Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Și-a vărsat sângele pentru Biserică, și-a dăruit suferința pentru omenire

Prefața papei Francisc la un volum de la LEV care adună texte și imagini ale lui Ioan Paul al II-lea

Cu ocazia centenarului nașterii lui Karol Wojtyła, care este la 18 mai, Libreria Editrice Vaticana a dat la tipar un volum mic și zvelt cu titlul Sfântul Ioan Paul al II-lea. 100 de ani. Cuvinte și imagini (San Giovanni Paolo II. 100 Anni. Parole e immagini), 128 pagini. Opera se deschide cu prefața papei Francisc pe care o publicăm integral în continuare și reparcurge pontificatul papei polonez printr-o culegere de scrieri și de fraze care merg de la ziua alegerii sale, la 16 octombrie 1978, la cea a morții, petrecute la 2 aprilie 2005. Ediția este disponibilă și în limbile engleză, în co-ediție cu editura americană Paulist Press, și poloneză, în co-ediție cu editura Wydawnictwo œw. Stanislawa bm și grație patronajului ambasadei Republicii Polonia pe lângă Sfântul Scaun și al Institutului Polonez din Roma. Selectarea textelor omiliilor sale, ale discursurilor sale, ale magisteriului său este de Giuseppe Merola, în timp ce imaginile de la Vatican Media au fost alese de Miroslawa Lesner.

Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost un mare martor al credinței, un mare om al rugăciunii care a trăit complet cufundat în timpul său și constant în contact cu Dumnezeu, o călăuză sigură pentru Biserică în timpuri de mari schimbări. De atâtea ori, în decursul vieții mele de preot și de episcop am privit la el cerând în rugăciunile mele darul de a fi fidel față de Evanghelie așa cum ne mărturisea el.

Rămân ca moștenire vie Bisericii magisteriul său, enciclicele sale despre Isus Răscumpărătorul omului, despre Dumnezeu bogat în milostivire, despre Duhul Sfânt, enciclica Redemptoris Mater despre Maria în viața Bisericii; enciclicele sociale, învățăturile sale zilnice; darul preaprețios al Catehismului Bisericii Catolice. Rămân imprimate în amintire, nouă care am trăit anii pontificatului său lung și rodnic, marea sa pasiune pentru ceea ce este uman, deschiderea sa, căutarea dialogului cu toți, determinarea sa în a pune în aplicare orice tentativă pentru a opri războaiele, aptitudinea sa de a merge în întâmpinarea oricui și de a îmbrățișa pe cel care suferă. Cu el, prim episcop de Roma care provine din Europa de Est, "Biserica tăcerii", Biserica martirilor de dincolo de cortină, a găsit glas.

Dar nu despre acest sfânt Ioan Paul al II-lea aș vrea să vă vorbesc, introducând această frumoasă inițiativă a Libreria Editrice Vaticana. Ceea ce uneori riscăm să uităm și ceea ce aș dori să aduc în atenția cititorilor este ceea ce a suferit acest papă în viața sa. Suferințele sale personale s-au legat cu acelea ale poporului său și ale națiunii sale, Polonia. Prematur orfan de mamă, trăiește drama morții fratelui preaiubit și apoi a tatălui. Când intră în Seminarul clandestin din Cracovia și-a pierdut pe toți cei mai apropiați din familia sa. Trăiește dăruirea sa totală lui Dumnezeu și Bisericii sale într-un timp în care atâția prieteni ai săi își pierd viața în timpul războiului. Într-o carte biografică a sa, deja papă, va revela că într-o zi se întreba de ce l-a lăsat viu Domnul, în timp ce în jurul său așa de multe persoane mureau. Suferința pe care a trăit-o încredințându-se total Domnului, l-a forjat și a făcut și mai tare credința creștină la care a fost educat în familie. A fost un educator extraordinar al atâtor tineri care prin intermediul lui, preot tânăr, erau introduși pe drumul unei credințe concrete, mărturisite, trăite în fiecare clipă a vieții.

Sfântul Ioan Paul a suferit ca papă, a îndurat atentatul teribil din 1981, și-a oferit propria viață, și-a vărsat sângele pentru Biserică și ne-a mărturisit că și în încercarea dificilă a bolii, împărtășite zilnic cu Dumnezeul făcut Om și răstignit pentru mântuirea noastră, putem rămâne bucuroși, putem rămâne noi înșine. Ne putem bucura în certitudinea întâlnirii cu Isus înviat. Ne despart cincisprezece ani de la moartea sa. Trei cincinale pot să fie puține, dar sunt atâtea pentru copiii și tinerii care nu l-au cunoscut sau care nu au numai vreo amintire vagă din timpurile copilăriei. Pentru aceasta, în centenarul nașterii sale era corect să-l comemorăm pe acest mare sfânt martor al credinței pe care Dumnezeu l-a dăruit Bisericii sale și omenirii. El a fost un mare martor al milostivirii și în timpul întregului său pontificat ne-a amintit această caracteristică a lui Dumnezeu. Este frumos să-l amintim în mod simplu: cu imagini, așa de expresive și capabile să ne transmită ceea ce a fost Ioan Paul al II-lea. Și cu texte și rugăciuni scurte luate din omiliile sale, din documentele sale și din magisteriul său. Îmi doresc ca acest text să poată ajunge în mâinile multora și mai ales ale tinerilor: amintim credința sa, iar figura sa să fie exemplu pentru a trăi astăzi mărturia noastră. Auzim răsunând apelul său de a deschide larg porțile lui Cristos, de a nu ne fi frică. Să mergem bucuroși, în pofida dificultăților, de-a lungul cărărilor din lume, mergând pe urmele uriașilor care ne-au precedat având certitudinea că nu suntem și nu vom fi niciodată singuri. Asta ne-a învățat de-a lungul întregii sale vieți sfântul Ioan Paul al II-lea, cultivând mereu o legătură specială cu mama noastră din cer, Maria, Mama duioșiei și a milostivirii.

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 6 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 928.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat