Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Iași: La 20 de ani de la înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman

În luna aprilie 2020, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași sărbătorește 20 de ani de la înființarea primului centru de îngrijire la domiciliu din Dieceza de Iași, în municipiul Roman. În tot acest timp, îngrijirea la domiciliu a presupus implicare și responsabilitate socială, angajare și devotament pentru oameni și sănătatea lor. A fost un moment de debut al unui drum frumos, presărat cu multă dăruire și pasiune pentru slujirea aproapelui.

Încă de la înființare, scopul Programului "Servicii de Îngrijiri la domiciliu" a fost acela de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor, care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu. De asemenea s-a pus un accent deosebit pe creșterea calității vieții persoanelor vârstnice, imobilizate la pat sau la domiciliu.

La ceas aniversar dorim să mulțumim în mod deosebit oamenilor care au depus toate eforturile pentru ca persoanele vârstnice asistate să simtă iubirea aproapelui.

Redăm în rândurile următoare mărturia doamnei Maricica Andaraș. Îi mulțumim pentru toată munca depusă din anul 2001 și până în prezent. Doamna Maricica a făcut parte din echipa CID Roman în calitate de coordonator centru și a reușit cu multă răbdare, implicare și dăruire să formeze membrii echipelor de îngrijire, de la nivel local, să fie deschisă față de nevoile comunității, să creeze relații și parteneriate la nivel local, astfel încât activitatea să fie organizată optim și profesionist în sprijinul beneficiarilor centrului.

"Centrul de Îngrijire la Domiciliu Roman (CID Roman) și-a început activitatea în luna aprilie 2000, sub îndrumarea și coordonarea pr. Claudiu Iștoc, care a fost desemnat atunci de PS Petru Gherghel să înființeze Asociația Caritas Roman. Pe lângă CID Roman, aici funcționau un cabinet stomatologic, o farmacie și un cabinet de medicină generală, precum și un centru social pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate (persoane vârstnice, familii cu mulți copii, fără nici un ajutor).

În luna aprilie 2001, am ajuns și eu la acest centru, cu scopul de a munci la îngrijiri la domiciliu (părintele Claudiu chiar a menționat că are nevoie de o persoană cu experiență). Menționez că lucram deja de ceva timp la Spitalul Municipal Roman. La început am activat ca voluntar, pentru a învăța și eu ce implica această muncă de îngrijire la domiciliu. Trebuie să recunosc că și pentru mine era totul nou în privința activității de acest fel. Sinceră să fiu, la început mi s-a părut foarte greu, pentru că una este să muncești pe o secție de spital sau într-un cabinet medical și alta este să mergi din casă în casă și să oferi servicii medicale, în condiții uneori improprii desfășurării actului medical.

Dar m-a impresionat mult reacția celor la care mergeam. Cu lacrimi în ochi, spuneau că nu le vine a crede că mergem acasă la ei să le măsurăm tensiunea arterială, pulsul, glicemia, să le facem injecții, să schimbăm pansamente, să le facem recuperare medicală etc.

Din anul 2003, acest centru a fost asimilat Centrului Diecezan Caritas Iași, sub coordonarea domnișoarei doctor Gema Băcăoanu și binecuvântarea Mons. Grigore Duma. Acest lucru a constituit un pas important spre perfecționarea personală și a serviciilor medico-sociale oferite la Roman. Cursurile de formare la care am participat mi-au deschis orizonturi noi de cunoaștere și mi-au dat posibilitatea să cunosc colegi din Caritas, din întreaga țară, implicați în munca de îngrijire la domiciliu.

Sunt recunoscătoare formatorilor de atunci, precum sr. Cristophora și doamna Barden, care ne-au prezentat sistemul de lucru după modelul colegilor de la Caritas Münster din Germania. Aspecte importante ale muncii la domiciliul pacienților, precum mobilizarea, comunicarea, practici medicale de îngrijire, escare, planul de organizare săptămânal și numărul de vizite, dar și colaborarea cu instituțiile și autoritățile statului etc., toate au fost bine sedimentate atunci.

Printr-un binecuvântat context, dat de Dumnezeu, am avut asigurată locația centrului, materialele necesare activității, instrumentarul și autoturismele necesare deplasării lucrătorilor la domiciliile beneficiarilor. Tuturor celor din structurile diecezane, naționale sau internaționale ale Caritas le suntem profund recunoscători. Cu ajutorul lor cei 22 de lucrători (asistenți medicali, asistenți sociali, îngrijitori) care și-au unit destinele cu acest centru în decursul celor 20 de ani de existență ale CID Roman, au oferit servicii medico-sociale la aproximativ 3.000 de beneficiari.

După cei 19 ani trăiți la CID Roman, mă încearcă un puternic sentiment de recunoștință pentru șansa de a lucra aici și că am fost inspirată să răspund cu un mare «Da», provocării de a lucra în marea familie Caritas.

Nu a fost ușor, dar, privind în urmă, cred că Dumnezeu nu mi-a cerut să reușesc în toate aspectele muncii de îngrijire la domiciliu. El mi-a cerut să încerc și să-mi aduc umila contribuție. Restul el a făcut.

Timp de 19 ani, am plecat din acest centru la sfârșitul programului fie veselă, fie îngândurată, sănătoasă sau bolnavă, optimistă sau pesimistă, în armonie sau în firești nepotriviri de opinie cu mai tinerii mei colegi. Dar, de fiecare dată, mi-am dorit să mă întorc a doua zi la centru, consumată de dorul de colegi și de beneficiari, condusă cu siguranță de Dumnezeu și patroana spirituală a centrului nostru, sfânta Elisabeta a Ungariei.

Mi-am văzut unicul copil crescând și împlinindu-se ca om în acest interval. Odată cu el, am crescut și format tinerii mei colegi, cărora le mulțumesc pentru colaborare și răbdare. Sper că, acolo unde lucrează acum, după anii frumoși de formare de la CID Roman, să spună cu sfântă mândrie «Eu am lucrat și m-am format la Caritas»".

Cu recunoștință,

Maricica ANDARAȘ - asistent medical coordonator CID Roman 2001-2020

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor care au făcut posibilă înființarea și funcționarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman: Caritas Münster, Episcopia Romano-Catolică de Iași, Asociația Caritas Roman, Parohiile romano-catolice din Roman, Sagna, Tămășeni și Adjudeni, Consiliul Local Tămășeni, Consiliul Local Sagna, Direcția de Asistență Socială Roman, Serviciul Public de Asistență Socială Tămășeni si Sagna, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Neamț, Consiliul Județean Neamț, Școala Gimnazială Tămășeni,

Suntem recunoscători de asemenea tuturor oamenilor de bunăvoință care au dăruit din timpul sau bunurile lor pentru binele beneficiarilor noștri. Bunul Dumnezeu să le răsplătească eforturile!

La mulți ani, CID Roman!

Antonina Dogariu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Caritas Iași: La 20 de ani de la înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Roman


 

lecturi: 1053.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat