Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

1999 - 7-9 mai - 2020: Ecouri după vizita sfântului papă "Karol cel Mare" în România

Așa va rămâne în istorie Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea: ca fiind papa Karol cel Mare, după numele primit la botez de la părinții Karol și Emilia Wojtyla, a căror cauze de beatificare s-au deschis în urmă cu două zile (7 mai 2020), la Wadowice (Polonia), locul de naștere al viitorului papă. Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost primul papă din istoria Bisericii care a vizitat România, i-a sărutat pământul și i-a vorbit limba, a celebrat Liturghia în catedrala "Sfântul Iosif" și în Parcul "Izvor" din București.

După ani de așteptare, după luni de programare, după zile tensionate, după clipe minunate și secunde fermecate..., iată că urmașul lui Petru a pășit pe pământul nostru. A fost bine, dar și greu, au fost multe de-ndreptat și mai multe de tratat, a fost... fiecare cu-a sa părere. Să ne reamintim principalele momente ale acestei vizite istorice, care a atras după sine și impresionanta vizită a papei Francisc de anul trecut.

După numeroase invitații din partea autorităților religioase și politice ale României, în ziua de 12 februarie 1999, PS Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a trimis o invitație oficială succesorului sfântului Petru, papa Ioan Paul al II-lea, pentru a face o vizită credincioșilor din România. După analiza posibilităților acestei vizite, suveranul pontif a acceptat invitația și a răspuns favorabil în ziua de 12 martie același an.

Au urmat mai multe tratative privind etapele acestei vizite, diferite scheme de lucru, diverse posibilități de abordare a evenimentului..., într-un cuvânt zile și nopți de trudă pentru a face față tuturor problemelor și surprizelor pe care le poate furniza un asemenea moment politic, cultural și religios. Unii s-au arătat foarte bucuroși și optimiști de reușita vizitei, dar au fost mulți și cei care au încercat să împiedice buna desfășurare punând piedici fie în mod direct, fie prin intermediul mijloacelor de comunicație socială. Însă nimeni nu a putut împiedica planurile lui Dumnezeu, care a făcut ca acest "eveniment istoric" să aibă loc sub auspicii de pace, liniște și, credem, cu mult rod pentru viitor. Trecând peste toate pregătirile inerente unei astfel de vizite, care au fost costisitoare și istovitoare, ne vom opri asupra momentelor cheie ale acestui moment.

Cu două zile înainte de a-și începe a 86-a vizită în afara Italiei, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a trimis din Vatican, în ziua de 5 mai 1999, o scrisoare adresată tuturor românilor, în care își manifesta bucuria că poate vizita pentru prima dată o țară majoritar ortodoxă și își exprima speranța că totul va decurge în cele mai bune condiții, spunând că "inima îi era deja aici înainte ca trupul să ajungă în București".

În ziua de 6 mai, la Patriarhia Ortodoxă a avut loc o conferință de presă extraordinară în care s-au dat ultimele detalii privind aceste "moment crucial" din istoria țării noastre. S-a subliniat "bucuria vizitei în favoarea binelui comun a populației din România", precum și cele două dimensiuni ale vizitei: "istoricitatea și ecumenismul". Posturile naționale de radio și televiziune, unele ziare, majoritatea forțelor de ordine, pază și securitate, precum și autoritățile administrative au făcut în această zi un adevărat tur de forță pentru a pune la punct toate strategiile vizitei oficiale.

Iată ziua mult așteptată! Câteva minute după miezul zilei de vineri 7 mai, din aeronava companiei Alitalia a coborât, încărcat de povara anilor care îl apasă, dar cu o mare bucurie în suflet, Sanctitatea sa papa Ioan Paul al II-lea. A fost întâmpinat de autoritățile statului, de cele ale Bisericilor din România și de mulți oameni veniți din toată țara. După prezentarea onorurilor, au luat cuvântul: președintele României, Emil Constantinescu, care a subliniat că "prezența Sanctității este un eveniment istoric"; patriarhul Bisericii Ortodoxe din România, PS Teoctist, care a arătat "semnificația ecumenică a vizitei"; distinsul oaspete, papa Ioan Paul al II-lea, care, adresându-se în limba română, și-a manifestat marea bucurie de a-și fi împlinit marele vis de vizita țara noastră. A urmat drumul spre catedrala patriarhală, pe parcursul căruia Sfântul Părinte a fost salutat și aclamat de zeci de mii de oameni sosiți din diferite colțuri ale "grădinii Maicii Domnului", cum a numit episcopul Romei țara noastră. La mitropolia din dealul Cotroceni, papa a fost așteptat de numeroși credincioși care au venit să se roage împreună. După câteva minute de rugăciune, patriarhul Teoctist și papa Ioan Paul al II-lea au ținut discursuri, prezentând auditorilor semnificația ecumenică a acestei întâlniri. După o scurtă convorbire între autoritățile celor "doi plămâni ai Bisericii" și inaugurarea sălii "Iustinian", suita papală a parcurs drumul spre Nunțiatura Apostolică a Vaticanului din București, unde Sfântul Părinte s-a întâlnit cu membrii Conferinței Episcopale Catolice din România. A urmat deplasarea la palatul prezidențial, unde urmașul sfântului Petru a făcut o vizită de curtoazie președintelui și a avut loc întâlnirea cu autoritățile civile și politice, cu reprezentanții tuturor comunităților religioase și cu corpul diplomatic. A fost un moment deosebit în care toți au fost surprinși de modul în care Vaticanul este deschis la problemele lumii și chiar ale României. După consumarea acestui moment forte al vizitei, Sanctitatea sa s-a deplasat la Nunțiatură pentru pregătirea zilei următoare. Aceasta a fost ziua întâi!

Ziua a doua a vizitei a debutat cu o comemorare a martirilor catolici înmormântați în Cimitirul "Bellu-catolic" și un omagiu adus celor care s-au jertfit în urmă cu zece ani pentru libertatea românilor, eveniment neinclus în programul protocolar, ce a avut loc în Cimitirul Eroilor Revoluției. A urmat apoi sfânta Liturghie, în rit greco-catolic, cu clerul, persoanele consacrate și laicii angajați în slujba Bisericii Catolice, slujbă ce s-a oficiat în catedrala "Sfântul Iosif". Un moment deosebit în cadrul acestei Liturghii a fost întâlnirea papei Ioan Paul al II-lea cu cardinalul Todea, dar și cuvintele papei: "Viitorul va trebui să fie construit de frați împreună". După o scurtă pauză, Sfântul Părinte s-a deplasat la Patriarhie, unde a avut loc întâlnirea cu PS Teoctist și membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe. În cadrul acestei întrevederi, suveranul pontif și PS Teoctist au accentuat liniile ecumenice care ne-ar putea duce la "împărtășirea din același potir". Aceasta a fost ziua a doua!

În sfârșit, iată ziua mult așteptată, nu doar de bucureșteni, cât mai ales de zecile de mii de credincioși veniți din toată țara și de peste hotare pentru a participa la Liturghiile ce urmau a se celebra în acea zi. După o întâlnire particulară cu primul ministru, la Nunțiatură, a urmat sfânta Liturghie celebrată de patriarhul Teoctist și de membrii Sinodului, în prezența Sfântului Părinte și a suitei sale. După cuvenita pauză, a urmat evenimentul mult așteptat de credincioșii catolici, anume sfânta Liturghie prezidată de Sfântul Părinte în Parcul "Izvor", la care au participat cu mult entuziasm peste 500.000 de credincioși. După terminarea acestei celebrări euharistice, papa Ioan Paul al II-lea s-a deplasat la aeroportul Băneasa, iar după ceremonia de plecare s-a îndreptat spre Cetatea Eternă. De la bordul avionului a trimis o telegramă președintelui României, prin care binecuvânta țara noastră și a mulțumit pentru "primirea călduroasă" ce i-a fost oferită.

Papa a plecat, dar ecourile vizitei sale nu se puteau stinge ușor. În zilele de luni, marți și miercuri au urmat numeroase conferințe de presă, emisiuni la radio și televiziune, multe analize în ziare și reviste etc. Majoritatea comentariilor s-au îndreptat asupra componentelor vizitei: ecumenicitatea, influența politică, impulsul cultural, latura mediatică, renașterea spirituală etc., dar noi suntem convinși că Sfântul Părinte a venit să-i vadă și pe catolicii din țară, "inclusiv pe cei din Dieceza de Iași, dar și sanctuarul din Cacica", așa cum afirma la Radio Maria, în ziua de 7 mai 2020, episcopul emerit Petru Gherghel.

Pr. Alois Moraru

* * *

Imagini de la vizita papei Ioan Paul al II-lea în România:

- 7 mai 1999: Ziua I (15)

- 8 mai 1999: Ziua a II-a (24)

- 9 mai 1999: Ziua a III-a (33)

- 7-9 mai 1999: Vizita papei... văzută de Adrian Cuba (FOCUS) (57)

* * *


 

lecturi: 1580.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat