Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Textele liturgice și biblice ale Liturghiei în vreme de pandemie

Răspunzând nevoii spirituale de a implora de la Dumnezeu sfârșitul actualei pandemii, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a elaborat textele unei Liturghii speciale, intitulate "Liturghie în vreme de pandemie". Prefectul acestei Congregații romane, cardinalul Robert Sarah, menționează în decretul de promulgare că aceste rugăciuni pot fi folosite de către episcopi și preoți pentru a celebra sfânta Liturghie în orice zi din perioada actualei crize cu excepția solemnităților, a duminicilor din Advent, Postul Mare și Timpul Pascal, a zilelor din Octava de Paște, a Pomenirii credincioșilor răposați, a Miercurii Cenușii și a zilelor din Săptămâna Sfântă.

Cuvintele introductive din decretul congregației ne îndeamnă să implorăm cu încredere ajutorul divin în aceste vremuri de restriște: "Nu te vei teme de ciuma care se răspândește în întuneric, nici de molima care bântuie în plină zi (Ps 90, 5-6). Aceste cuvinte ale psalmistului ne invită să avem mare încredere în iubirea fidelă a lui Dumnezeu care nu își abandonează niciodată poporul în timpul încercării". Rugăciunile Liturghiei în vreme de pandemie îmbrățișează întreaga umanitate care suferă din cauza noului coronavirus și invocă milostivirea divină mai ales asupra celor bolnavi, a medicilor și lucrătorilor sanitari, a tuturor celor se angajează în lupta împotriva răspândirii virusului, dar și a celor care au răposat în această perioadă dificilă. Alături de textele rugăciunilor, decretul indică și unele texte biblice din Lecționarul Roman care pot fi proclamate în cadrul Liturgiei cuvântului atunci când se celebrează Liturghia conform noului formular.

Pentru a înlesni folosirea acestor texte ale "Liturghiei în vreme de pandemie" atașăm la finalul acestei prezentări un document aprobat de PS Iosif Păuleț ce cuprinde rugăciunile și lecturile acestui formular în ordinea firească a celebrării. În formularul respectiv a fost introdus și un text cu Rugăciunea credincioșilor, într-o formă adaptată la specificul acestei sfintei Liturghii.

Celebrarea sfintei Liturghii în vreme de pandemie va respecta rubricile prevăzute de către Liturghierul Roman cu privire la Liturghiile și rugăciunile pentru diferite necesități sau intenții (Liturghierul Roman, pag. 1148). În acest sens celebrarea acestei Liturghii se face cu haine de culoarea proprie zilei sau timpului (în Timpul Pascal culoarea albă) sau de culoare violet, întrucât are un caracter penitențial. Lecturile indicate în acest formular sunt facultative, putându-se opta și pentru proclamarea lecturilor proprii zilei liturgice. În Timpul Pascal la antifona de intrare și de împărtășanie se va adăuga proclamarea pascală "aleluia", iar la prima lectură se va opta pentru textul ce provine din Noul Testament.

Pr. Daniel Iacobuț
Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente

Fișierul pdf poate fi descărcat de aici.


 

lecturi: 2251.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat