Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire pentru 30 de ani de episcop ai PS Petru Gherghel

PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", vineri, 1 mai 2020, începând cu ora 18.00, prin care a mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 30 de ani de la consacrarea episcopală. Aceasta a avut loc la Iași, pe treptele Seminarului, la 1 mai 1990. Prezent la celebrarea aniversară a fost PS Iosif Păuleț, care a ținut cuvântul de învățătură. La celebrarea euharistică au participat preoții și surorile de la Episcopie.

Sfânta Liturghie a început cu intonarea cântecului "E mai, e mai", către sfânta Fecioară Maria, căreia îi este închinată luna mai. Salutându-i pe cei prezenți în catedrală și pe cei care urmăreau transmisia, pr. Paul Budău, paroh și decan la Parohia Catedralei, a făcut în câteva cuvinte memoria evenimentului din 1 mai 1990, atât de important pentru Dieceza de Iași, amintind de episcopii, oaspeții distinși, preoții și numărul impresionant de mare de participanți care au umplut curtea seminarului. La finalul salutului, i s-a adresat episcopului sărbătorit:

"Preasfințite Petru, 30 de ani de când ați fost uns, consacrat ca episcop, întâistătător al Diecezei de Iași, ani de slujire rodnică, ani în care Dieceza noastră a înflorit și a dat roade, ani plini de binecuvântările celui care v-a ales și v-a trimis să-i vestiți cuvântul prin slujirea episcopală. 30 de ani pentru care se cuvine să-i aducem lui Dumnezeu prinosul nostru de laudă și de mulțumire prin jertfa sfintei Liturghii pe care acum o prezidați".

PS Iosif Păuleț a punctat trei lucruri în cuvântul de învățătură. A vorbit mai întâi despre luna mai, lună dedicată sfintei Fecioare Maria. Este cunoscută ca luna florilor, iar creștinii adunați în biserici - mai puțin anul acesta - privesc în sus spre "floarea" cea mai aleasă și curată, spre făptura cea mai minunată pe care a creat-o Dumnezeu, mama lui Isus. Preasfințitul a recomandat ca neputința de a veni la biserică să fie înlocuită cu creativitatea de a face fiecare acasă un "altăraș", așa încât în "biserica domestică" Maica Domnului să fie lăudată și venerată. În al doilea rând, a vorbit despre cel comemorat în această prima zi a lunii mai: sfântul Iosif, cu titlul de muncitor. În fața tâmplarului din Nazaret, fiecare vede cum munca poate avea mai multe valențe: poate fi blestem, în urma păcatului original; de asemenea poate fi povară sau mijloc de exploatare a semenilor, dar munca se poate transforma în mijloc de sfințire, în expresie a solidarității cu ceilalți.

Referindu-se la episcopul emerit sărbătorit, PS Iosif Păuleț i-a adresat cuvinte de gratitudine pentru că, în oglinda tâmplarului harnic din Nazaret, și el s-a dovedit harnic în toți anii de slujire episcopală. Munca pe care a prestat-o este pentru Preasfinția Sa un prilej binemeritat de mândrie sfântă și de mulțumire către Dumnezeu, cu ajutorul și binecuvântarea căruia a realizat atât de multe pentru Dieceza de Iași.

Prin cântările pe care le-a animat grupul preoților și al surorilor, dirijat de pr. Robert Râtan, sfânta Liturghie a primit nota ei de solemnitate, atât cât permit limitările timpului de față.

La sfârșitul sfintei Liturghii, luând cuvântul, PS Petru Gherghel a ținut să sublinieze cu emoție două gânduri, rod al multelor reflecții de-a lungul anilor de slujire:

"Împlinesc 30 de ani astăzi. Cred că vă întrebați ce gândeam eu atunci, dar mai ales ce gândeam eu când, 12 ani înainte de acest 1 mai 1990 am fost ales să răspund, să orânduiesc această Biserică locală. Trebuie să vă spun că am avut foarte multe sentimente, emoții și întrebări. Mi-au rămas două, pe care eu le-am considerat ca fundamentale. De ce m-a ales Dumnezeu pe mine, fără pregătire prea mare, fără multe calități, pe mine, unul dintre preoții noștri? Și m-am tot gândit de ce. Și am ajuns la o concluzie. Pentru că Dumnezeu conduce Biserica, și nu un om! Sigur că are harurile primite, dar Dumnezeu le dă, Dumnezeu este cel care conduce. Dacă se realizează ceva, e opera lui Dumnezeu. Dumnezeu a voit și de data asta să spună: «Eu conduc Biserica, eu am înființat-o, este a mea și eu am grijă de ea». Asta m-a condus până în zilele noastre.

Și un al doilea rând, m-am întrebat în acele zile, dar si după și am găsit un răspuns: Nu sunt singur, nu numai eu formez Biserica, ci împreună cu toți care sunt aleși să fie miniștri. Și atunci am ales un moto. Eu am ales ca să știu că nu sunt singur, ci că sunt cu toți ceilalți împreună, cu toți preoții, un prezbiteriu care are ca responsabilitate Biserica, Biserica lui Cristos. Nu singur episcopul formează Biserica, și nici Biserica fără episcop. Aceste două lucruri m-au făcut pe mine să fiu liniștit, și ceea ce am făcut, a făcut Dumnezeu prin mine și prin noi, Iar ceea ce am făcut n-am făcut singur, ci cu cei care au fost cu mine responsabili, uniți, ca toți să fie una.

Vă mulțumesc tuturora. Mai întâi lui Dumnezeu. O fac mereu. Le mulțumesc credincioșilor noștri care nu-și uită niciodată păstorul. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Dumnezeu m-a ales pe mine ca să lucreze el, iar ceea ce mi-a încredințat mie, nu mi-a încredințat doar mie, ci tuturor confraților mei".

La aceste gânduri profunde, PS Petru Gherghel a mai adăugat: "Să nu uităm de eroul nostru martir, care s-a dăruit pentru noi, ca noi să rămânem tari: fericitul Anton Durcovici".

Împreună cu PS Iosif Păuleț, care și-a aniversat onomastica secundară, cu preoții, persoanele consacrate și cu toți credincioșii îi mulțumim și noi lui Dumnezeu pentru munca asiduă, statornică, angajată și devotată pe care PS Petru Gherghel a depus-o în toți cei 30 de ani de episcopat, pentru binele Bisericii și spre slava tot mai mare a lui Dumnezeu, și-i dorim sănătate neștirbită, lumină și seninătate în suflet, cu pace și binecuvântare continuă de la Dumnezeu, izvorul și împlinirea oricărei vocații.

Pr. Cristian Diac

* * *


 

lecturi: 1505.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat