Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Divina Îndurare în sărbătoare

Aceasta există din anul jubiliar 2000, începând cu 30 aprilie, când papa Ioan Paul al II-lea stabilea pentru întreaga Biserică Romano-Catolică sărbătoarea dedicată milostivirii divine în a II-a Duminică a Paștelui. În aceeași zi, sfântul papă o canoniza pe crainica divinei îndurări, călugărița și mistica poloneză Faustina Kowalska.

O zi dedicată divinei îndurări are la rădăcină dorința pe care Isus a exprimat-o în viziunile avute de această călugăriță pe durata mai multor ani, consemnate într-un jurnal devenit din ce în ce mai cunoscut în lume: "Doresc ca prima duminică după Paști să devină sărbătoarea milostivirii" (Jurnal, 299).

Icoana divinei îndurări, tot mai răspândită în biserici și în casele credincioșilor, este referința vizuală cea mai puternică, realizată după indicațiile pe care Isus le-a făcut sfintei Faustina. Ea ilustrează, prin cele două raze care țâșnesc din inima lui Isus, sublimul adevăr că milostivirea lui Dumnezeu este într-o revărsare continuă asupra lumii, îndeosebi asupra celor păcătoși care recunosc cu sinceritate și căință că au nevoie de ea.

Rozariul divinei îndurări este devoțiunea care imprimă în sufletele credincioșilor, prin caracterul repetitiv al cuvintelor, pietatea și credința în Dumnezeu care se comunică lor prin milostivire.

Sunt multe gândurile pe care sfânta Faustina le exprimă ca venind direct de la Isus. Ea nu pare să filtreze cuvintele Domnului, nici să le reformuleze în stil personal, ci le redă cu simplitate la persoana întâi: "Îndurarea mea este atât de mare, că nicio minte, nici a oamenilor, nici a îngerilor, nu o poate înțelege".

Papii de după Conciliul al II-lea din Vatican au împrospătat tot mai mult în documentele și magisteriul lor conștiința Bisericii cu privire la înțelegerea lui Dumnezeu din perspectiva milostivirii. Teologia scolastică, persistentă veacuri de-a rândul în Biserică, dăduse o prea mare importanță definirii lui Dumnezeu prin intermediul unor noțiuni abstracte, luate din câmpul metafizicii sau al filosofiei. Mai mult decât ființă absolută, atotputernică sau imuabilă, omniprezentă sau în afara oricărei determinări, simplă și necauzată, Dumnezeu este milostivirea care pătrunde în meandrele istoriei umane, îl interpelează pe om și-l cheamă la mântuire.

Milostivirea este nota definitivă, caracteristica fundamentală, definiția pe care atâtea texte biblice vin să o întărească atunci când e vorba de natura lui Dumnezeu. Ne asigură Cartea Înțelepciunii că Dumnezeul nostru le guvernează pe toate cu îndurare (cf. Înț 15,1), iar îndurările lui nu se termină niciodată, ci se reînnoiesc în fiecare dimineață (Lam 3,22). Psalmul 136 ne repetă, fără să se mai sature, că veșnică este îndurarea lui Dumnezeu. Isus se descoperă pe sine ca icoană a milostivirii lui Dumnezeu în atâtea locuri din evanghelie, el nu doar învățând despre ea, ci întrupând-o în felul său de a fi cu oamenii.

Milostivirea divină, spunea papa Francisc, este ceea ce are nevoie în mod indispensabil fiecare om, indiferent cum se raportează la religie, lume sau Dumnezeu, și, în același timp, ceva ce nimeni nu-și poate revendica sieși ca un drept al său. E ceea ce Dumnezeu oferă într-un prezent continuu omului care își recunoaște limitele și mai ales slăbiciunile. Îi dăm atâtea motive lui Dumnezeu să fie îndurător cu noi!

Apelăm la milostivirea lui Dumnezeu, la această paradoxală expresie a atotputerniciei sale cu noi, cerem cu umilință îndurarea Domnului asupra noastră, pentru că Dumnezeu este atât de Dumnezeu atunci când are în cine să reverse milostivire, iar omul devin atât de om când primește ceea ce Dumnezeu vrea să-i ofere cu nesaț.

Considerând limitele timpului de față, ne putem lua un răgaz astăzi pentru a sta cu privirea pe icoana Divinei Îndurări, contemplând cu pietate chipul lui Isus, blândețea din ochii lui, dorindu-ne ca razele inimii lui să nu treacă pe lângă noi, ci să ne ajungă în inimă.

Putem să recităm Rozariul divinei îndurări, în familie sau împreună cu alți oameni, conectându-ne prin video sau telefon. Nu facem altceva decât să simțim, individual sau comunitar, sărbătoarea Divinei Îndurări.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 2168.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat