Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (10 mai 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În evanghelia de astăzi (cf. In 14,1-12) ascultăm începutul așa-numitului "Discurs de rămas bun" al lui Isus. Sunt cuvintele pe care le-a adresat discipolilor la sfârșitul ultimei Cine, cu puțin înainte de a înfrunta Pătimirea. Într-un moment așa de dramatic Isus a început spunând: "Să nu se tulbure inima voastră" (v. 1). Ne spune asta și nouă, în dramele vieții. Dar ce-i de făcut pentru ca inima să nu se tulbure? Pentru că inima se tulbură.

Domnul indică două remedii la tulburare. Primul este: "Credeți în mine" (v. 1). Ar părea un sfat un pic teoretic, abstract. În schimb, Isus vrea să ne spună un lucru precis. El știe că, în viață, cea mai mare neliniște, tulburarea, se naște din senzația de a nu reuși, de a ne simți singuri și fără puncte de referință în fața a ceea ce se întâmplă. Această angoasă, în care la dificultate se adaugă dificultatea, nu o putem depăși singuri. Avem nevoie de ajutorul lui Isus, și pentru aceasta Isus cere să avem credință în el, adică să nu ne sprijinim pe noi înșine, ci pe el. Pentru că eliberarea de tulburare trece prin încredințare. A ne încredința lui Isus, a face "saltul". Și aceasta este eliberarea de tulburare. Și Isus este înviat și viu tocmai pentru a fi mereu alături de noi. Așadar, putem să-i spunem: "Isuse, cred că ai înviat și că ești alături de mine. Cred că mă asculți. Îți aduc ceea ce mă tulbură, preocupările mele: am încredere în tine și mă încredințez ție".

Există după aceea un al doilea remediu la tulburare, pe care Isus îl exprimă cu aceste cuvinte: "În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. [...] Mă duc să vă pregătesc un loc" (v. 2). Iată ce a făcut Isus pentru noi: ne-a pregătit un loc în cer. A luat asupra sa omenitatea noastră pentru a o duce dincolo de moarte, într-un loc nou, în cer, pentru ca acolo unde este el să fim și noi. Este certitudinea care ne mângâie: există un loc rezervat pentru fiecare. Există un loc și pentru mine. Fiecare dintre noi poate spune: există un loc pentru mine. Nu trăim fără țintă și fără destinație. Și pentru noi a pregătit locul cel mai demn și frumos: paradisul. Să nu uităm asta: locuința care ne așteaptă este paradisul. Aici suntem în trecere. Suntem făcuți pentru cer, pentru viața veșnică, pentru a trăi pentru totdeauna. Pentru totdeauna: este ceva ce acum nu reușim nici măcar să ne imaginăm. Dar este și mai frumos să ne gândim că acest pentru totdeauna va fi totul în bucurie, în comuniunea deplină cu Dumnezeu și cu ceilalți, fără să mai fie lacrimi, fără supărări, fără dezbinări și tulburare.

Dar cum se ajunge în paradis? Care este calea? Iată fraza decisivă a lui Isus. Astăzi ne spune: "Eu sunt calea" (v. 6). Pentru a urca în cer, calea este Isus: înseamnă a avea un raport viu cu el, înseamnă a-l imita în iubire, înseamnă a urma pașii săi. Și eu, creștin, tu, creștin, fiecare dintre noi creștinii, ne putem întreba: "Ce cale urmez?". Există căi care nu duc în cer: căile mondenității, căile pentru a ne autoafirma, căile puterii egoiste. Și există calea lui Isus, calea iubirii umile, a rugăciunii, a blândeții, a încrederii, a slujirii celorlalți. Nu este calea protagonismului meu, este calea lui Isus protagonist al vieții mele. Înseamnă a merge înainte în fiecare zi întrebându-l: "Isuse, ce crezi tu despre această alegere a mea? Ce ai face în această situație, cu aceste persoane?". Ne va face bine să-i cerem lui Isus, care este calea, indicațiile pentru cer. Sfânta Fecioară Maria, Regina cerului, să ne ajute să-l urmăm pe Isus, care a deschis paradisul pentru noi.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

Gândul meu se îndreaptă astăzi spre Europa și spre Africa. Spre Europa, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Declarației Schuman, din 9 mai 1950. Ea a inspirat procesul de integrare europeană, permițând reconcilierea popoarelor din continent, după al doilea război mondial, și perioada lungă de stabilitate și de pace de care beneficiem astăzi. Spiritul Declarației Schuman să nu înceteze să inspire pe cei care au responsabilități în Uniunea Europeană, chemați să înfrunte în spirit de înțelegere și de colaborare consecințele sociale și economice provocate de pandemie.

Și privirea se îndreaptă și spre Africa, deoarece la 10 mai 1980, în urmă cu patruzeci de ani, sfântul Ioan Paul al II-lea, în timpul primei sale vizite pastorale în acel continent, a dat glas strigătului populațiilor din Sahel, greu încercate de secetă. Astăzi îi felicit pe tinerii care se angajează prin inițiativa "Laudato Si' Alberi". Obiectivul este de a planta în regiunea Sahel cel puțin un milion de copaci care vor face parte din "Marele Zid verde din Africa". Doresc ca mulți să poată urma exemplul de solidaritate al acestor tineri.

Și astăzi, în atâtea țări, se celebrează sărbătoarea mamei. Vreau să amintesc cu recunoștință și afect toate mamele, încredințându-le ocrotirii Mariei, Mama noastră cerească. Gândul se îndreaptă și spre mamele care au trecut în viața de dincolo și ne însoțesc din cer. Să facem un pic de tăcere pentru a aminti fiecare pe mama sa. [pauză de tăcere].

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 283.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat