Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Iași: Suntem solidari cu cei aflați în nevoie!

Situația de urgență cu care ne confruntăm de ceva timp, din cauza pandemiei cauzată de covid-19, este unică și generează schimbări mari în viețile tuturor, lipsuri, stări de anxietate și din nefericire, multe pierderi de vieți omenești. Însă este perioada în care toleranța, solidaritatea, empatia și responsabilitatea ar trebui să primeze.

Este momentul să ne îngrijim unii de alții mai mult, poate și să ne iubim ca umanitate mai mult.

Încă de la începutul pandemiei, ne-am continuat activitățile, adaptându-ne programul de intervenție și am fost alături de beneficiarii noștri și de alte persoane vulnerabile.

Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul asociației noastre se află în permanență alături de vârstnicii singuri și neajutorați prin: continuarea activităților de îngrijire la domiciliu (injecții, perfuzii, pansamente), ajutor în efectuarea treburilor casnice, distribuirea de medicamente și pachete cu alimente la domiciliu, dar și a prânzului cald zilnic. Personalul nostru se află în slujba a peste 1.000 de vârstnici din regiunea Moldovei: Iași, Iugani, Mircești, Stolniceni-Prăjescu, Oțeleni, Hălăucești și Tansa în jud. Iași, Faraoani și Pârgărești în jud. Bacău, Roman, Tămășeni, Sagna și Săbăoani în jud. Neamț, Huși în jud. Vaslui și Preutești în jud. Suceava.

În cadrul Centrelor "Don Bosco" (din Iași și Buruienești, jud. Neamț), activitățile care se desfășoară în această perioadă constau în oferirea de meditații școlare online copiilor și activități cu diverse teme (interacțiune părinte-copil, ziua de naștere online, Ziua Mondială a Sănătății, ateliere de obiecte hand-made), consiliere psihologică online și telefonică cu cei 50 de copii beneficiari și părinții acestora, dar și distribuirea periodică de alimente, produse de igienă și curățenie, rechizite.

În cadrul Centrului de Plasament "Sfântul Iosif", în această perioadă, se desfășoară o serie de activități de tip "altfel", în vederea dezvoltării abilităților educaționale, de creștere a stimei de sine și de dezvoltare a unei vieți independente pentru fiecare copil. Beneficiarele centrului au parte de consiliere psihologică pentru a putea înțelege și depăși situația actuală, activități de pregătire a lecțiilor, de tip hand-made, spirituale, grupuri de lectură. Atât beneficiarele cât și surorile implicate în ocrotirea și educarea lor sunt izolate în cadrul centrului, respectând toate măsurile de protecție.

Programul Centrul de Resurse pentru Familii este în continuare alături de 30 de familii defavorizate prin ședințele de consiliere telefonică care au drept scop depășirea situației de criză prin care trecem în acest moment, virusul covid-19 și cum să prevenim răspândirea, dar și problemele cu care se confruntă și lipsurile materiale. Aceste familii sunt numeroase și se confruntă cu situații materiale foarte precare. Prin urmare, personalul centrului se ocupă de distribuirea la domiciliul acestora de alimente, produse de igienă și curățenie, pamperși, jucării pentru cei mici.

Cu prilejul sărbătorilor pascale, am derulat campania De Paște alături de cei nevoiași, continuare a campaniei Să mergem împreună și să-i ajutăm să trăiască, inițiată de Episcopia Romano-Catolică Iași, ce a avut ca scop sprijinirea beneficiarilor noștri și a persoanelor în nevoie din comunitățile unde ne desfășurăm activitatea, oameni profund afectați de fenomenul coronavirus. Campania a adus bucurie și a ajutat la îmbunătățirea nivelului de trai a celor pe care îi slujim. Aceștia au fost vizitați la domiciliu și au primit pachete cu: alimente neperisabile (făină, zahăr, ulei, orez, paste, margarină, cozonaci, pască, dulciuri), produse de igienă și curățenie, îmbrăcăminte, pamperși. Campania de Paște a adus multe speranțe și multe suflete au fost încălzite cu darurile primite de la cei cu suflet mare.

În cei 30 de ani de activitate în slujba aproapelui, Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a luptat pentru crearea unei civilizații bazată pe iubire, ajutorare și solidaritate între oameni.

Mulțumim tuturor pentru promovarea acestui obiectiv și pentru toate emoțiile trăite în această perioadă. Împreună am reușit să aducem bucurie, zâmbete și lumină în casele oamenilor care trăiesc aceste vremuri grele.

Mulțumim cu plecăciune comunităților parohiale, părinților parohi, congregațiilor religioase, instituțiilor și tuturor oamenilor de bună voință care au manifestat solidaritate față de cei aflați în nevoi și, nu în ultimul rând, întregii echipe Caritas care muncește cu dăruire pentru cei mai puțin norocoși.

De la începutul pandemiei până în prezent am sprijinit peste 1.300 de persoane. Vom continua activitățile și vom răspunde și la alte inițiative și solicitări de cazuri din dieceză.

Păstrându-ne credința, ajutând și oferind speranță, vom depăși aceste vremuri de grea încercare.

Petronela Maftei

Fotografii care ilustrează implicarea Caritas prin cele menționate mai sus au fost publicate pe site-ul Centrului Diecezan Caritas Iași: www.caritas-iasi.ro.


 

lecturi: 790.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat