Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul urbi et orbi de Paște 2020

Iubiți frați și surori, Paște fericit!

Astăzi răsună în toată lumea vestirea Bisericii: "Isus Cristos a înviat!" - "Adevărat a înviat!".

Ca o flacără nouă această veste bună s-a aprins noaptea: în noaptea unei lumi în luptă deja cu provocări epocale și acum oprimată de pandemie, care pune la grea încercare marea noastră familie umană. În această noapte a răsunat glasul Bisericii: "Cristos, speranța mea, a înviat!" (Secvența pascală).

Este o altă "infectare", care se transmite de la inimă la inimă - pentru că fiecare inimă umană așteaptă această veste bună. Este infectarea speranței: "Cristos, speranța mea, a înviat!". Nu este vorba de o formulă magică, ce face să dispară problemele. Nu, învierea lui Cristos nu este acest lucru. Este în schimb victoria iubirii asupra rădăcinii răului, o victorie care nu "trece peste" suferință și moarte, ci le străbate deschizând un drum în abis, transformând răul în bine: marcă exclusivă a puterii lui Dumnezeu.

Cel Înviat este Cel Răstignit, nu un altul. În trupul său glorios poartă rănile de neșters: răni devenite găuri de speranță. Spre el ne îndreptăm privirea noastră pentru ca să vindece rănile omenirii chinuite.

Gândul meu astăzi se îndreaptă mai ales spre cei care au fost loviți direct de coronavirus: spre bolnavi, spre cei care au murit și spre rudele care plâng pentru moartea celor dragi ai lor, spre cei care uneori n-au reușit să dea nici măcar salutul din urmă. Stăpânul vieții să primească la el în împărăția sa pe răposați și să dăruiască întărire și speranță celor care încă sunt în încercare, în special bătrânilor și persoanelor singure! Să nu le lipsească mângâierea sa și ajutoarele necesare celor care se află în condiții de vulnerabilitate, precum și cei care lucrează în casele de îngrijire, sau trăiesc în cazărmi și în închisori! Pentru mulți este un Paște de singurătate, trăit în mijlocul doliilor și al atâtor greutăți pe care pandemia le provoacă, de la suferințele fizice la problemele economice.

Această molimă nu ne-a privat numai de afecte, ci și de posibilitatea de a lua personal din mângâierea care izvorăște din sacramente, în special ale Euharistiei și Reconcilierii. În multe țări n-a fost posibil să se ajungă la ele, însă Domnul nu ne-a lăsat singuri! Rămânând uniți în rugăciune, suntem siguri că el a pus asupra noastră mâna sa (cf. Ps 138,5), repetându-ne cu putere: nu te teme, "Am înviat și sunt mereu cu tine" (cf. Liturghierul Roman)!

Isus, Paștele nostru, să dea putere și speranță medicilor și infirmierilor, care pretutindeni oferă o mărturie de îngrijire și iubire față de aproapele până la epuizarea forțelor și adesea până la sacrificarea propriei sănătăți. Spre ei, precum și spre cei care lucrează cu asiduitate pentru a garanta serviciile esențiale necesare pentru conviețuirea civilă, spre forțele de ordine și spre militarii care în multe țări au contribuit la alinarea dificultăților și suferințelor populației, se îndreaptă gândul nostru afectuos cu recunoștința noastră.

În aceste săptămâni, viața a milioane de persoane s-a schimbat pe neașteptat. Pentru mulți, a rămâne acasă a fost o ocazie pentru a reflecta, pentru a opri ritmurile frenetice ale vieții, pentru a sta cu cei dragi și a se bucura de compania lor. Însă pentru mulți este și un timp de îngrijorare pentru viitorul care se prezintă nesigur, pentru locul de muncă ce este în pericol de a-l pierde și pentru celelalte consecințe pe care criza actuală le aduce cu sine. Îi încurajez pe cei care au responsabilități politice să se străduiască activ în favoarea bunului comun al cetățenilor, furnizând mijloacele și instrumentele necesare pentru a permite tuturor să ducă o viață demnă și a favoriza, când o vor permite circumstanțele, reluarea activităților zilnice obișnuite.

Acesta nu este timpul indiferenței, pentru că toată lumea suferă și trebuie să fie unită în înfruntarea pandemiei. Isus înviat să dăruiască speranță tuturor săracilor, celor care trăiesc în periferii, refugiaților și celor fără casă. Să nu fie lăsați singuri acești frați și surori mai slabi, care populează orașele și periferiile din toate părțile lumii! Să nu le lipsească bunurile de primă necesitate, mai greu de găsit acum când multe activități sunt închise, precum și medicamentele și, mai ales, posibilitatea de asistență sanitară corespunzătoare! Luând în considerare aceste circumstanțe, să se încetinească și sancțiunile internaționale care inhibă posibilitatea țărilor care sunt destinatare de a furniza sprijin adecvat propriilor cetățeni și să se ofere tuturor statelor condițiile să facă față celor mai mari necesități ale momentului, reducând, dacă nu iertând, datoria care apasă asupra bilanțurilor celor mai sărace!

Acesta nu este timpul egoismelor, pentru că provocarea pe care o înfruntăm ne unește pe toți și nu face diferențe de persoane. Printre multele zone ale lumii lovite de coronavirus, adresez un gând special Europei. După al doilea război mondial, acest continent a putut să învie grație unui spirit concret de solidaritate care i-a permis să depășească rivalitățile din trecut. Este deosebit de urgent, mai ales în circumstanțele de astăzi, ca aceste rivalități să nu ia vigoare din nou, ci toți să se recunoască parte dintr-o unică familie și să se susțină reciproc. Astăzi Uniunea Europeană are în fața sa o provocare epocală, de care va depinde nu numai viitorul său, ci și cel al lumii întregi. Să nu se piardă ocazia de a da o altă dovadă de solidaritate, chiar recurgând la soluții inovatoare! Alternativa este numai egoismul intereselor particulare și tentația unei întoarceri la trecut, cu riscul de a pune la grea încercare conviețuirea pașnică și dezvoltarea următoarelor generații.

Acesta nu este timpul diviziunilor. Cristos pacea noastră să lumineze pe cei care au responsabilități în conflicte, pentru ca să aibă curajul de a adera la apelul pentru o încetare globală și imediată a focului în toate colțurile lumii. Acesta nu este timpul în care să se continue fabricarea și traficul de arme, cheltuind capitaluri enorme care ar trebui să fie folosite pentru a îngriji persoanele și a salva vieți. În schimb să fie timpul în care să se pună capăt în sfârșit războiului lung care a însângerat iubita Sirie, conflictului din Yemen și tensiunilor din Irak, precum și din Liban. Să fie timpul în care israelienii și palestinienii să reia dialogul, pentru a găsi o soluție stabilă și durabilă care să permită ambilor să trăiască în pace! Să înceteze suferințele populației care trăiește în regiunile orientale ale Ucrainei! Să se pună capăt atacurilor teroriste făcute împotriva atâtor persoane nevinovate din diferite țări din Africa!

Acesta nu este timpul uitării. Criza pe care o înfruntăm să nu ne facă să uităm atâtea alte urgențe care poartă cu ele pătimirile multor persoane! Stăpânul vieții să se arate aproape de populațiile din Asia și din Africa ce trec prin crize umanitare grave, precum regiunea Cabo Delgado, în nordul Mozambicului! Să încălzească inima multelor persoane refugiate și evacuate, din cauza războaielor, secetei și foametei! Să dăruiască ocrotire mulților migranți și refugiați, dintre care mulți sunt copii, care trăiesc în condiții insuportabile, în special în Libia și la granița dintre Grecia și Turcia! Și nu vreau să uit insula Lesbo. Să se permită în Venezuela de a se ajunge la soluții concrete și imediate, menite să permită ajutorul internațional pentru populația care suferă din cauza gravei conjuncturi politice, socio-economice și sanitare.

Iubiți frați și surori,

Indiferență, egoism, diviziune, uitare nu sunt cu adevărat cuvintele pe care vrem să le auzim în acest timp. Vrem să le scoatem din orice timp! Ele par să prevaleze atunci când în noi înving frica și moartea, adică atunci când nu-l lăsăm pe Domnul Isus să învingă în inima noastră și în viața noastră. El, care deja a înfrânt moartea deschizându-ne calea mântuirii veșnice, să risipească întunericul umanității noastre sărace și să ne introducă în ziua sa glorioasă care nu are apus!

Cu aceste reflecții, aș vrea să vă urez vouă tuturor un Paște fericit!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2518.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat