![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
În scrisoarea pastorală "Cinstirea episcopului Anton Durcovici, martir", din 21 mai 2014, episcopul Petru Gherghel ne îndemna: "Să trăim ziua de 17 mai a fiecărui an ca pe o zi de mare bucurie, de profundă amintire și de imbold continuu pe drumul nostru de credință". De aceea, dorim să marcăm și în acest an momentul istoric al beatificării episcopului Anton Durcovici, asociindu-l și pe "fericitul mai mare cu 440 de zile", Monseniorul Vladimir Ghika. Deși putem porni din anul 1954, de cel puțin șase ani, zilele de 16 și 17 mai sunt strâns legate între ele prin două evenimente memorabile, pe care nu putem să le neglijăm: 16 mai 1954 - ziua morții fericitului martir Vladimir Ghika (beatificat la București, în ziua de 31 august 2013) și 17 mai 1888 - ziua venirii pe acest pământ a fericitului martir Anton Durcovici (dată la care a și fost beatificat, pe Stadionul Municipal din Iași, în anul 2014). Prin eforturile comune și susținute ale Arhidiecezei Romano-Catolice de București și ale Diecezei Romano-Catolice de Iași, viața, activitatea, eroismul slujirii și moartea martirică ale acestor doi fericiți au fost studiate, analizate și propuse comisiilor Sfântului Scaun spre cercetare istorică și teologică, concluziile fiind pecetluite prin proclamarea acestora ca martiri și fericiți ai Bisericii. Ambii s-au născut în afara granițelor Regatului României (la Constantinopol - Imperiul Otoman și Bad-Deutsch Altenburg - Imperiul Austro-Ungar), au studiat filosofia și teologia la universități renumite din Cetatea Eternă și au fost hirotoniți preoți tot în străinătate (Paris, 1923 și Roma, 1910), dar au desfășurat un apostolat intens în România, activitate ce le-a fost curmată de autoritățile comuniste care au decis arestarea și condamnarea lor la "moarte martirică". Întrucât biografia acestor slujitori ai Bisericii ne este bine cunoscută, în cele ce urmează voi aduce în prim-plan reperele biografice pe care le comemorăm.
Despre încarcerarea și martiriul Monseniorului Ghika avem câteva declarații deosebite. Părintele Matei Boilă spunea că în închisoarea Jilava erau aproximativ 240 de oameni, dar niciodată nu a văzut "un om mai disponibil pentru caritate și pentru a ajuta pe cei din jurul lui, decât acest om, având un singur plămân, abia mai suflând... De dimineața până seara, n-a existat niciodată un moment în care el să spună «nu» celor care veneau la el să-l întrebe... Era în permanență la dispoziția celor din jurul lui". Această disponibilitate l-a caracterizat întreaga viață. Un filosof francez spunea despre fericitul Vladimir Ghika: "Disponibil la toate apelurile care îl cheamă în slujba sufletelor, Mons. Ghika e mereu pe drum: dimineața în Congo, la amiază la Buenos Aires, pentru ceaiul de ora cinci la Tokio, dar ce spun eu? Iată-l la Calcutta, apoi la Melbourne. Și mereu la Paris cu inima. Această uimitoare disponibilitate este aparența în mișcare a unei bunătăți fără frontiere. Lungul păr alb și chipul de fildeș ale acestui nepot al ultimului domnitor al Moldovei, hrănit cu literele franceze, ajuns preot al Bisericii Catolice Romane și comisionar al tuturor operelor pioase, evocă, la toate răspântiile carității, imaginea unui sfânt Nicolae de stil modern, rezistent la toate intemperiile, curios să afle toate și informat de toate, bucuros să treacă, pentru săracii lui Cristos, peste toate regulamentele și barierele sistemelor și ale egoismului oamenilor, aspru cu sine însuși și zorindu-se să aducă oricărei nefericiri un remediu potrivit". Aceste trăsături au fost evocate și de Jean Daujat: "Mons. Ghika a realizat în cel mai înalt grad, în viața sa, acea dăruire de sine totală, continuă către ceilalți, fără a aștepta ceva în schimb: era întotdeauna în slujba tuturor nevoilor materiale și spirituale ale aproapelui care i se înfățișau, găsea de fiecare dată remediul potrivit cu o ingeniozitate uluitoare; pentru a ajuta pe cineva, avea resurse inepuizabile și întreprindea ceea ce putea părea, omenește vorbind, imposibil - de exemplu, călătorii în ținuturi îndepărtate sau demersuri chinuitoare. Nu l-am văzut niciodată răspunzând prin refuz unei cereri de ajutor material sau spiritual, de demers, de vizită, de deplasare, fie ea lungă și grea. Nu părea grăbit, nerăbdător, măsurându-și timpul: era mereu disponibil, pentru toți, atâta timp cât era necesar, era cu fiecare ca și cum nu ar fi trebuit să se ocupe decât de acela; găsea totuși timpul să răspundă la toate apelurile".
Profesorul Costache Florea a lăsat o mărturie lungă despre suferințele îndurate la închisoarea Jilava: "L-am cunoscut la începutul iernii lui 1952, în celula 12 din reduitul Jilavei. Parcă îl văd cum intra pe ușă cu legăturica sub braț, puțin tulburat sufletește, de statură mijlocie și subțire ca o trestie. Monseniorul spunea: Să nu ne lăsăm copleșiți de suferințele noastre, să căutăm să fim mai tari decât cei care sufăr alături de noi. E și creștinește, și este și românește. (...) Este interesant că acolo, în intimitatea noastră, când se oficia câte o slujbă religioasă, Monseniorul era cel care fixa preotul care să îndeplinească această sarcină și să rostească o predică adecvată momentului. Atâta vibrație era în tot ce spunea preotul și atât de aproape sufletește ne simțeam unul de altul! Și atât de multă liniște era în sufletele noastre în clipele acelea! (...) Într-o noapte geroasă, cu vânt puternic, avem o perchiziție amănunțită. Suntem dezbrăcați la piele și scoși pe un coridor întunecat, prin care vântul își făcea de cap. Două ore am stat dezbrăcați pe acest coridor, în care timp un ofițer de securitate a găsit în buzunarul Monseniorului ghimpele din coroana de spini a Mântuitorului și i l-a confiscat. În sfârșit, ne-am îmbrăcat și l-am ajutat și pe Monsenior să se îmbrace. Tremura însă. Și când s-a băgat sub pătură tremura. Rogojina de sub el era prea subțire. Toată noaptea a tremurat fără întrerupere. A doua zi Einsenbeisser ne alarmează: Moare Monseniorul! Sărim toți în picioare, în timp ce Eisenbeisser bătea la disperare în ușă, cerând internarea Monseniorului la infirmerie. Și Dumnezeu a vrut să găsim o bună înțelegere la ofițerul de servici. L-am așezat ușor pe Monsenior pe o pătură. Era aproape în comă. Așa l-am evacuat la infirmerie". Peste câteva zile a fost evacuat la infirmerie și Mitroi Aurel, care l-a găsit în viață pe Monseniorul Ghika. Slăbise mult și nu se putea înțelege ce spune. "Totuși m-a recunoscut, relata peste ani Mitroi Aurel. Așa s-a stins din viață prea bunul nostru Monsenior Vladimir Ghika, strănepotul aceluia care a murit pentru sfânta iubire de țară. Și dacă teologia este o știință pozitivă, cum spune Martin Heidegger, și ca atare absolut diferită de filosofie, Monseniorul Vladimir Ghika, prin tot ce a făptuit și a gândit în focul acelor ani grei, cum așa de frumos vorbește bătrânul Marata, rămâne pentru noi o amintire sacră și o lumină pe care încercăm sa o înălțăm peste veacuri".
Casa în care s-a născut Anton Durcovici a constituit un punct de atracție, mai ales după anul 1988, când s-au comemorat 100 de ani de la nașterea acestuia. Cu acea ocazie, din inițiativa parohului Josef Schrammel, s-a ridicat un monument din piatră și s-a dat numele Strada Episcop Durcovici drumului care urcă spre biserică. Pe piatra comemorativă este gravată o mitră și o cârjă episcopală, fiind scrise aceste cuvinte: "În acest loc a fost casa în care s-a născut dr. Anton Durcovici, care a murit ca episcop de Iași pentru credință și Biserică, într-o închisoare comunistă, la 10 decembrie 1951". Monumentul a fost sfințit, în ziua de 14 mai 1988, de către cardinalul dr. Hans Hermann Groër, arhiepiscop de Viena. La această sfințire au participat 11 preoți din România, foști elevi ai rectorului Anton Durcovici. După Liturghia pontificală, clerul și poporul s-au dus în procesiune solemnă, parcurgând strada Episcop Durcovici. Predica a fost ținută de pr. Florian Müller, prezentând aspecte din viața "fiului nobil din Deutsch Altenburg". Apoi cardinalul Groër a sfințit monumentul, nutrind speranța că, în curând, martirul Durcovici va fi înălțat la cinstea altarelor. În ziua de 17 mai 1988, cardinalul Groër a cerut să se înființeze un grup de rugăciune pentru beatificarea martirului Anton Durcovici. Sub coordonarea pr. Florian Müller a luat naștere acest grup, format inițial din foști elevi și preoți ai episcopului Durcovici, călugărițe și credincioși pe care i-a însoțit pe drumul vieții ca spiritual ori confesor, aceștia considerându-l "bun și drept, un sfătuitor înțelept, un înțelegător al nevoilor preoților și credincioșilor". Nu cunoaștem exact motivul pentru care străbunii lui Anton Durcovici s-au stabilit în Austria, dar putem presupune că au venit la Deutsch Altenburg din cauze economice. Bunicul de pe tată al lui Anton Durcovici a fost de origine croată, se numea George Durkowitsch și era agricultor, iar bunica se numea Ana Greigeritsch. Cum am specificat deja, mama lui Anton se numea Maria Mittermaier și descindea dintr-o familie mai înstărită: Anton Mittermaier și Maria Hofmeister. Copilul Anton Durcovici nu și-a cunoscut decât bunicii după tată, deoarece bunicii după mamă erau deja morți la data nașterii sale (1888). Tatăl lui Anton Durcovici s-a născut la 30 septembrie 1856, era de origine croată și avea cetățenie austriacă, locuia în Deutsch Altenburg, la nr. 38, și lucra într-o carieră de piatră. Fiind rezervist, a participat la acțiunile de anexare a provinciilor Bosnia și Herțegovina la Imperiul Austro-Ungar, de unde s-a întors bolnav de tuberculoză, ceea ce a dus la moartea prematură, la doar 36 de ani și cinci luni, în ziua de 5 februarie 1893.
În Iași, frații Francisc și Anton Durcovici au căutat să-și însușească limba română, iar în 1895 au fost înscriși la Școala primară parohială, care permitea elevilor o mai bună aprofundare a cunoștințelor generale după metodele cele mai bune din Occident. Anton Durcovici, fiul lui Francisc - fratele episcopului Anton Durcovici -, a povestit despre călătoria bunicii sale: "Bunica mea a fost casnică, bunicul a lucrat la o carieră de piatră. Veniturile au fost mici. În 1893 a murit bunicul. După câte mi-a povestit bunica, a fost recrutat ca rezervist la ocuparea Bosniei de unde s-a întors bolnav acasă și la puțin timp a murit. După moartea tatălui, familia a suferit mult. Bunica a căutat să înfrunte greutățile cele mari prin lucrări de croitorie, procurând astfel cele necesare ei și copiilor. De fapt, din această cauză s-a mutat în România. După cum îmi povestea bunica, emigrarea s-a petrecut astfel: o mătușă din partea mamei a fost căsătorită cu proprietarul de han Österreicher din Viena. Acesta a avut o rudă îndepărtată care a fost administrator de tezaur la curtea imperială, având astfel relații foarte bune. Acest fapt a înduplecat familia Österreicher să se mute în România, care recent devenise independentă. Era timpul războiului ruso turc. Soții Österreicher au avut un han numit Cocoșul, han cu stație de schimb pentru caii de poștă. Ei au adunat o avere însemnată. După terminarea războiului, hanul sus numit a pierdut din importanță și soții Österreicher și au cumpărat un restaurant la Iași. În 1895 a murit domnul Österreicher și văduva, rămasă singură, a chemat pe nepoata ei cu cei doi copii la Iași unde au ajuns în 1896. Cei doi băieți, tatăl meu și unchiul meu, au frecventat școala la Iași. Câțiva ani mai târziu, mătușa a vândut restaurantul și s-a mutat cu nepoata ei, bunica mea, la București. Au locuit pe strada Izvor, nr. 81. Aici m-am născut eu". Trebuie să facem precizarea că datarea venirii în Iași a familiei Durcovici, precum și a plecării spre București nu sunt exacte. Informația a fost culeasă verbal de pr. Müller, ceea ce face să dăm credibilitate documentelor pe care le-am găsit ulterior. Ținând cont de documentele găsite după anul 2000, infirmăm anii prezentați în paragraful anterior și concludem că familia Durcovici a ajuns în Iași în anul 1894, iar în toamna anului 1895 Anton Durcovici a fost înscris în clasa I a Școlii primare de băieți a Parohiei Catolice din Iași, pe care a promovat-o în iunie 1896 cu rezultate bune. În toamna anului 1896, Anton Durcovici a părăsit Iașiul și a fost înscris la Școala Catolică din Ploiești, unde a urmat cursurile clasei I în limba română și clasei a II-a în limba germană. Cu siguranță, Anton Durcovici împreună cu cei apropiați a fost de multe ori și în biserica parohială din Ploiești, dedicată în acel timp Neprihănitei Zămisliri. Parohia era una dintre cele mai numeroase comunități catolice din Arhidieceza de București, avea 1.800 de credincioși și era condusă de pr. Iuliu Hering, care era și directorul Școlii primare parohiale, unde, în anul școlar 1897-1898, învățau 70 de elevi. În vara anului 1898, familia Durcovici s-a mutat la București, într-o casă din strada Izvor, nr. 81. În toamna aceluiași an, Anton s-a înscris în clasa a IV-a primară la Școala primară "Sfântul Andrei" din Calea Călărașilor, nr. 10. În anul 1901 a intrat în Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București, iar după cinci ani a fost trimis pentru perfecționarea studiilor la Roma, unde a fost sfințit preot în ziua de 24 septembrie 1910, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran".
Exemplul acestor mărturisitori ai credinței ne încurajează și ne arată că sângele martirilor este sămânța creștinilor, iar roadele pe care le vedem astăzi în diecezele de București și Iași sunt rezultatul acestor bravi ierarhi ai Bisericii noastre. Pr. Alois Moraru * * * Din arhiva video: Liturghia de beatificare a Mons. Vladimir Ghika (31 august 2013) Liturghia de beatificare a Ep. Anton Durcovici (17 mai 2014) De la leagăn până la mormânt. Biografia Ep. Anton Durcovici "Adu-ți aminte și de mine!" In memoriam ep. Anton Durcovici TVR, Memorialul durerii: Fericitul Anton Durcovici TVR, Memorialul durerii: Un episcop martir - Anton Durcovici TVR Iași, Documentar: Anton Durcovici - episcopul martir * * * Sectiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro lecturi: 1270.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |