Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a 3-a a Paștelui - Anul A - 2020

Fap 2,14.22-33; Ps 16; 1Pt 1,17-21; Lc 24,13-35

"Doamne Isuse, explică-ne Scripturile; fă ca inimile noastre să se aprindă când tu însuți ne vorbești" (Lc 24,32).

Evenimentele de după învierea lui Isus continuă să ne dezvăluie iubirea sa și a Tatălui ceresc față de noi. Dacă înainte de înviere, în Vinerea Mare, ne-a ridicat pe toți din păcat, după înviere ne ridică pe toți din mentalitățile noastre greșite prin care satana ne stăpânește încă, pentru a ne face să putem sări liberi ca vițeii ieșiți din grajd, cum metaforic se exprimă profetul (cf. Mal 4,2).

O mentalitate greșită de pe timpul apostolilor și până în zilele noastre este aceea de a aștepta de la Isus lucruri pentru care Tatăl ceresc nu l-a mandatat: libertăți pământești, bunuri pământești, bucurii pământești. Desigur, Isus ne poate poate da și toate aceste lucruri după cum vedem și din multele minuni ale pe care le-a făcut: schimbarea apei în vin, înmulțirea pâinilor, potolirea furtunilor, vindecarea bolilor etc. Dar toate acestea ar fi fost prea puțin și foarte puțin pentru a satisface nevoia oamenilor după fericirea pierdută: "Dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta, suntem cei mai vrednici de milă dintre toți oamenii" (1Cor 15,19). Deci, Isus nu a venit să trateze efectele nefericirilor noastre, ci cauza lor. El a venit să ne facă fericiți în primul rând în cer și apoi fericiți aici pe pământ, cât va decide Providența divină, căci cele pământești sunt trecătoare, pe când cele care nu se văd sunt veșnice (cf. 2Cor 4,18). Și Maica Domnului la Lourdes, Franța, în 11 februarie 1858, i-a zis Bernadettei Soubirous (1844-1879): "Eu nu-ți promit să te fac fericită în lumea aceasta, ci în lumea cealaltă!"

Apostolii și evreii de pe timpul lui Isus, înșelați de profeții mincinoși care vorbeau de la diavol, așteptau, așa cum am început să spun și mai sus, un Mesia cu o fericire numai pentru pământ, trai liniștit: fără dușmani, fără lipsuri, fără dureri, fără efort (cf. In 6,15). Dar Tatăl ceresc ni l-a trimis pe Isus pentru a ne elibera de păcat, de diavol și de moarte, cauzele suferințelor noastre din timp și din veșnicie, și să ne facă fericiți, nu în primul rând pe acest pământ care va trece și va arde cu tot ceea ce este pe el din cauza păcatului (cf. 2Pt 3,10), ci fericiți veșnic în paradis, acolo unde nu vor mai fi: "nici plâns, nici țipăt, nici durere" (Ap 21,4), căci acești dușmani sunt cauza nefericirilor noastre de aici și din veșnicie. Isus a venit să ne trateze cauzele suferințelor noastre și nu efectele păcatelor, căci tratând numai efectul, cauza rămâne mereu.

Apostolii și omenirea întreagă, prin pătimirile, moartea și învierea lui Isus, absolut necesare în economia mântuirii (cf. Lc 24,26), metaforic vorbind, au primit și am primit de la Dumnezeu un pachet așa mare și așa de plin de daruri, că vom desface la el toată viața de aici și toată veșnicia și tot va mai rămânea. Prin aceste pătimiri, moarte și înviere, absolut necesare mântuirii noastre, cum spun și lecturile biblice de astăzi, "trupul nostru se va odihni în speranță, sufletul nu ne va fi lăsat în locuința morților și nici nu va vede putrezirea" (cf. Fap 2,26-27), dar din contra "inima noastră se va bucura și sufletul nostru va tresălta de bucurie" (cf. Ps 16,9), căci Dumnezeu, după ce ne-a răscumpărat din purtarea noastră fără sens moștenită de la părinți, cu sângele prețios al lui Cristos, ca a unui miel fără cusur și neprihănit (cf. 1Pt 1,18-19), l-a înviat și l-a înălțat pe acest Isus la dreapta sa în fața multor martori și i-a dat toată gloria și promisiunea Duhului Sfânt, glorie și Duh Sfânt, pe care el le revarsă acum continuu asupra oamenilor chemați la mântuire (cf. Fap 2,32-33), așa încât credința și speranța noastră să fie numai în Dumnezeu (cf. 1Pt 1,21).

Aceasta este vestea cea bună pe care însuși Isus adus-o mai întâi apostolilor și ucenicilor săi descurajați de evenimentele Calvarului (cf. Lc 24,26) și apoi prin mărturia lor și prin Evanghelie și nouă tuturor care credem că Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, este Mesia promisul, și ne-am pus toată speranța în el (cf. Lc 24,27); veste bună care constă în faptul că Dumnezeu ne iubește și că nu a uitat de noi, veste bună pe care noi trebuie s-o primim cu credință și apoi la rândul nostru, să ne-o împărtășim unii altora și lumii întregi care așteaptă mântuirea, veste bună fără de care mulți ar cădea în disperare, moarte și osândă. Iată un exemplu duios în acest sens:

Un copil de 11 ani, auzind despre dragostea lui Dumnezeu față de oameni arătată în jertfa lui Cristos de la cruce pentru ei, și în trimiterea Duhul Sfânt, Duh de iubire și de viață, găsind niște pliante multiplicate cu această veste bună a iubirii divine, s-a gândit să meargă zilnic pe la casele oamenilor ca să le împartă și să le împărtășească vestea cea bună a iubirii lui Dumnezeu arătată în Isus Cristos mort pe cruce și înviat prin Duhul Sfânt, ca arvună a învierii noastre și a primirii noastre în paradis.

Copilul de 11 ani a mers pe toate străzile satului, împărțind pliantele oamenilor pe care i-a întâlnit.

După două ore de mers pe ploaie și prin frig și cu un ultim fluturaș în mână, s-a oprit într-un colț să vadă dacă mai vede pe cineva căruia să dea și fluturașul, dar străzile erau total pustii. Apoi s-a întors spre prima casă pe care a văzut-o, a mers până la ușa din față, a atins clopoțelul de mai multe ori și a așteptat, dar...pentru că nimeni nu răspundea, s-a întors să plece, dar parcă ceva l-a oprit. Băiatul s-a întors spre ușă și a început să atingă clopoțelul și să bată puternic în ușă și să aștepte. În sfârșit ușa a fost deschisă ușor. O doamnă a ieșit cu o privire foarte tristă și a întrebat: "Ce pot face pentru tine, copile?" Cu ochi strălucitori și un zâmbet frumos copilul a spus: "Doamnă, îmi pare rău dacă v-am supărat, dar vreau să vă spun doar un singur lucru, că Dumnezeu vă iubește cu adevărat și am venit să vă dăruiesc ultimul meu fluturaș cu acest mesaj de iubire". Băiatul i-a dat apoi fluturașul. Doamna a spus: "Mulțumesc, copile, Dumnezeu să te binecuvânteze!"

Ei bine, în dimineața următoare, care era duminică, predicatorul era la amvon și, după ce a sfârșit predica, a întrebat: "Are cineva vreo mărturie sau ceva care merită să fie împărtășit?" Din ultimul rând din spate al bisericii, o doamnă mai în vârstă s-a ridicat în picioare și a început să vorbească: "Nimeni din această biserică nu mă cunoaște. Nu am fost niciodată aici și nici nu am fost creștină. Soțul meu a murit cu ceva timp în urmă lăsându-mă complet singură pe lumea asta. Sâmbăta trecută a fost o zi deosebit de friguroasă și ploioasă afară, dar și în inima mea; și în acea zi am ajuns la capătul drumului meu, nu mai aveam nici o speranță și nu mai voiam să trăiesc. Am luat un scaun și o frânghie și m-am urcat în podul casei mele. Am legat un capăt al frânghiei de căpriorii acoperișului; apoi m-am urcat pe scaun și mi-am pus celălalt capăt al frânghiei în jurul gâtului. M-am așezat apoi pe scaun, atât eram de singură și cu inima frântă, încât eram pe cale să mă arunc de pe scaun, când deodată am auzit zgomotul puternic al unor bătăi în ușă. Așa că m-am gândit: aștept un minut și oricine ar fi va pleca. Am așteptat și am așteptat, dar în ușă acel cineva bătea din ce în ce mai tare încât nu am mai putut ignora. Așa că am eliberat frânghia de la gât și m-am dus la ușă să văd cine este. Când am deschis ușa, nu mi-a venit să cred ce mi-au văzut ochii, în fața ușii mele era cel mai radiant și angelic copil pe care l-am văzut vreodată. Zâmbetul lui, nu-l voi putea descrie niciodată! Cuvintele care i-au ieșit din gură au făcut ca inima moartă cu mult timp în urmă, să revină la viață, atunci când a spus cu glasul lui blajin: «Doamnă, vreau să vă spun doar că Dumnezeu vă iubește cu adevărat!» Când copilul a dispărut între frig și ploaie, mi-am închis ușa și am citit fiecare cuvânt al fluturașului. Apoi m-am dus în pod să scot scaunul și frânghia. Nu mai aveam nevoie de ele. După cum vedeți. Acum sunt o fiică fericită a Regelui. Cum direcția băiatului, când a plecat, a fost către această biserică, am venit personal să mulțumesc acelui copil, îngeraș al lui Dumnezeu, care a venit la timp, să-mi salveze viața dintr-o eternitate în iad și să mi-o înlocuiască cu o veșnicie fericită în prezența lui Dumnezeu". Toată lumea a plâns în biserică.

Să nu uităm, cuvântul lui Dumnezeu poate face această mare schimbare și în viața oricărui om, cum a făcut în inima acestei văduve bătrâne, cum a făcut în viața celor doi ucenici din Emaus care se întorceau triști și abătuți la vechile lor îndeletniciri și obiceiuri (cf. Lc 24,13-35), dar care, întăriți de cuvintele și pâinea frântă a străinului (Isus), s-au înviorat atât de bine în credință, căci fără frică s-au întors în miez de noapte la Ierusalim, o distanță de 60 de stadii, ca să ducă vestea cea bună și bucuria cea mare fraților încuiați în casă de frica iudeilor, cum că Isus care a murit pentru păcatele noastre, a înviat spre îndreptățirea noastră (cf. Rom 4,25), nu numai pentru fericirea de aici, ci și pentru cea din veșnicie.

Acum mi-a venit în minte și o altă schimbare produsă în două inimi decăzute, în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939), un filolog devenit specialist în dinamitare și o tânără devenită prostituată, Robert Jordan și Maria, din romanul "Pentru cine bat clopotele" (1940) a scriitorului nord american, Hernest Hemingway (1899-1961), ființe decăzute care văzând cum apusul de soare a colorat în purpuriu apa lacului Penarala, de pe drumul dintre Segovia și Madrid unde ei călătoreau și auzind și dangătul lin al clopotelor din Noapte Învierii, s-au transformat și au devenit oameni noi. Dacă razele soarelui și dangătul lin al unor clopote neînsuflețite au făcut o asemenea schimbare, ce schimbare, ce nu vor face oare cuvintele lui Dumnezeu cel viu și plin de putere și mai ascuțite decât o sabie cu două tăișuri (cf. Evr 4,12) și Euharistia, "pâinea frântă" și "medicamentul nemuririi" (cf. In 6,54)?

Euharistia, unde îl recunoaștem cel mai bine pe Isus (cf. Lc 24,31), este așa cum ne învață sfântul Gaudențiu din Brescia (+ 410), episcop: "Este viaticul drumului nostru. Este aliment și sprijin indispensabil pentru a putea parcurge calea vieții, până când, după ce am lăsat lumea aceasta, ajungem la adevăratul nostru scop, care este Domnul. De aceea, el a spus: Dacă nu veți mânca trupul meu și nu veți bea sângele meu, nu veți avea viață în voi (cf. In 6,53). Tocmai pentru a nu ne lăsa lipsiți de această resursă necesară, a poruncit apostolilor, adică primilor preoți ai Bisericii, să celebreze întotdeauna misterele vieții veșnice. Astfel, sufletele răscumpărate de sângele său prețios vor fi îmbogățite cu darurile sale și sfințite de memorialul pătimirii sale" (cf. Tratatul II, 68, 30-32).

Cuvântul lui Dumnezeu și Euharistia venite prin Isus au adus schimbarea cea mare în sufletele apostolilor fricoși și încuiați în casă de frica iudeilor, că au călătorit noaptea fără frică (cf. Lc 24,33), care au ieșit pe străzi și vorbeau la rândul lor cu atâta curaj și bucurie de învierea lui Cristos, că oamenii credeau că sunt amețiți de vin (cf. Fap 2,13). Și câte destine veșnice au schimbat aceste taine și această veste bună de-a lungul veacurilor, numai Dumnezeu o știe! Să nu ne fie rușine să-l răspândim... fiecare suflet este prețios în ochii lui Dumnezeu.

Despre eroul grec Ulise și însoțitorii săi, din Iliada și Odiseea ale poetului grec Homer (+ sec. VIII îC), se spune că după Războiul Troian, în drum spre casă, Itaca, unde Ulise era rege și unde îl aștepta soția sa, Penelopa, ajunși pe insula Aeolos, Grecia, au primit în dar de la Poseidon, zeul mărilor, un burduf înșelător în care erau ținute închise vânturile sălbatice, iar când ei l-au deschis crezând că este vin, de îndată s-au pornit uraganele care îi cufundau în adâncul mării. Isus, eroul nostru trimis de Dumnezeu, care nu ne-a înșelat niciodată, ne-a oferit și el în dar un burduf cu vin nou (cf. Lc 5,38), vin din care, dacă vom bea (Lc 22,18), atunci vom avea parte de vânturile cele bune ale Duhului Sfânt (cf. Fap 2,2), vânturi care ne conduc spre casa Tatălui cea cu multe lăcașuri, unde Isus ne-a pregătit la toți câte un loc pentru veșnicie (cf. In 14,2-3) și unde Dumnezeu cel întreit și unic ne așteptă cu drag.

Închei cu rugăciunea zilei: "Să tresalte pururi de bucurie poporul tău, Dumnezeule, căci i-ai reînnoit tinerețea sufletească. Dăruiește-le credincioșilor tăi, care se veselesc acum pentru că le-ai redat demnitatea de fii, harul să aștepte recunoscători, cu speranță neclintită, ziua învierii lor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin".

Cristos speranța și bucuria noastră a înviat!

Pr. Ioan Lungu

* * *

Predici la Radio Iași: Duminica a 3-a a Paștelui


 

lecturi: 953.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat