Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrarea Zilei Bolnavului la nivel diecezan

Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași a fost marcată printr-o celebrare euharistică, prezidată de PS Iosif Păuleț, miercuri, 13 mai 2020, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Momentul liturgic a fost precedat de rugăciunea completă a celor douăzeci de mistere ale Rozariului, de adorația euharistică și devoțiunea mariană. Totodată a fost comemorată și sfânta Fecioară Maria în aparițiile ei la Fatima. Au participat preoții și surorile de la episcopie, cuvântul de învățătură fiind ținut de pr. Daniel-Nicu Butacu, capelan sanitar pentru spitalele din Iași.

În salutul introductiv adresat tuturor, PS Iosif Păuleț a amintit de comemorarea sfintei Fecioare Maria de Fatima, la 13 mai, în aparițiile ei din localitatea Fatima la începutul veacului trecut. "Pentru noi, cei din Dieceza de Iași, este astăzi ziua Bolnavului, transferată din 11 februarie în această zi, cu intenția să-i putem aduna pe toți bolnavii în sanctuarul de la Cacica, închinat Fecioarei Maria, dar am sperat noi mult, rămânând doar cu speranța. Din cauza pandemiei nu am putut să ne adunăm cu bolnavii de la Cacica". Episcopul a mai spus că pentru bolnavi au fost recitate în catedrală toate misterele Rozariului începând cu ora 15.00. Sfânta Liturghie încoronează rugăciunile pe care Biserica le oferă pentru toți bolnavii, pentru cei cu boli trupești, dar și sufletești.

Părintele predicator, Daniel-Nicu Butacu, referindu-se la Maica Domnului, a spus că Biserica toată vrea să se îmbrace cu mantia ei în luna care îi este dedicată. Maria le-a apărut copilașilor de la Fatima și a exprimat mesajul ei vorbind despre necesitatea pocăinței, a rugăciunii și a consacrării la Inima ei Neprihănită. Rugăciunea este puternică și eficace, chiar dacă de multe ori sentimentul celor care se roagă este complet altul: lipsesc semnele de la Dumnezeu, nu se schimbă nimic. Exemplul femeii care s-a rugat și a primit de la vânzătorul dintr-un magazin de alimente tot ce avea de trebuință, pentru că foaia pe care a așezat rugăciunea ei cântărea atât de mult, poate contrazică tendința multor oameni de a abandona rugăciunea pentru considerentul că ea nu este luată în seamă de Dumnezeu.

Mai departe, a spus predicatorul, "ne rugăm pentru cei bolnavi, pentru cei în încercare, încredințați că Dumnezeu ne ascultă". În mesajul său către bolnavi de anul acesta, cu motoul "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați", Sfântul Părinte și-a exprimat dorința ca Biserica întreagă să devină pentru bolnavi un han asemenea celui unde bunul samaritean l-a lăsat pe cel căzut la pământ, pentru a fi îngrijit și pentru a primi terapie. Credința este un ajutor puternic pentru cei aflați în suferință.

În intențiile de rugăciune, au fost amintiți din nou bolnavii, bătrânii, personalul medical, cei care suferă cu trupul sau cu sufletul în acest timp de pandemie. Toți au fost încredințați iubirii delicate a Inimii lui Isus, de la care învățăm sensibilitatea pe care să o primim și să o oferim în generozitatea credinței.

La finalul sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț a ținut să precizeze că rugăciunile pentru cei bolnavi nu se opresc.

Dumnezeu primește prin mâinile Maicii Preacurate buchetul de rugăciuni care ies din inimile credincioșilor. Fecioara de la Fatima a cerut celor trei copilași să se roage pentru convertirea oamenilor, a celor de care nimeni nu are grijă, dându-le de înțeles că, în Biserică, rugăciunea nu este în beneficiu propriu, ci ea este dăruită și primită pentru ca grija și iubirea paternă a lui Dumnezeu să fie simțită de toți.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Iași: Celebrarea Zilei Bolnavului la nivel diecezan

* * *

* * *

Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași


 

lecturi: 474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat