Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (X)

Cu acest articol, doresc să închei serialul dedicat omagierii unor "oameni de jertfă", care s-au evidențiat în vremurile de criză care s-au abătut asupra Moldovei cu un secol în urmă, deși numărul lor este mult mai mare și pot fi evidențiați alți "eroi", care au fost alături de răniții din război sau de bolnavi, unii dintre ei slujind până la epuizarea fizică sau chiar până la dăruirea vieții în favoarea semenilor aflați în suferință. Totuși, până se va încheia starea de urgență prin care trecem, în limita arhivelor și documentelor care îmi sunt accesibile, voi începe un nou serial, "Izolați la domiciliu", în care voi prezenta modul în care unii episcopi, preoți, persoane consacrate și laici au făcut față condițiilor speciale impuse de autoritățile timpului în care au trăit.

Cum anunțam în articolul precedent, rândurile care urmează sunt dedicate unui alt "erou" răpus de epidemia de gripă în ziua de 29 noiembrie (stil vechi) 1918, iar în finalul studiului voi prezenta și alți "eroi" înmormântați în Cavoul militar francez din Cimitirul "Eternitatea" din Iași.

Generalul Lafont - "un erou creștin" răpus de gripă

Printre membrii Misiunii Franceze care au activat în Iași, pentru refacerea și organizarea armatei române după retragerea ei pe frontul Galați - Mărășești - Târgu Ocna - Dorna, se afla și colonelul Lafont, numit mai târziu general. Așa cum s-a consemnat în presa vremii, acesta era "un creștin catolic de treabă" și "a murit ca un erou creștin". După retragerea Misiunii Franceze din Iași, la 27 februarie 1918, generalul Lafont a rămas în capitala Moldovei ca atașat militar francez. Atunci când era în Iași, "nu era duminică sau altă zi de sărbătoare în care să nu fi venit la Liturghie la biserica catedrală, dând pildă de evlavie și reculegere tuturor celor de față. Deseori primea sfintele sacramente". Prin urmare, propun să mergem în istorie pentru a-i descoperi familia, formarea și activitatea.

Din arhivele militare franceze și din arborii genealogici ai familiei, am reținut că Henri Pierre Lafont s-a născut duminică, 26 martie 1865, la Santiago de Cuba, deci tocmai în America Centrală, unde lucra atunci tatăl său, medicul Jean Henri Lafont Marron (1833-1905). Acesta era căsătorit cu Marie Joséphine Vidaud du Dognon de Pomerait (1838-1916) și au avut trei copii: Henri Pierre (1865-1918), Jules Jean (1866-1952) și Maria Luce Philomène (1871-1946).

Revenind în Franța, tânărul Henri Pierre a studiat medicina, după care, în anul 1885, s-a înrolat în brigada militară de artilerie "Yeux Gris".

Locuind o perioadă în capitala Franței, în ziua de 26 aprilie 1897, Henri Pierre Lafont s-a căsătorit cu Thérèse Marie Louise Vignes (fiica lui Louis Vignes (1831-1896) și a Mariei Julie Delbos (1849-1933)), originară din Paris, născută la 5 mai 1876 și decedată la 7 iunie 1964, în Provincia Alpes-Côte d'Azur, în Franța. Împreună cu avut doi copii: Louis (1898-1978) și Pierre Adolphe (1901-1995).

Făcând carieră în armata franceză, după ce este ridicat mereu în grad, ofițerul Henri Lafont este trimis cu Misiunea Franceză în România, făcând parte dintre cei 1.700 de membri care au venit la Iași. Aici s-a remarcat în multiplele misiuni pe care le-a îndeplinit foarte bine, dând mereu dovadă de respect și devotament față de Franța și România. Cei care l-au cunoscut afirmau despre generalul Lafont: "Cât de mult i-a iubit pe soldații săi! Când erau bolnavi, îi vizita cu toată dragostea. Chiar și dincolo de mormânt a iubit pe cei căzuți sub ordinele sale și cerea să se facă rugăciuni deosebite pentru dânșii".

După retragerea Misiunii Franceze din România (9 martie 1918), generalul Lafont a rămas la Iași ca atașat militar al Legației Franței, alături de ministrul plenipotențiar contele de Saint-Aulaire. A cunoscut ziua victoriei Puterilor Aliate - Franța, Marea Britanie, Rusia și Italia (11 noiembrie 1918), care punea capăt conflagrației mondiale care a început la 28 iulie 1914 și la care au participat peste 70.000.000 de militari. Pentru a marca această victorie, generalul Lafont a fost prezent la București, în ziua de 18 noiembrie, la intrarea triumfală a familiei regale și a armatei române în capitală.

Așa cum găsim menționat în presa vremii, "întorcându-se din București înapoi la Iași, căzu bolnav de gripă spaniolă infecțioasă. Grija lui cea dintâi fu să se pună în regulă cu Dumnezeu, și apoi s'aștepte cu fața senină moartea". A murit în ziua de vineri, 29 noiembrie 1918, în vârstă de 53 de ani.

Părintele asumpționist Gervais Quenard, care l-a cunoscut bine și a fost de față la moartea generalului Lafont, descrie viața și moartea sa eroică, în cuvântarea ținută la înmormântare, în ziua de 3 decembrie: "Simplu și sublim a fost generalul Lafont în fața morții apropiate și de neînlăturat, în ceasul când sufletele tari dau dovadă de mărimea puterii și eroismului lor. Pentru acest soldat, Dumnezeu era comandantul suprem. Lui i se cuvenia întâiul onor și supunerea cea mai desăvârșită. Înaintea lui plecă el armele. «Bunul Dumnezeu are să vină, să fiți în ținuta de paradă», spunea el, așteptând ultimele sacramente. Sufletul său părea că plutește în lumina vieții viitoare. El se pusese în fața morții, uitându-se la dânsa ca la lucrul cel mai simplu din lume. «Luați», îmi spuse el, «cărticica mea de tranșee. Voiesc să-mi ofer viața de mai înainte, ca odinioară sub bătaia obuzelor». Și pronunță cu glas hotărât: «Doamne, Dumnezeul meu, primesc de bună voie felul de moarte ce vei binevoi să'mi trimiți; oricare ar fi, cu toate supărările, neplăcerile și durerile sale»".

Simțindu-și sfârșitul aproape, doctorului care-i spunea: "Vă merge mai bine, domnule general...", el răspunse: "Da, merg spre sfârșit". Generalului Lafont îi părea rău de un singur lucru, că nu murea în luptă, în mijlocul bateriilor sale: "Mă fac de râs, să mor liniștit, în pat, după patru ani și jumătate de răsboiu. Și apoi eu, bătrânul general, sunt purtat pe mâni de toți acești buni prieteni, franceji și români, pe când atâția tineri, de 17 și 18 ani, au murit singuri, părăsiți în întunerecul și noroiul tranșeelor!"

În ultimele sale zile ale vieții pământești, generalul Lafont i-a chemat pe toți aceia care rămăseseră la Iași cu dânsul și i-a îmbrățișat, unul după altul. Pe sine, chiar în acest ceas de pe urmă, se uită cu desăvârșire. Cerea știri despre ceilalți bolnavi, se îngrijea de toți și a luat rămas bun de la fiecare. Voia să rămână în umbră chiar și după moarte: "Să nu mi se facă înmormântare mare, nici cuvântări, nici manifestațiuni, sub pretextul că sunt general...".

Amintindu-și despre acele zile, părintele Gervais Quenard spunea: "A fost o clipeală când acest suflet netulburat și strălucitor fu cuprins de un fior de nedescris. Ochii i se umplură de lacrimi. Se gândea la ființele iubite, ce nădăjduise să le revadă peste puțin, și cari, în loc de reîntoarcere, erau să primească o veste îngrozitoare. Mâna lui o strânse pe a mea: «Să le spuneți că am murit ca un creștin bun și francez bun, și că gândul meu din urmă a fost la dânsele». Avu apoi încă o bucurie când i se vesti sosirea, chiar în acel timp, a unui batalion din armata liberatoare, pe care o așteptase aproape un an de zile la postul său cel greu. La vestea aceasta, împreunând în inima sa toată dragostea sa către Franța și către România, el spuse cu glasul stins: «Voi dormi în pace în această țară prietenă și soldați franceji, cu coiful de război, mă vor întovărăși la mormânt»".

Înmormântarea generalului Lafont a avut loc în ziua de 3 decembrie 1918, participând "lume multă, cu tot timpul cel urât". Liturghia cu Requiem a fost prezidată de părintele Gervais, la ora 10, în capela surorilor "Notre Dame de Sion" din Iași. În jurul catafalcului, pe care era așezat sicriul cu trupul neînsuflețit al generalului Lafont, erau prezenți: mitropolitul Pimen al Moldovei, generalul francez Henri Berthelot, autorități române militare și civile, preoții și seminariștii din Iași. Preotul celebrant a spus: "Plecați armele cu respect înaintea acestui comandant, în care a locuit un suflet plin de vitejie și de bunătate. El va rămâne astfel în amintirea noastră, iar noi ne vom sili să imităm pilda lui. El este din sămânța acelora care, întrupând dreptatea, lepădarea de sine, și duhul de jertfă, contribuie în acest timp la opera cea uriașă a reclădirii unei lumi noi...". Înainte de a fi pus în cavoul din Cimitirul "Eternitatea" din Iași, au ținut discursuri generalul Petala, din partea armatei române și generalul Berthelot, din partea armatei franceze. La coborârea sicriului în mormânt, artileria a tras două salve de tun.

Aflând vestea morții generalului Lafont, regina Maria, profund marcată, nota în jurnalul ei: "S-a stins generalul Lafont, care a împărtășit cu noi exilul și zilele negre, care făcuse parte din mica noastră comunitate de prieteni și oameni credincioși de la Iași... Oh! Cât m-a întristat că nu se va mai întoarce acasă! Se pare că a avut parte de o moarte foarte conștientă și nobilă". În același context, la 26 decembrie 1918, regina scria și despre suferința ei: "N-am mai scris de 20 de zile! Am fost bolnavă, foarte bolnavă, lovită brusc și pe neașteptate, pe la spate, cum s-ar spune, și am fost țintuită la pat - tocmai când lumea voia să se bucure alături de mine. (...) Boala m-a luat de sâmbătă, m-am trezit cu capul greu și dureros, am îndurat cu greu câteva audiențe... Dar am fost bolnavă - o boală oribilă, dureroasă, cum n-am avut în viața mea. (...) Zile întregi de febră chinuitoare și greață, slăbiciune, halucinații crunte și insomnia neîntreruptă, până am crezut că voi înnebuni. Deci, aceasta e celebra gripă spaniolă - ei bine, de acum știu că nu e de glumă cu ea".

Din păcate, pentru generalul Henri Lafont, gripa spaniolă a fost fatală. Numele său este întâlnit acum pe multe pagini electronice și în unele arhive militare franceze, fiind considerat un adevărat "erou", "mort pentru Franța".

Evocarea acestui "erou creștin" s-a făcut în mai multe rânduri și chiar în prezența episcopilor de Iași. De exemplu, la 29 octombrie 1920, "a avut loc la Cimitirul Eternitatea o slujbă religioasă la mormântul generalului Lafont. Venind din Franța, un cumnat de-al său spre a vedea locul unde a fost înmormântat, comandantul Trupelor de Est a ținut de datoria sa ca trupele să dea cu acest prilej onoarea militară rămășițelor aceluia care a ajutat atât de mult la refacerea armatei române. Ceremonia a fost făcută de însuși Mgr. Alexandru Cisar, episcopul nostru, înconjurat de către toți preoții aflători în Iași. După aceea Î.P.S. Sa a fost invitat și a luat parte la un dejun intim, oferit de către comandament în onoarea distinsului oaspete francez".

Încă din cel de-al treilea articol din acest serial, aminteam de anii studenției mele la Iași, când plimbându-mă prin Cimitirul "Eternitatea" am constatat existența unui cavou-mausoleu dedicat militarilor francezi care au murit în Primul Război Mondial în România. Acesta a fost construit în anul 1920 și este împărțit în două părți, printr-un culoar, perimetru în care se pot număra 48 de nișe și pe care există doar 10 plăci cu nume. Deasupra cavoului se înalță un monument în formă de obelisc, șlefuit de sculptorul Salvador Scutari (1880-1932), împodobit de o placă de marmură, pe care citim: "Aux Français morts en Roumanie en 1916-1918" (Francezilor morți în România, în 1916-1918). În acest cavou au fost strămutate, în ianuarie 1921, din diferite cimitire și gropi din Moldova, trupurile militarilor și civililor francezi care și-au dat viața în anii Primului Război Mondial, cei mai mulți dintre ei fiind implicați în misiunile militară și medicală ale generalului Henri Berthelot.

În ziua de 7 ianuarie 1921, a avut loc la Cimitirul "Eternitatea" o frumoasă ceremonie militară și religioasă, după ce generalul Petain, atașatul militar francez la București, a reușit să adune pe toți eroii francezi, căzuți pe pământul Moldovei, în mausoleul pus la dispoziție de Guvernul Român. Serviciul religios a fost prezidat de episcopul Alexandru Cisar, însoțit de preoții Mihai Robu, Anton Romila și Anton Gabor. În cronica vremii s-a notat: "Toate sicriele eroilor erau deja așezate în mausoleu, afară de sicriul generalului Lafont, care era afară, acoperit de coroane, jerbe de flori și steagurile român și francez. După ceremonii se rostiră diferite cuvântări și la urmă generalul Petain încredințează trupurile acestor eroi definitiv orașului Iași. Primarul, în numele orașului își ia obligațiunea de a îngriji cu sfințenie de acest loc atât de scump românilor. În urmă, generalii și ofițerii înalți se întreceau în a duce sicriul în cavou. După aceea s-a mai făcut înăuntru un scurt serviciu, trupa a defilat înaintea delegațiunii franceze, a ofițerilor superiori și a celorlalți demnitari. La masa dată de Corpul IV, în onoarea trimișilor francezi, a luat parte și Î.P.S. Alexandru Cisar". Alături de clerici, la acel ceremonial au fost prezenți: generalul Victor Petin, atașatul militar al Ambasadei Franței din București, însoțit de căpitanul Daru; M. Sibi, agentul consular al Franței la Iași; dr. George Bogdan, președintele Societății culturale "Lutetia"; toate autoritățile civile și militare de la Iași reprezentând Asociația Română, Cultul Eroilor și Centrul Cultural Francez.

Cercetând documentele și paginile de istorie ale acestui mausoleu, am găsit geneza acestei inițiative. Întrucât mai mulți soldați, infirmiere și medici francezi și-au jertfit viața în România, dând dovadă de un devotament deosebit, era nevoie de a le asigura locuri de veci. În acest sens, încă de la începutul anului 1917, s-a pus problema amenajării unui loc special unde să fie făcute aceste înhumări. La 5 aprilie 1917, în numele generalului Henri Berthelot, șeful misiunii Militare Franceze, șeful statului major francez, colonelul Victor Petin, a înaintat o adresă către Primăria municipiului Iași, în care scria: "Mai mulți membri ai Misiuni Franceze (ofițeri, soldați, infirmiere) au decedat în timpul misiunii, în circumstanțele războiului și ale epidemiei". În scrisoare se solicită, cu titlul de concesiune perpetuă, un teren în Cimitirul "Eternitatea", pentru a construi un cavou care să conțină vreo 20 de locuri pentru înhumare. Imediat a fost ales locul pentru mausoleul militarilor francezi, participând și colonelul Parfait, de la Misiunea Militară Franceză: "în parcela nouă catolică, pe locul defunctului Console" (parcela 27/II). În actele din fondul Primăriei Iași se amintește de "militarii francezi, frați ai gintei noastre latine, frați de arme cu noi, ce și-au expus viața pentru cauza neamului nostru". Acest mausoleu era menit "să fie mărturie neștearsă a sacrificiilor pe care fiii Franței, surorii noastre mai mari, au făcut-o pentru alcătuirea României Mari, apărându-ne chiar cu prețul vieții lor, scumpe nouă".

La 11 aprilie 1917, contele de Saint-Aulaire, ministrul plenipotențiar al Franței, șeful Legației Franței, adresa mulțumiri Primăriei Iași pentru terenul concesionat în vederea construirii mausoleului. Antreprenorul care a realizat mausoleul a fost Salvador Scutari, care a aplicat pe obelisc un basorelief din bronz, ilustrând decorația "Croix de Guerre", însoțită de crenguțe de lauri. Monumentul avea amenajate 48 de nișe, dar au fost depuse osemintele a 38 de francezi.

Primele plăci de marmură au fost executate în Franța și conțineau numele a zece militari francezi, morți în anii 1917 și 1918: Général P.H. LAFONT, † 29.11.1918; Dr. Jean CLUNET, médecin-major du 2e C.T., † 03.04.1917; Eugène Joseph DUFRECHE, médecin aide-major de la 1re compagnie, hôpital n° 277, † Botosani, le 26.04.1917; Marie PICARD, infirmière, † 20.10.1917; Omer ARCENS, capitaine, † 15.04.1917; Charles CAUBET, lieutenant, † 16.04.1917; Émile LOISEAU, adjudant, aviateur, † 31.08.1917; Mahomet BEN HAM, caporal, † 10.04.1918; Léopold DELAFOY, caporal, † 23.06.1917; Célestin LECRET, soldat, † 04.04.1917. În alte nișe sunt înmormântați alți francezi, fără a fi scrise numele pe plăci de marmură.

În registrele din administrația Cimitirului "Eternitatea" sunt menționate și alte nume: colonelul Georges Dubois (reînhumat în Franța), infirmiera Alphonsine Filippes, soldatul Lucien Duval, sora Antoniette Roux și soldatul Vincent Siderine. Alte surse menționează 39 de corpuri care au fost înhumate în anul 1921, între care: căpitanul Vernay, preotul Arthur Dennetière și infirmiera Geneviève Hennet de Goutel.

Ulterior, multe din rămășițele pământești din acest cavou au fost repatriate în Franța. De exemplu, în luna august a anului 1957, o delegație franceză a supraviețuitorilor acestor misiuni, în frunte cu generalul Petin (care a fost șef de stat major al misiunii), a făcut o vizită în România pentru a-și comemora familiarii răpuși de gloanțe sau de tifos. Cu această ocazie, s-a dat citire numelor francezilor care erau înmormântați în cavou, la acea dată doar 14, ceilalți fiind repatriați.

În anul 1970, cavoul era deja într-o stare avansată de degradare, dar a fost reparat abia în luna mai 2007. După câțiva ani, în perioada octombrie 2013 - iulie 2014, s-au făcut ample lucrări de restaurare, finanțate de Ministerul Francez al Apărării.

Închei, sper să fie doar pentru moment, seria acestor evocări istorice, având ocazia de a arăta cum preoții, seminariști, călugărițe și laici catolici din acele vremuri de criză au fost un exemplu de acțiune, eroism și devotament față de patrie și semenii aflați în dificultate. Prin aceste fapte ale înaintașilor noștri, recunoscute atunci de mai-marii conducători ai țării, catolicii din Moldova au scris una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei lor, câștigându-și pentru totdeauna un loc demn și respectat în istoria noastră națională și în viața României.

Fie ca și noi să sorbim din exemplul și eroismul lor pentru a ne trăi convingerile religioase cu mult curaj și dăruire!

Pr. Alois Moraru

* * *

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (IX)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VIII)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VII)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (VI)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (V)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (IV)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (III)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (II)

Biserica din Moldova: vremuri de criză, oameni de jertfă (I)


 

lecturi: 927.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat