Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 5-a a Paștelui - Anul A - 2020

Fap 6,1-7; Ps 33; 1Pt 2,4-9; In 14,1-12

"În casa Tatălui meu sunt multe lăcașuri" (In 14,1-13)

După glorioasa victorie a lui Isus de la cruce din Vinerea Mare, cei botezați au primit o imensitate de daruri așezate de Dumnezeu într-un mare pachet, pe care am început să-l desfacem liturgic începând cu Noaptea Învierii și să ne umplem de bucurii cu fiecare comoară descoperită. În toată săptămâna Paștelui am văzut că, dacă Cristos a înviat prin gloria Tatălui și prin forța Duhului Sfânt, și noi vom învia și noi împreună cu el tot prin slava Tatălui și prin puterea Duhului Sfânt (cf. Rom 6,4; 8,11). Căci, așa cum spune Biblia, "precum toți mor în Adam, tot astfel, toți vor fi înviați în Cristos" (1Cor 15, 20-22). În așteptarea acestei împliniri, creștinii "gustă deja puterile veacului viitor" (Evr 6, 5) și sunt atrași de Cristos în sânul vieții dumnezeiești (cf. Col 3,1-3), "nemaitrăind pentru ei, ci pentru Acela care a murit și a înviat pentru ei" (cf. 2Cor 5,15). Apoi am văzut cum Isus pe toți cei căzuți ai săi îi ridică și îi restabilește (cf. Lc 24,25-31), îi zidește pe stânca credinței în învierea sa, ca pe niște pietre vii, într-o casă spirituală pentru o preoție sfântă, ca să aducă jertfe spirituale plăcute lui Dumnezeu (cf. 1Pt 2,5). Mai departe am văzut cum Isus ca un păstor care merge în fruntea turmei celor chemați la învierea fericită împreună cu el (cf. In 10,4), și poartă de grijă de fiecare credincios al său care în timpul de acum poate fi: sau flămând, sau însetat, sau străin, sau slab, sau gol, sau bolnav, sau în temniță (cf. Mt 25,40), sau afară din staul (cf. In 10,16), și îi conduce pe toți pe drumul care duce la împărăția cerurilor.

Biblia ne spune că în timpul dintre moartea sa glorioasă și până la învierea sa din morți, Isus i-a vizitat pe cei care au trăit înainte de întruparea și misiunea sa de pe pământ și care au sperat și au așteptat mântuirea lui, mântuire care s-a împlinit (cf. In 19,30) la crucea de pe Golgota când dăruindu-se pe sine a săvârșit mântuirea pe care acum s-a dus să o vestească celor care au așteptat-o și acum se aflau "în pridvorul împărăției cerurilor", mântuire care le-a adus iertarea păcatelor lor și în deschiderea împărăției cerurilor prin învierea sa (cf. 1Pt 3,18-19; Ef 4,9-10).

Venind la pericopa evanghelică de astăzi (cf. In 14,1-12) și continuăm ceea ce am început în Noaptea de Paști, adică să despachetăm darurile divine primite la crucea lui Isus și la Botezul nostru când noi am murit și am înviat împreună cu el (cf. Col 2,12), despachetare pe care o vom termina în veșnicie. Iată câteva din darurile minunate pe care le vom descoperi în pericopa evanghelică de astăzi:

1. "În Casa Tatălui meu veșnic sunt multe lăcașuri. Dacă n-ar fi fost așa, nu v-aș fi spus: Mă duc să vă pregătesc un loc" (In 14,2). Deci adevărata noastră patrie este cerul și adevărata casă este paradisul: "Cetățenia noastră este în ceruri, de unde așteptăm ca Mântuitor, pe Domnul nostru Isus Cristos" (Fil 3,20). "Așadar, voi nu mai suntem nici străini, nici oaspeți ai casei, ci suntem împreună cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu" (Ef 2,10). De aceea putem privi cu încredere căci chiar dacă viitorul se anunță sumbru, "chiar dacă și casa pământească a cortului nostru trupesc va fi distrusă, avem o locuință de la Dumnezeu, avem o clădire în cer, o casă care nu este făcută de mâini omenești" (2Cor 5,1), pe care nimeni și nimic nu o pot distruge. Această siguranță o avea și o bătrânică bolnavă și săracă ce aduna vreascuri care se întâlnise pe cale cu cardinalul Andrea Carlo Ferrari (1850-1921), aflat în vizita pastorală într-un sat din Alpi. Încovoiată sub povara sarcinii și a anilor, bătrânica și-a ridicat greu capul, a arătat spre cer cu mâna tremurândă și a exclamat: "Ei, Preasfinția Voastră, sunt gata de plecare acasă, în locuința de veci!" Avem și noi această convingere?

2. A doua veste nu este mai puțin scumpă decât prima, căci spune așa: "Mă voi întoarce și mă vei lua cu mine, ca acolo unde sunt eu, să fiți și voi" (In 14,3). Isus personal va veni și ne va duce acasă. Prin Isus ni s-a deschis iar cerul și ușa spre slava lui Dumnezeu. El este garantul că vom poseda această patrie. Indiferent de ceea ce va aduce viitorul, adevărații ucenici ai lui Isus au o speranță vie că au o locuință în cer și însuși Isus va veni ca să-i conducă acolo, căci odată cu necazul cel mai mare posibil, cu lacrimi, dureri, noapte și moarte și chiar cu un pas înaintea lor, va veni și Isus să-i ia și să-i ducă acolo unde este numai lumină și bunuri fără de sfârșit.

În timpul prigoanei catolicilor din Anglia, sub regina Elisabeta I (1533-1603), trăia în orașul Lancaster un țesător, numit Roger Wrenne. A fost condamnat la moarte prin spânzurătoare, pentru credința sa curată. Pus în ștreang, funia s-a rupt și el a căzut viu pe pământ. Judecătorul i-a cerut încă o dată să renunțe la credința catolică și va fi grațiat. Roger a răspuns: "Eu sunt același de mai înainte". Apoi s-a grăbit să urce pe podul unde călăul nici nu terminase de reparat ștreangul. Acesta i-a zis: "Ei, unde te grăbești așa?" Roger i-a răspuns: "Dacă tu ai fi văzut, ceea ce mi-a arătat mie Dumnezeu, te-ai grăbi și tu să mori". Văzuse cerul deschis și pe Isus care venea să-l ia în fericirea veșnică.

Țarina Rusiei, Alexandra Romanov (1872-1918), soția țarului Nicolae al II-lea (1868-1918) care a fost ucisă bestial de bolșevici împreună cu soțul și cei cinci copii, în noaptea din 16 spre 17 iulie 1918, la Ekaterinburg (un mare oraș din partea centrală a Rusiei. Orașul este așezat pe partea estică a Munților Ural și este capitala regiunii Sverdlovsk. Între anii 1924 și 1991 orașul s-a numit Sverdlovsk, după conducătorul bolșevic Iakov Sverdlov), a scris cu puțin timp înainte de a muri, această scrisoare: "Noi toți am păcătuit mult, dar Dumnezeu nu va permite, în marea sa milostivire, ca oițele sale să se piardă. Iată vine Regele slavei! Să adorăm crucea sa și să purtăm împreună cu el! A noastră nu-i decât umbra în comparație cu a lui. Cum aș putea să vă descriu ceea ce se petrece acum în sufletul meu? O bucurie de nedescris, inefabilă, mă inundă în întregime; este ceva ce nu pot să explic. Nu pot face altceva decât să laud, să mulțumesc, să mă rog; sufletul meu, duhul meu sunt cu Dumnezeu. Simt aceeași bucurie, pe care, desigur și tu ai simțit-o, de fiecare dată când ai primit Sfânta Împărtășanie, sau în fața sfintelor icoane. Dumnezeul meu, ajută-mă să nu pierd ceea ce tu mi-ai dat. Sufletul meu tresaltă de bucurie. Simt că se apropie Mirele. Iată-l că vine. Îndată vom putea să-l lăudăm și să-i spunem: Cristos a înviat!"

3. A treia veste bună este că, dacă l-am ales pe Isus ca mântuitor personal al nostru, am făcut alegerea cea mai bună, pentru că Isus este singura cale de a merge în cer la Tatăl, singura poartă prin care se intră la Tatăl, singurul care știe bine adevărul Tatălui și singurul care are și ne poate da viața Tatălui, așa cum însuși Isus ne spune: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6). Unii încearcă să meargă spre casa Tatălui din cer, luând de mântuitori și călăuze diferiți oamenii din lume. Aceștia toți au ales greșit, pentru că au ales morți pentru o treabă de vii.

Un pelerin călătorea de unul singur către cetatea eternă a Romei. Se înnoptase de-a binelea și el mai avea încă câțiva kilometri de mers pentru a ajunge la Roma. Drumurile nu erau bune, terenul era mlăștinos, afară se întunecase cerul era acoperit, fără lună și fără stele. Prin apropiere nu se zăreau case și nici oameni, care să-l lămurească, iar el ajunsese la o răscruce de drumuri. Din când în când, observa niște licurici care scânteiau printre trestii și parcă-l îndemnau să-l urmeze. Și apoi, prin părțile acelea mai erau și animale sălbatice. Pe când stătea oarecum disperat, auzi sunetul îndepărtat al unui clopot, iar clopotul îi indica direcția care ducea la salvarea lui. Singurul Isus a putut să ne spună fiecăruia în parte: "Am înviat și sunt mereu cu tine!" (Ap 1,18). Singură Biblia ne spune: "Cinste vouă care credeți în Isus" (1Pt 2,7) De aceea sfântul apostol Paul strigă la noi: "nu vă întoarceți la religia păgână, la acele învățături începătoare, slabe și sărăcăcioase, cărora vreți să vă supuneți din nou" (Gal 4,9) și "nu vă pierdeți capul" (Col 2,16-19), căci "Biserica singură îl are ca piatră unghiulară pe Cristos" (Ef 5,23-24), deși lepădată de lume, aleasă și prețioasă, și cine crede în ea nu va fi făcut de rușine" (1Pt 2,6). Iar creștinii care trăiesc după norme făcute de oameni nu au pe Dumnezeu (cf. 2In 1,9), se laudă în vânt (cf. Mc 7,6-9) și sunt pierduți în păcat (cf. Evr 2,18)

4. A patra veste bună de astăzi este aceasta: "Cine crede în Isus va face și el lucrurile sale. Și va face lucruri și mai mari decât ale lui Isus" (In 14,12). Isus n-a vindecat niciodată numai cu umbra sa, dar sfântul Petru a făcut-o (cf. Fap 5,15). Isus n-adus niciodată 3000 de suflete dintr-odată la credință, dar Petru a făcut-o (cf. Fap 2,41). Isus n-adus niciodată preoți iudei la credință, dar predica apostolilor a făcut-o (cf. Fap 6,7). De exemplu Biblia spune: "Pentru tine suntem dați la moarte toată ziua, suntem socotiți ca niște oi de înjunghiere" (Rom 8,36). Isus a murit o singură dată, dar nouă ni s-a dat harul să murim pentru el în fiecare zi, și la propriu și la figurat.

Pe timpul războiului civil din Spania (1936-1939), într-un sat au venit câțiva comuniști să-l caute pe paroh, spunând: "Avem ordin să terminăm cu astfel de oameni". S-a prezentat lista a treizeci de preoți martiri, care toți știau că vor muri. Nici unul dintre ei nu s-a arătat slab. Unii chiar s-au comportat la fel ca marii martiri din primele secole ale creștinismului. Ca să nu mai vorbim despre victimele fără număr ale comunismului din România (1948-1989), care zilnic mureau pe altarul credinței.

5. Deși nu-i cuprinsă în pericopa evanghelică de astăzi, mai putem adăuga și a cincea veste bună, "că orice vom cere de la Tatăl, în mumele lui Isus, vom primi, pentru că Isus vrea ca Tatăl să fie proslăvit prin Fiul" (In 15,16; 16,23). Cine pe vremuri arăta un ordin semnat de împăratul, ordinul însemna tot atât de mult ca și cuvântul împăratului. Iar cine se opunea ordinului adus de acel om, se opunea însuși împăratului. De exemplu, se zice că odată împăratul Alexandru Macedon (356-323 îC), al grecilor, a semnat odată un ordin de plată, pentru un om, de 10.000 de galbeni. Când omul a ajuns la vistierul împăratului, acesta văzând semnătura împăratului, i-a eliberat imediat suma scrisă pe ordinul de plată. Tot așa este de importantă este rugăciunea în numele lui Isus. Dacă înălțăm rugăciunile noastre în numele lui Isus, negreșit vom primi cele cerute după voia lui. De aceea nu este rugăciune în Biserică care să nu se facă în numele lui Cristos. A cere după voia sau în numele lui Isus, înseamnă să cerem neprihănirea lui, dreptatea lui, mântuirea lui, împărăția lui. Deci să cerem prin Isus care a murit pentru mântuirea lumii, harul convertirii, harul întoarcerii, harul mântuirii, pentru noi și pentru cei dragi ai noștri, dar și pentru toți cei care rătăcesc departe de Casa Tatălui, și vom primi negreșit.

Daruri peste daruri, privilegii peste privilegii, onoruri peste onoruri, pentru cei care cred în Cristos și se încredințează mântuirii lui: "Dar voi sunteți un neam ales, o descendență aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu ca să vestiți faptele mărețe ale celui care v-a chemat din întuneric la minunata sa lumină. Dar, cum spune zicala: "Noblesse oblige", adică noblețea te obligă față de cel care ți-a făcut favoarea și față de ceilalți din jurul tău.

Un profesor după ce își termina cursul totdeauna rostea următoarele cuvinte: "Aveți nelămuriri?" Într-o zi un student a întrebat: "Domnule profesor, care este sensul vieții?" "Am să-ți răspund printr-o întâmplare din viața mea". Și-a scos din buzunar portofelul și din el o oglinjoară rotundă, nu mai mare decât o monedă, și apoi a zis: "Eram copil, pe timpul războiului. Într-o zi am găsit pe stradă o oglindă făcută țăndări. Am luat și am păstrat ciobul cel mai mare, pe care îl vedeți. Am început să mă joc cu el și am fost încântat să văd cum puteam cu el să îndrept reflexul luminii spre cele mai întunecoase unghere etc. Devenind bărbat, am înțeles că acesta nu fusese un simplu joc de copil, ci o prefigurare a ceea ce trebuia face în întreaga mea viață". Eu însumi sunt o frântură dintr-o oglindă (cf. 2Cor 3,18), pe care încă n-am văzut-o întreagă. Prin ceea ce am însă, pot aduce lumină, adevăr, înțelegere, cunoaștere, bunătate, blândețe în ascunzătorile din inimile oamenilor și să schimb ceva măcar în unii. Poate că și alții vor face la fel, dacă vor vedea aceasta. După mine, în aceasta constă sensul vieții.

Închei cu frumoasele cuvinte ale psalmistului de astăzi: "Iată, ochii Domnului sunt îndreptați spre cei care se tem de el, spre cei care nădăjduiesc în mila lui, ca să scape de la moarte sufletul lor și să-i hrănească în timp de foamete" (Ps 33,18-19)! Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Predici la Radio Iași: Duminica a 5-a a Paștelui


 

lecturi: 737.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat