Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papii, Rozariul și Pompei

Luna mai cu Maria

De Loreta Somma

Recenta scrisoare pentru luna mai, cu care papa Francisc îi invită pe toți credincioșii să redescopere "frumusețea" Rozariului de recitat acasă în acest moment dificil de "încercare", a răsunat în mod special la Pompei, al cărui sanctuar - întemeiat de Bartolo Longo - este dedicat tocmai rugăciunii mariane.

Tânărul avocat din Puglia a fost chemat de Sfânta Fecioară să răspândească Rozariul ca instrument pentru mântuire, conform promisiunii pe care Sfânta Fecioară Maria a făcut-o sfântului Dominic. Încă de la începutul operei sale în orășelul din Campania a avut raporturi epistolare cu toți pontifii care s-au succedat, de care a și fost primit de multe ori, în audiențe private.

Leon al XIII-lea, numit "papa Rozariului" datorită numeroaselor enciclice scrise despre rugăciunea mariană, a fost primul succesor al lui Petru care a avut o puternică legătură cu sanctuarul din Pompei. Bartolo Longo a scris Rugăciunea către Regina Preasfântului Rozariu ca adeziune la invitația pe care, în enciclica sa Supremi apostolatus officio din 1 septembrie 1883, papa Pecci a adresat-o catolicilor, îndemnându-i la o angajare spirituală menită să se facă față relelor din societate. Cu ea, Leon al XIII-lea indica în rugăciunea Rozariului un instrument sigur pentru obținerea binelui spiritual al societății și al Bisericii, chinuită de "calamități grave". Fericitului Bartolo Longo, care în acel timp era angajat să ridice templul dedicat Fecioarei Rozariului și să-i răspândească devoțiunea în lume, i s-a părut că acest cuvânt al pontifului constituia un soi de imprimatur pentru toată activitatea sa. La 23 septembrie a trimis o telegramă papei pentru a-i mulțumi că a publicat enciclica despre Rozariu, care avea să fie de încurajare pentru a celebra următoarea sărbătoare din octombrie și a continua cu dârzenie mai mare construirea sanctuarului, a cărei lucrare Fecioara o însoțea cu minuni neîncetate. Leon al XIII-lea a fost unul din cei mai mari promotori ai cultului adus Fecioarei de la Pompei, așa încât a definit sanctuarul de acolo "parohie a lumii", datorită marelui aflux de pelerini.

Și pontifii care au urmat l-au susținut pe Longo în lucrarea sa și el a răsplătit dăruind sanctuarul și operele sociale Sfântului Scaun, care le administrează printr-o delegație pontificală.

După moartea fondatorului, legătura a rămas mereu puternică. Sfântul Ioan al XXIII-lea, care ca patriarh de Veneția a fost la Pompei, sediu al primelor reuniuni ale Conferinței Episcopale Italiene, avea programată o vizită pastorală în orașul marian, însă a murit înainte de a o putea efectua. Obișnuința sa cu Rozariul este bine cunoscută și adesea el însuși a vorbit despre asta, ca în enciclica Grata recordatio din anul 1959, în care destăinuia că îl recită "în întregime în fiecare zi a anului".

Sfântul Paul al VI-lea, care la nouă ani a vizitat sanctuarul din Pompei cu familia sa, în anul 1965, în bazilica "Sfântul Petru", a încoronat tabloul Sfintei Fecioare Maria, după o restaurare semnificativă. În omilie a spus, între altele, că această "coroană (a rozariului) evlavioasă și populară reapare ca lanț de mântuire, care atârnă din mâinile Mântuitorului și ale preafericitei sale Mame și care indică de unde coboară la noi orice har și pe unde trebuie să urce de la noi orice speranță". Și a adăugat că această "coroană a sfântului Rozariu, rugăciune simplă și profundă, ne educă să facem din Cristos începutul și sfârșitul nu numai al devoțiunii mariane, ci al întregii noastre vieți spirituale". Papa Montini a recomandat recitarea Rozariului în multe din documentele sale și în enciclica Marialis cultus, din anul 1974, l-a definit "compendiu al întregii Evanghelii" (nr. 42).

Ioan Paul I afirma că nu se rușinează să recite Rozariul, rugăciune simplă și ușoară care-l ajuta "să fie copil".

Sfântul Ioan Paul al II-lea a avut un raport special cu Pompei, pe care a voit să-l viziteze de două ori: la 21 octombrie 1979 și la 7 octombrie 2003. Legătura a fost făcută și mai puternică de scrisoarea apostolică Rosarium Virginis Mariae, pentru a cărei publicare, la 16 octombrie 2002, papa Wojtyła a voit ca tabloul Sfintei Fecioare Maria de la Pompei să fie adus în Piața "Sfântul Petru". Încă de la primele cuvinte din acel text - cu care între altele pontiful polonez a adăugat la coroniță cele cinci mistere de lumină - se înțelege devoțiunea sa față de Rozariu. În scrisoare, în care este citat de cinci ori Bartolo Longo, sfântul Ioan Paul al II-lea îndeamnă: "Privesc la voi toți, frați și surori din orice condiție, la voi, familii creștine, la voi, bolnavi și bătrâni, la voi, tineri: reluați cu încredere în mână coronița Rozariului, redescoperind-o în lumina Scripturii, în armonie cu liturgia, în contextul vieții zilnice".

Benedict al XVI-lea, în timpul vizitei sale la sanctuarul de la Pompei, la 19 octombrie 2008, explica faptul că Rozariul "este legătură spirituală cu Maria pentru a rămâne uniți cu Isus, pentru ne conforma cu el, a-i asimila sentimentele și a ne comporta așa cum s-a comportat el. Rozariul este armă spirituală în lupta împotriva răului, împotriva oricărei violențe, pentru pacea în inimi, în familii, în societate și în lume".

Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, a manifestat propria devoțiune mariană personală și profundă. "Rozariul este rugăciunea care însoțește mereu viața mea; este și rugăciunea celor simpli și a celor sfinți... este rugăciunea inimii mele", a destăinuit în prezentarea scrisă la o carte a Monseniorului Yoannis Lahzi Gaid.

În timpul vizitei sale scurte, dar intense, la sanctuarul de la Pompei, la 21 martie 2015, s-a oprit în rugăciune în fața icoanei Fecioarei, căreia i-a dăruit o coroană prețioasă.

La 9 mai 2018, pontiful invita să se recite Rozariul pentru martirizata Sirie: "Iubiți frați și surori, luna mai este dedicată Sfintei Fecioare Maria; vă invit să cultivați devoțiunea către Născătoarea de Dumnezeu cu recitarea zilnică a Rozariului, rugându-vă îndeosebi pentru pacea în Siria și în întreaga lume". Și, cu aceeași ocazie, spunea noilor căsătoriți: "Cultivați devoțiunea către Sfânta Fecioară Maria, cu recitarea zilnică a Rozariului, pentru ca asemenea Născătoarei lui Dumnezeu, primind misterele lui Cristos în viața voastră, să puteți fi tot mai mult un dar de iubire pentru toți".

În octombrie 2018, papa Francisc a cerut tuturor credincioșilor să se roage Rozariul în fiecare zi pentru a cere Fecioarei Maria să ajute Biserica în încercările dificile pe care este chemată să le trăiască.

În mai și în octombrie, cu ocazia Rugăciunii către Regina Rozariului, papa nu evită niciodată să îndrepte un gând spre Pompei, așa cum a făcut la Angelus din 6 octombrie anul trecut.

La 19 martie 2020, cu ocazia Rozariului pentru Italia, papa Francisc a trimit un video-mesaj, în care a spus, printre altele: "Rugăciunea Rozariului este rugăciunea celor umili și a celor sfinți care, în misterele sale, contemplă cu Maria viața lui Isus, fața milostivă a Tatălui. Și câtă nevoie avem noi toți să fim cu adevărat mângâiați, să ne simțim învăluiți de prezența sa de iubire!"

Cuvintele papei Francisc, la Pompei, sunt deja puse în aplicare, și în timpul pandemiei. În fiecare zi, este oferită credincioșilor posibilitatea de a recita Rozariul în streaming pe pagina Facebook, unde a fost lansată și propunerea de a realiza o adevărată "ștafetă a Rozariului" - care a adunat deja mii de adeziuni - alegând o jumătate de oră, între 7.00 și 22.00, de dedicat rugăciunii mariane.

(După L'Osservatore Romano, 1 mai 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către toți credincioșii pentru luna mai 2020


 

lecturi: 1075.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat