Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Ca toți să fie una"

Cuvântul PS Petru Gherghel la consacrarea episcopală de acum 30 de ani - 1 mai 1990

S-au împlinit, la 1 mai 2020, 30 de ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai 1990, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu și de PS Reinhard Lettmann (episcop de Münster). Redăm textul cuvântării ținute de Mons. Petru Gherghel la acea Liturghie.

Preasfințiile Voastre,
Dragi Părinți,
Stimați și iubiți credincioși,

"Vor veni zile fericite și pentru acest popor român care suferă așa de mult" - sunt cuvintele cu care își încheia cursul vieții marele nostru erou și episcop Anton Durcovici în 1951.

Sufletele mari se fac prooroci, nu numai prin cuvintele lor, dar mai ales prin viața lor. Să nu fie oare aceste zile, despre care vorbea marele nostru episcop, zilele care au venit ca un dar de Crăciun asupra poporului nostru? Să nu fie oare zilele pline de speranță, pe care toți le așteptam, și ele s-au arătat ochilor noștri? Să nu fie oare aceste momente binecuvântate, când Biserica noastră și-a recăpătat libertatea, iar Dieceza noastră de Iași are acum dreptul la existență, și, după atâția ani de suferință și de rugăciune, a primit un păstor, zilele sfinte și atât de mult râvnite?... Să se fi gândit la noi și să le fi proorocit pentru noi?...

Oricum ar fi, un popor care a avut meritul de a avea asemenea mărturisitori de credință, atâția martiri, atâția oameni sfinți, atâția episcopi în Moldova, în Muntenia și în Ardeal, trebuia să primească asemenea zile și, mai ales, a fost și este vrednic să aibă zile și mai frumoase și mai binecuvântate, când fiecare să se știe că este fiu al acestui pământ binecuvântat și brăzdat cu atâtea lacrimi și suferințe, pentru a se înscrie printre popoarele cele mai creștine din lume și să fie una dintre familiile cele mai demne din istoria Europei.

Preasfințiile Voastre,
Iubiți și cinstiți ascultători!

Trăim zile cu adevărat binecuvântate și sfinte! Se cuvine astăzi să-i aducem lui Dumnezeu, unicul și adevăratul nostru Părinte, împreună cu sfântul Petru, cuvenită laudă pentru tot ce ne-a dat și pentru drumul nostru în istorie: "Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos care, în marea sa îndurare, ne-a renăscut la o speranță vie prin învierea lui Isus Cristos din morți, pentru o moștenire nepieritoare, neîntinată, neofilită, păstrată pentru voi în ceruri!" (1Pt 1,3-4).

Este drept ca împreună cu Apostolul neamurilor, care se adresează efesenilor, să-i aducem și noi infinită laudă că ne-a învrednicit cu atâtea daruri: "Binecuvântat este Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu orice binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos" (Ef 1,3).

Infinite daruri pentru poporul nostru, pentru dieceza noastră, pentru mine. Mă bucur că am putut aduce astăzi laude lui Dumnezeu împreună, pentru că de unul singur m-aș fi simțit atât de mic!

Referindu-se la alegerea sa, Apostolul neamurilor, sfântul Paul (care era înzestrat cu atâta iscusință și știință) spunea: "Mie, celui mai mic dintre toți sfinții, mi-a fost dat acest har: să le vestesc păgânilor inefabila bogăție a lui Cristos" (Ef 3,8).

Ce aș putea spune eu astăzi?

Mie mi s-a dat harul acesta: să vestesc nepătrunsele bogății ale lui Cristos, ca episcop. Cu cât știu că n-am avut vrednicii pentru această slujire, cu atât sunt mai obligat să mă încred în Cel care m-a ales, în voi, dragi și scumpi confrați întru preoție, în voi, dragi și iubiți credincioși, ca să aduc mulțumiri și să răspund la alegerea ce mi-a fost dată.

Vă mărturisesc că, atunci când mi s-a făcut cunoscută alegerea, am stat și am reflectat, cum am să pot eu împlini acest mandat?! Și mi-a venit în minte rugăciunea lui Cristos, de dinaintea Cinei cele de Taină, în care s-a rugat pentru apostoli și ucenici: "Tată sfânt, păstrează-i în numele tău pe care mi l-ai dat, ca ei să fie una ca și noi!" (In 17,11) În această rugăciune mi-am pus tot curajul și m-am hotărât să mi-o însușesc, căutând să o împlinesc în mine și să mă îngrijesc să se împlinească și în alții.

"Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis" (In 17,20-21).

Cât timp vom fi una, Cristos va fi în mijlocul nostru și "cine va fi împotriva noastră?" (Rom 8,32).

Excelențele Voastre,
Dragi confrați, iubiți și prețuiți preoți ai Diecezei de Iași,
Dragi călugări și călugărițe, iubiți credincioși!

Vă invit să mă însoțiți în a repeta cu vie credință rugăciunea lui Isus. Vă invit în a o transforma în viață, în a o realiza între voi, și sunt sigur că nu ne vor lipsi curajul și binecuvântarea, și vom forma o Biserică adevărată, vie, dinamică și vom fi tuturor frați, și vom forma un popor binecuvântat, o Moldovă frumoasă, o țară credincioasă și unită, spre lauda lui Dumnezeu și a întregului popor.

Vreau să declar tuturor că, luând ca motto aceste cuvinte ale lui Cristos și însușindu-mi această rugăciune sacerdotală, mă simt și mai unit cu Sfântul Părinte, papa Ioan Paul al II-lea, căruia îi mulțumesc din inimă pentru alegerea făcută și îi jur fidelitate; mă simt alături de toți episcopii Bisericii noastre Catolice, mă simt fericit știind că toți preoții simt și doresc această mare unire; mă simt încurajat de întregul nostru popor catolic și mă simt fericit să știu că întreaga Biserică Ortodoxă nutrește și dorește să se împlinească pe pământ cuvintele testamentare ale lui Cristos: "Ca toți să fie una" (In 17,21). Vă mulțumesc tuturor: distinșilor oaspeți episcopi din București, Timișoara, Lugoj, Alba-Iulia, prelaților și preoților de pretutindeni.

Vă mulțumesc dumneavoastră, oaspeților din partea Bisericii Ortodoxe, a comunității evreilor!

Vă mulțumesc dumneavoastră, stimate autorități, domnule ministru al cultelor, primarul orașului Iași și tuturor oaspeților din țară și din Iași.

Mulțumesc televiziunii care pentru prima dată a transmis din Iași o celebrare sacră și sper să fie semn de bun augur; reînnoim invitația noastră pentru a fi cât mai des printre noi! Mulțumesc preoților noștri dragi, de la Seminar, din Iași, din dieceză și dumneavoastră, dragi credincioși veniți de pretutindeni, dragi frați, surori și neamuri!

Ca toți să fie una!

Și în încheiere apelez la același nume cu care am început: episcopul Anton Durcovici. El a făcut o consfințire la Maica Domnului, care n-a încetat de atunci. Vă rog să-mi dați voie s-o reînnoiesc: Fie ca Maica sfântă să ne țină mereu uniți și ocrotiți în dieceză și în țară! Amin.

* * *

Liturghia de consacrare a ep. Petru Gherghel (1 mai 1990)

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel (1 mai 2020)


 

lecturi: 778.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat