Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie în comemorarea centenarului nașterii sfântului Ioan Paul al II-lea (18 mai 2020)

"Domnul iubește pe poporul său" (Ps 149,4), am cântat, era refrenul de la psalmul responsorial. Precum și un adevăr pe care poporul lui Israel îl repeta, îi plăcea să-l repete: "Domnul iubește pe poporul său". Și în momentele urâte, întotdeauna "Domnul iubește"; trebuie să se aștepte cum se va manifesta această iubire. Când Domnul trimitea, din această iubire, un profet, un om al lui Dumnezeu, reacția poporului era: "Domnul a vizitat poporul său" (cf. Ex 4,31), pentru că îl iubește, l-a vizitat. Și același lucru spunea mulțimea care-l urma pe Isus văzând lucrurile pe care le făcea Isus: "Domnul a vizitat poporul său" (cf. Lc 7,16).

Și astăzi noi putem spune aici: în urmă cu o sută de ani Domnul a vizitat poporul său. A trimis un om, l-a pregătit pentru a fi episcop și a conduce Biserica. Noi, comemorându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea, reluăm asta: "Domnul iubește pe poporul său", "Domnul a vizitat poporul său"; a trimis un păstor.

Și care sunt, să spunem, "urmele" de bun păstor pe care le putem găsi în sfântul Ioan Paul al II-lea? Multe! Dar să spunem numai trei dintre ele. Dat fiind faptul că iezuiții spun mereu lucrurile în trei, spunem trei: rugăciunea, apropierea de popor, iubirea față de dreptate. Sfântul Ioan Paul al II-lea era un om al lui Dumnezeu pentru că se ruga, și se ruga mult. Dar cum poate un om care are atâtea de făcut, atâta muncă pentru a conduce Biserica..., are atâta timp de rugăciune? El știa bine că prima îndatorire a unui episcop este să se roage. Și asta n-a spus-o numai Conciliul Vatican II, a spus-o sfântul Petru, când i-au făcut pe diaconi, au spus: "Și nouă, episcopilor, rugăciunea și vestirea Cuvântului" (cf. Fap 6,4). Prima îndatorire a unui episcop este să se roage, și el știa asta, el făcea asta. Model de episcop care se roagă, prima îndatorire. Și ne-a învățat că atunci când un episcop face cercetarea cugetului seara, trebuie să se întrebe: câte ore m-am rugat astăzi? Om al rugăciunii.

A doua urmă, om al apropierii. Nu era un om dezlipit de popor, ba chiar mergea să întâlnească poporul; și a umblat în lumea întreagă, găsind poporul său, căutând poporul său, apropiindu-se. Și apropierea este una din trăsăturile lui Dumnezeu cu poporul său. Ne amintim că Domnul spune poporului lui Israel: "Privește, ce popor a avut dumnezeii săi așa de apropiați așa cum sunt eu cu tine?" (cf. Dt 4,7). O apropiere a lui Dumnezeu față de popor care devine strânsă după aceea în Isus, devine puternică în Isus. Un păstor este aproape de popor, altminteri, dacă nu este aproape de popor nu este păstor, este un ierarh, este un administrator, poate chiar bun, dar nu este păstor. Apropiere de popor. Și sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a dat exemplul acestei apropieri: aproape de cei mari și de cei mici, de cei apropiați și de cei de departe, mereu aproape, era apropiat.

A treia urmă, iubirea față de dreptate. Însă dreptatea deplină! Un om care voia dreptatea, dreptatea socială, dreptatea popoarelor, dreptatea care alungă războaiele. Însă dreptatea deplină! Pentru aceasta sfântul Ioan Paul al II-lea era omul milostivirii, pentru că dreptatea și milostivirea merg împreună, nu se pot distinge [în sensul de a despărți], sunt împreună: dreptatea este dreptate, milostivirea este milostivire, însă una fără cealaltă nu se găsește. Și vorbind despre omul dreptății și al milostivirii, să ne gândim cât de mult a făcut sfântul Ioan Paul al II-lea pentru ca oamenii să înțeleagă milostivirea lui Dumnezeu. Să ne gândim cum a dus el înainte devoțiunea către sfânta Faustina [Kowalska] a cărei comemorare liturgică va fi din ziua de astăzi pentru toată Biserica. El a simțit că dreptatea lui Dumnezeu avea această față de milostivire, această atitudine de milostivire. Și acesta este un dar pe care el ni l-a lăsat: dreptatea-milostivirea și milostivirea dreaptă.

Să-l rugăm astăzi ca să ne dea nouă tuturor, în special păstorilor Bisericii, dar tuturor, harul rugăciunii, harul apropierii și harul dreptății-milostivirii, milostivirii-dreptății.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 650.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat