Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oficiul pentru Cateheză: "Lectio Divina" - tema a IV-a din Timpul Pascal (Anul A): "Eu sunt calea, adevărul și viața"

"Eu sunt calea, adevărul și viața" este a patra temă propusă de Oficiul pentru Cateheză al Diecezei de Iași în seria întâlnirilor Lectio Divina din Timpul Pascal (Anul A). Este aprofundat momentul de la Cina de Taină în care Isus a răspuns la întrebările puse de discipolii Toma și Filip (In 14,1-12).

Cu respectarea normelor date în Ordonanța Militară nr. 4 din 29.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19, întâlnirea Lectio Divina se va desfășura marți, 5 mai 2020, ora 19:00, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT).

Textul evanghelic relatează evenimentul trăit de Isus și discipoli la Cina de Taină. Este prezentat un fragment din "cuvântul de adio" al lui Isus - testament încredințat discipolilor și rezumat al întregii sale activități publice. Suntem în fața celui mai profund mister al credinței noastre: revelarea iubirii lui Dumnezeu în persoana lui Isus din Nazaret (Rom 8,38-39).

Prin modul său de a fi, Isus arăta tuturor chipul învăluit de iubire al lui Dumnezeu. Cuvintele, semnele și faptele sale erau expresii vizibile ale milostivirii Tatălui ceresc.

"Eu sunt calea, adevărul și viața." Aceste trei cuvinte definesc persoana și misiunea lui Isus Cristos. Fără Cale nu putem merge în credință. Fără Adevăr nu putem avea nicio certitudine. Fără Viață nu ar avea nici-un sens pragul morții.

Ne apropiem de chipul lui Dumnezeu de fiecare dată când privim modul de a fi al lui Isus. Să avem curaj și să îndrăznim! Să lăsăm ca în modul nostru de a trăi și de a ne mărturisi credința să se descopere chipul tainic al lui Isus. Cei care se apropie de noi să vadă și să recunoască în viața noastră chipul lui Isus.

Numindu-se Bunul Păstor, Isus se prezintă ca fiind cel care împlinește promisiunile profeților și speranțele poporului. Eu sunt păstorul cel bun. Eu le cunosc pe ale mele și ale mele mă cunosc pe mine așa cum mă cunoaște Tatăl și eu îl cunosc pe Tatăl; iar eu însumi îmi pun viața pentru oi (In 10,14-15)

Discursul despre Bunul Păstor cuprinde două reguli importante pentru eliberarea ochilor de orbirea ce-i caracteriza pe farisei: (a) păstorii sunt foarte atenți la reacția oilor, deoarece acestea recunosc glasul păstorului; (b) oile trebuie să fie foarte atente la atitudinea celor care se numesc păstori pentru a se asigura că aceștia sunt într-adevăr interesați de viața oilor, dacă este importantă sau nu pentru ei, sau dacă sunt capabili să își dea viața pentru oi.

Isus este modelul prin excelență: este poarta, este păstorul, este mielul.

Organizarea catehezei va ține cont de respectarea normelor date în Ordonanța Militară nr. 4 din 29 aprilie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândire a COVID-19.

Prof. Mariana Sofronie


 

lecturi: 472.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat