Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bolnavi în catedrala din Iași,
la vizita papei Francisc
(1 iunie 2019).
Foto: Adrian Cuba
Prezentarea Zilei Bolnavului în Dieceza de Iași

Oficiul pentru Pastorația Bolnavilor face câteva precizări referitoare la sărbătorirea Zilei Bolnavului în Dieceza de Iași, prezentând istoricul, propuneri și programul celebrărilor la catedrală, adresând un îndemn la rugăciune în unire prin mijloacele de comunicare ale Episcopiei de Iași.

În Biserica Romano-Catolică la 11 februarie se celebrează Ziua Mondială a Bolnavului. Din inițiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1993, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se dorește sensibilizarea credincioșilor față de cei care suferă.

S-a ajuns deja la cea de-a 28-a celebrare a acestui frumos moment în care se amintim de cei în suferință și de necesitatea ca ei să fie susținuți și fizic, dar și spiritual. Papa Francisc, în mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului, începe astfel: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28), dorind să ne arate că transmite un gând de căldură și însoțire a celor bolnavi, aflați în suferință.

Din dispoziția episcopului, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iași în ziua de 13 mai, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Anul acesta, date fiind restricțiile stabilite de către guvernul României, nu pot fi organizate acele celebrări prin care marcam această zi de o sensibilitate aparte față de cei bolnavi. În acest sens, împreună cu PS Iosif Păuleț, episcopul diecezei de Iași, am propus pentru fiecare parohie o novenă de rugăciuni către Maica Domnului, Tămăduitoarea Bolnavilor, care să se desfășoare în perioada 4-12 mai. Iar în ziua de 13 mai, zi în care o comemorăm pe Sfânta Fecioară Maria de la Fatima, să aibă loc o adorație pentru cei bolnavi, și desigur o sfântă Liturghie pentru cei în suferință, pentru care am propus și o rugăciune a credincioșilor pentru a se citi în cadrul acestei sfinte celebrări.

La catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași Ziua Bolnavului va fi marcată miercuri, 13 mai:

- de la ora 15.00 se va recita în catedrală sfântul Rozariu, cu toate cele 20 de mistere;

- de la ora 17.00 va avea loc o adorație euharistică pentru cei suferinzi,

- de la 17.30, fiind luna mai, se va face devoțiunea la Maica Domnului, cu litania cântată,

- de la ora 18.00 PS Iosif Păuleț va celebra sfânta Liturghie în Ziua Mondială a Bolnavului.

Papa Francisc încredințează Fecioarei Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, toate persoanele care poartă povara bolii, împreună cu cei din familiile lor, precum și pe toți lucrătorii sanitari. În felul acesta dorește să îi asigure pe toți de apropierea sa în rugăciune, și oferă tuturor din inimă binecuvântarea apostolică.

Să ne rugăm împreună în această zi de 13 mai și în toată luna mai sfintei Fecioare Maria, iar mama noastră ne va ajuta să înfruntăm cu mai multă credință și speranță timpul de încercare prin care trec cei apăsați în suferință.

Rugăciunile și Liturghia din catedrala din Iași vor fi transmise în direct prin intermediul www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) și pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro) ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și la televiziunea catolică Maria TV și la Radio Maria.

Oficiul pentru Pastorația Bolnavilor

* * *

Novenă și adorație euharistică pentru Ziua Mondială a Bolnavului


 

lecturi: 657.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat