate meditații video, cu titlul "Să ne rugăm împreună!".

Aceste proiecte se adaugă celor deja existente la Editura "Presa Bună" sau la celelalte două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica". Anul acesta, revista Lumina creștinului a fost îmbunătățită grafic și în conținut, fiind distribuită lunar la 11.329 de abonați; Isus, prietenul copiilor, la 2.092 de abonați, și De la răsărit până la apus, la 3.946 de abonați.

În perioada stării de urgență cauzate de epidemia cu noul coronavirus, care ne-a provocat atâtea suferințe, am încercat să menținem legătura cu credincioșii noștri prin mijloacele moderne de comunicare și în special prin materialele liturgice, audio-video și transmisiunile în direct realizate de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Numărul foarte mare de mesaje care ne-au venit în această perioadă, în care ni s-a spus cât de importante sunt aceste transmisiuni pentru credincioși, ne îndeamnă să facem un pas mai departe în direcția realizării unui radio diecezan și chiar pentru obținerea unei licențe TV care să permită preluarea transmisiunilor video și pe canalele firmelor de cablu.

Tehnica pentru transmisiunile audio/video din catedrală a fost achiziționată cu contribuția mai multor binefăcători și dorim să creăm și un studio radio modern. Prin urmare, colecta cu ocazia Zilei Presei de anul acesta va fi direcționată pentru dotarea unui astfel de studio radio pentru Episcopia Romano-Catolică de Iași.

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale, printr-o donație, cu mențiunea "Presa Buna", în contul:

Episcopia Romano-Catolică Iași
- în LEI: RO35RNCB0175033592360003
- în EURO: RO62RNCB0175033592360002 (bic / swift: RNCBROBU)

Ziua Comunicațiilor Sociale este o ocazie de a mulțumi celor care citesc, răspândesc și sprijină site-urile, publicațiile și cărțile creștine, dar și celor care distribuie conținutul creștin prin televiziune, radio și social media.

Vă mulțumim tuturor celor care duminică, 24 mai, vă veți ruga pentru răspândirea evangheliei și veți contribui la colectele organizate în Dieceza de Iași în sprijinul mijloacelor de comunicare socială și a tuturor celor care vor beneficia de ele.

Pr. Adrian Blăjuță,
director al Oficiului pentru Comunicații Sociale
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Isuse, tu ai spus: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis". Ne răsună astăzi în inimă acest îndemn și vrem să-l urmăm. De aceea, ne îndreptăm spre tine cerându-ți ajutorul și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei la oamenii de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

* * *

Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 54-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale: "Ca să povestești în auzul fiului tău și fiului fiului tău" (Ex 10,2). Viața devine istorie


 

lecturi: 2060.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat