Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Wojtyła, acele duioșii cu Maica Tereza și suferința de a nu mai putea lua în brațe pe copii"

De Giacomo Galeazzi

"Karol Wojtyła îi iubea cu adevărat pe oameni, în el nu exista niciodată prefăcătorie, totul era spontan. Dintre infirmități îl făcea să sufere mai ales imposibilitatea de a îmbrățișa persoanele și de a-i lua în brațe pe copii" - relatează Arturo Mari, prieten și confident al lui Karol Wojtyła, peste jumătate de secol fotograf la L'Osservatore Romano. "Era un om al lui Dumnezeu și pentru mine a fost un părinte și un prieten de neuitat".

Audiențe, călătorii apostolice și în fiecare zi din zori până noaptea târziu la dispoziția sfântului Ioan Paul al II-lea. Când a început prietenia voastră?

Totul a început la Conciliu. Era episcop auxiliar, unul dintre cei mai tineri participanți la adunarea episcopală. M-a impresionat imediat jovialitatea sa și simplitatea cu care vorbea despre probleme colosale precum războiul rece. Eram un tânăr și eram curios de ceea ce se întâmpla în cealaltă parte a cortinei de fier. Discutam despre toate, chiar despre lucruri intime, cum sinceritatea unei confruntări autentice. Și astfel, acolo la Conciliul Vatican II din a apărut o prietenie care a durat până în ultima clipă, când mi-a spus să mă apropii de patul său și mi-a spus "Arturo, mulțumesc" în ultima zi a vieții sale.

Cine a fost pentru dumneavoastră Karol Wojtyła?

Un părinte care a condus un fiu fără necesitatea de a da sfaturi. Era un om fenomenal. Totul s-a petrecut natural. Promovarea de la auxiliar la arhiepiscop și cardinal de Cracovia, apoi alegerea la scaunul pontifical. El a rămas mereu același Karol, nicio schimbare nici ca om nici ca prieten.

Care a fost trăsătura sa umană care-l caracterizează mai mult?

Avea o modestie, o simplitate naturală, o iubire față de aproapele care transpărea în fiecare gest al său, în fiecare colocviu. Transmitea o liniște care nu m-a părăsit niciodată. M-a luat de mână și m-a condus așa cum face un tată cu fiul. Un gând, o problemă acasă sau la locul de muncă: nu exista nimic care nu se însenina în dialogul cu el. Era mereu o referință constantă. În orice schimb de idei nu eram papa și fotograful său, ci Karol și Arturo ca la începutul anilor 60'.

O prietenie care s-a extins la familia dumneavoastră...

Vocația sacerdotală a fiului meu Giancarlo s-a format spontan în acest fel, în acest climat senin. Erau ultimii ani ai pontificatului lui Ioan Paul al II-lea și într-o zi mi-a spus: "Ciao tată, eu merg, intru în seminar". Ca seminarist a continuat totul normal, au existat întâlniri cu papa în Vatican și la Castel Gandolfo.

Ce s-a schimbat cu boala?

Sănătatea îi dădea probleme grave, ca persoană infirmă suferea, însă nu l-am auzit niciodată plângându-se. Și în timpul audiențelor îl întrebam: "Te simți bine?" și el răspundea mereu cu da. Uneori făcea numai un semn și eu îi spuneam "You are a strong man", "Ești un om puternic". După aceea, când se ruga părea că iese din lume.

Ce vă spunea despre schimbările istorice al căror protagonist a fost?

Vedea cum istoria dă pagina sub ochii săi. Cortina de fier despre care vorbeam la Conciliu se dizolvase, zidul din Berlin se prăbușise. Simțea că lumea se schimbă cu el. A fost un războinic, a luptat mult. Era un sfânt viu. Îl vedeai că trăia între pământ și cer. Când stătea în mijlocul oamenilor se lumina de duioșie. Avea o iubire foarte puternică față de persoane, îi lua în brațe pe copii, mângâia fețele credincioșilor cu duioșie paternă. Era o poezie să vezi elanul său față de aproapele. Nimic nu era contrafăcut, totul se petrecea așa cum era în natura sa.

În afară de momentele mai intime și private, care sunt cele care v-au rămas mai imprimate?

Trauma indescriptibilă a atentatului. În Piața "Sfântul Petru" eram la un braț de distanță de Ioan Paul al II-lea. A căzut sub privirea mea, nici astăzi nu știu cum am găsit forța să continui să fac fotografii. Un moment decisiv al istoriei universale se petrecea în fața ochilor mei și simțeam că sunt luat de o avalanșă. După aceea, în mintea mea sunt mii de momente extraordinar de frumoase, ca timpul pe care-l petrecea cu Maica Tereza. Se juca împreună cu ea, glumeau și îi unea un afect foarte special. Aveau exprimări și moduri de venerație reciprocă. Se ajutau cu duioșie între ei. Ea îl numea "Holy Father", el o mângâia pe față așa cum se face între cei care sunt familiari și o săruta pe frunte. Era un gest proaspăt și genuin de iubire care ieșea la iveală pe neașteptate între ei și un respect foarte profund îi unea. Acum mi-i imaginez astfel în paradis, cu aceeași sfințenie zâmbitoare în întâlnirile lor în Palatul Apostolic.

A fost definit papa "globetrotter". Care au fost pentru dumneavoastră călătoriile mai implicatoare?

Există locuri speciale în care Karol Wojtyła a exprimat mai marcat umanitatea sa debordantă. Însă toate călătoriile sale au fost minunate. Mă înduioșează să amintesc pelerinajul marian intens la Czestochova pentru omagiul adus Sfintei Fecioare Maria față de care era foarte cinstitor. Oriunde mergea în lume frumusețea fiecărei vizite a lui trebuia căutată în contactul cu oamenii. Emoția individuală și colectivă de la acele Liturghii celebrate în locuri nemărginite, cu milioane de persoane, ca la Manila.

O pastorație a proximității care amintește de cea a lui Francisc, papa care l-a canonizat?

Da. Karol Wojtyła și Jorge Mario Bergoglio au aceeași dăruire față de oameni, același dialog cu tinerii. Am urmărit toți pontifii de la Ioan al XXIII-lea încoace și apreciez foarte mult cum își desfășoară papa Francisc misiunea sa. Muncește mult, prețuiește mult ceea ce a experimentat la începutul pontificatului său. Rezultatele bune se văd acum și Biserica universală adună roadele. O legătură cu poporul lui Dumnezeu fără filtre. Păstor și turmă uniți în împărtășire.

De care fotografii sunteți mai afecționat?

Mi se pare că încă văd în fața mea oamenii care ieșeau pe stradă ca să-l salute pe Ioan Paul al II-lea în timp ce mergea în cartierele mai sărace din Calcutta. Retrăiesc baia de mulțime și de umanitate în favelas braziliene: el care intra în casă pentru a vorbi cu familiile, mergea ca să îmbrățișeze mamele în bucătărie, ridica de pe oale capacele, întreba ce anume găteau, râdea și vorbea cu toți. Un ciclon de fraternitate și afect al cărui centru era Karol Wojtyła. A fost un om în afara normei, un marțian, o persoană cu adevărat ieșită din comun. Un prieten unic, special.

(După Vatican Insider, 14 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 407.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat