Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Precizări cu privire la celebrările liturgice în timpul stării de alertă

Joi, 14 mai 2020, PS Iosif Păuleț a transmis tuturor preoților din Dieceza de Iași o scrisoare circulară în care a prezentat mai multe indicații cu privire la modalitatea de organizare a celebrărilor liturgice cu participarea credincioșilor în perioada stării de alertă, care a intrat în vigoare la 15 mai 2020.

Încă de la începutul scrisorii PS Iosif Păuleț a subliniat faptul că intrarea în "starea de alertă înseamnă, printre altele, că vom putea organiza din nou celebrări liturgice cu participarea credincioșilor. Acest lucru va fi posibil, cel puțin într-o primă fază, doar în aer liber, chiar dacă bisericile vor rămâne deschise, iar credincioșii vor putea intra oricând, în timpul zilei, pentru rugăciune personală (cu respectarea unei distanțe de aproximativ 2 metri în orice direcție). Vom avea astfel posibilitatea de a găsi cele mai bune căi pentru a întări legătura profundă și autentică a credincioșilor cu Biserica, legătură care a avut de suferit din cauza neputinței de a participa la viața liturgică a comunităților parohiale.

Totuși, riscul contaminării persistă și, de aceea, suntem îndemnați să fim foarte prudenți și vigilenți în continuare. Prin urmare, este oportun, în perioada imediat următoare, să respectăm cu strictețe normele igienico-sanitare, care să garanteze atât siguranța credincioșilor care vor participa la celebrările liturgice, cât și a slujitorilor altarului".

În continuare dorim să prezentăm câteva dintre recomandările pe care PS Iosif Păuleț le-a transmis preoților din dieceza noastră:

  1. Celebrarea sfintei Liturghii se va desfășura în aer liber, cu respectarea distanței de minim 1,5 metri între persoane. În acest sens, recomandăm părinților parohi să amenajeze suprafața prin amplasarea de scaune sau prin indicarea cu anumite marcaje a locurilor în care se vor poziționa credincioșii. De asemenea, după cum ne-au indicat autoritățile civile, credincioșii vor trebui să poarte masca de protecție în timpul celebrării.

  2. Preotul celebrant și ceilalți slujitori implicați în organizarea și desfășurarea sfintei Liturghii (sacristani, ministranți, dascăli, clopotari) își vor igieniza mâinile la intrarea în spațiul sacru, înainte să atingă obiectele liturgice. Igienizarea mâinilor se va face și înainte de începerea celebrării, precum și înainte și după distribuirea sfintei Împărtășanii.

  3. După ce ne-am consultat cu reprezentanți ai altor dieceze romano-catolice din țara noastră, dar și cu mai mulți medici, recomandăm ca sfânta Împărtășanie, pe teritoriul Diecezei de Iași, să fie distribuită conform practicii noastre locale (pe limbă).

    • Credincioșii vor fi îndemnați să păstreze distanța de aproximativ 1,5 metri și atunci când se deplasează spre altar pentru a primi sfânta Împărtășanie;

    • Imediat după ce poporul spune "Doamne nu sunt vrednic", preotul va rosti cu voce tare cuvintele "Trupul lui Cristos", iar credincioșii vor răspunde împreună "Amin". În momentul distribuirii sfintei Împărtășanii, preotul, fără a spune nimic, "ridicând ostia, o arată fiecăruia" (Liturghier, pag. 636), iar credincioșii, "înainte de a primi sacramentul, să facă reverența cuvenită" (IGMR 160) fără a mai spune "Amin".

  4. La intrarea în fiecare biserică se vor amplasa soluții de dezinfectare, iar credincioșii care intră în biserică în timpul zilei, în afara celebrărilor liturgice, își vor dezinfecta mâinile. Pe cât posibil, să nu fie necesară atingerea mânerului pentru intrarea și ieșirea din biserică.

  5. Administrarea sacramentului Spovezii dobândește o importanță deosebită în această perioadă, deoarece mulți credincioși resimt nevoia de împăcare cu Dumnezeu în sacramentul Reconcilierii. De aceea, îi îndemnăm pe toți preoții să aloce cât mai mult timp pentru a fi la dispoziția celor care vor să primească acest sacrament. Ar fi oportun ca, la intrarea în fiecare biserică, să fie afișat un program, care să includă nu doar orarul celebrărilor sfintelor Liturghii, ci și pe cel al spovezilor.

    • La cerere, se va putea distribui sfânta Împărtășanie persoanei care s-a spovedit, în cazul în care aceasta nu poate reveni, din diferite motive, la sfânta Liturghie;

    • Pentru spovada credincioșilor se va evita în continuare folosirea confesionalelor. În schimb, se va amenaja un spațiu adecvat în sacristie, biroul parohial, biserică sau chiar în aer liber, astfel încât să fie respectată distanța de aproximativ 1,5 metri;

    • În timpul celebrării sacramentului, atât preotul, cât și penitentul vor purta mască de protecție;

  6. Celelalte sacramente se vor celebra în mod normal, cu respectarea normelor igienico-sanitare și a celorlalte recomandări (distanța de cel puțin 1,5 metri, purtarea măștii, igienizarea mâinilor etc). Sacramentul Botezului și cel al Căsătoriei se pot celebra și în biserică, dar cu participarea unui număr de maximum 16 participanți.

  7. Hramurile vor fi organizate conform indicațiilor referitoare la celebrările liturgice, prezentate în acest document.

  8. Sfânta Liturghie de înmormântare se poate celebra în afara bisericii (conform indicațiilor de la numărul 1), în fața capelei din cimitir, sau chiar în interior (biserică sau capelă), dar, în acest caz, cu participarea unui număr redus de persoane (maxim 16).

  9. Rugăciunile în cimitire. La solicitarea credincioșilor, preoții se pot deplasa la cimitire, după un program dinainte stabilit, pentru a oficia rugăciuni pentru credincioșii răposați. Organizarea unor astfel de momente se va face cu respectarea normelor igienico-sanitare și a celorlalte recomandări: purtarea măștii, distanța de 1,5 metri (cu excepția membrilor aceleiași familii care trăiesc împreună în aceeași locuință).

În încheierea documentului transmis preoților, PS Iosif Păuleț le mulțumește acestora pentru modul în care au gestionat situația în aceste timpuri de încercare, asigurându-i pe toți, preoți și credincioși, de prețuirea și rugăciunile sale.

Pr. Vasile Petrișor,
secretar


 

lecturi: 5951.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat