Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Invitație la sărbătoare: 30 de ani de episcopat ai PS Petru Gherghel și ziua onomastică a PS Iosif Păuleț

Vineri, 1 mai 2020, se împlinesc 30 de ani de la consacrarea episcopală a PS Petru Gherghel, episcop emerit. În aceeași zi, PS Iosif Păuleț sărbătorește ziua onomastică. Cu această ocazie vă invităm să participați on-line la sfânta Liturghie solemnă din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, vineri, 1 mai, începând cu ora 18.00. Celebrarea euharistică va fi prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, iar cuvântul de învățătură va fi ținut de PS Iosif Păuleț. Sfânta Liturghie va fi transmisă pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook și canalul de Youtube ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, precum și la Maria TV.

Evenimentul consacrării Mons. Petru Gherghel a avut loc la Seminarul din Iași, în prezența cardinalului Angelo Sodano, delegatul papei Ioan Paul al II-lea, asistat de către ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, și Reinhard Lettmann, episcop de Münster, cu participarea unui mare număr de preoți, seminariști, persoane consacrate și credincioși. Motoul ales de noul episcop al Diecezei de Iași era versetul "Ca toți să fie una" (In 17,21).

Aflat la conducerea Diecezei de Iași din anul 1978, în calitate de administrator apostolic, PS Petru Gherghel începea păstorirea romano-catolicilor din regiunea Moldovei în zorile regimului democratic instaurat după perioada comunistă. Acest lucru a însemnat un elan general reînnoit al vieții de credință sub toate aspectele, astfel încât realizările pastorale și spirituale cuprinse în cei 30 de ani de slujire episcopală sunt nenumărate: organizarea conducerii diecezane, înființarea de comisii și departamente, apariția congregațiilor și institutelor de viață consacrată pe teritoriul Diecezei, promovarea vocațiilor, construirea a noi lăcașe de cult, îndeosebi a noii catedrale din Iași (1990-2005), raporturile externe cu diferite dieceze și parteneriatele care au rezultat de aici, înființarea de misiuni în Kenya și Coasta de Fildeș etc.

PS Petru Gherghel îi aduce prinos de laudă, recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu pentru toate darurile și binecuvântările care s-au revărsat asupra întregii slujiri episcopale începând cu ziua consacrării episcopale de la 1 mai 1990.

Ziua de 1 mai este închinată sfântului Iosif Muncitorul. Rugăciunile noastre se unesc în același timp cu cele ale PS Iosif Păuleț, actualul episcop al Diecezei de Iași, cu prilejul zilei onomastice, pentru a-i aduce slavă lui Dumnezeu prin mijlocirea tatălui purtător de grijă a lui Isus. Îi cerem lui Dumnezeu să-l binecuvânteze pe păstorul Diecezei de Iași cu sănătate și putere de muncă.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 2491.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat