Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia papei Francisc în Noaptea de Paște (11 aprilie 2020)

"După ce a trecut sâmbăta" (Mt 28,1) femeile au mers la mormânt. Așa a început Evanghelia din această Veghe sfântă, cu sâmbăta. Este ziua din Triduum-ul pascal pe care o neglijăm mai mult, cuprinși de așteptarea nerăbdătoare de a trece de la crucea de vineri la aleluia de duminică. Însă anul acesta simțim mai mult ca oricând Sâmbăta Sfântă, ziua marii tăceri. Putem să ne oglindim în sentimentele femeilor din acea zi. Ca și noi, aveau în ochi drama suferinței, a unei tragedii neașteptate petrecute prea în grabă. Văzuseră moartea și avea moartea în inimă. Durerea era însoțită de frică: oare vor avea și ele același sfârșit al Învățătorului? Și apoi temerile pentru viitor, totul de reconstruit. Amintirea rănită, speranța sufocată. Pentru ele era ora cea mai întunecată, ca și pentru noi.

Însă în această situație femeile nu se lasă paralizate. Nu cedează în fața forțelor întunecate ale plânsului și regretului, nu se închid în pesimism, nu fug de realitate. Fac ceva simplu și extraordinar: în casele lor pregătesc miresmele pentru trupul lui Isus. Nu renunță la iubire: în întunericul inimii aprind milostivirea. Sfânta Fecioară Maria, sâmbăta, în ziua care îi va fi dedicată, se roagă și speră. În provocarea durerii, are încredere în Domnul. Aceste femei, fără să știe, pregăteau în întunericul din acea sâmbătă "zorii primei zile a săptămânii", ziua care avea să schimbe istoria. Isus, ca sămânța în pământ, urma să facă să răsară în lume viață nouă; și femeile, cu rugăciunea și iubirea, ajutau speranța să îmbobocească. Câte persoane, în zilele triste pe care le trăim, au făcut și fac ca acele femei, semănând vlăstare de speranță! Cu mici gesturi de îngrijire, de afect, de rugăciune.

În zori femeile merg la mormânt. Acolo îngerul le spune: "Voi, nu vă temeți! Nu este aici căci a înviat" (v. 5-6). În fața unui mormânt aud cuvinte de viață... Și apoi îl întâlnesc pe Isus, autorul speranței, care confirmă vestea și spune: "Nu vă temeți" (v. 10). Nu vă fie frică, nu vă temeți: iată vestea de speranță. Este pentru noi, astăzi. Astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea prin care trecem.

În această noapte cucerim un drept fundamental, care nu ne va fi luat: dreptul la speranță. Este o speranță nouă, vie, care vine de la Dumnezeu. Nu este simplu optimism, nu este o lovitură de mână pe spate sau o încurajare de circumstanță, cu un zâmbet trecător. Nu. Este un dar al cerului, pe care nu ni-l puteam procura singuri. Totul va fi bine, spunem cu tenacitate în aceste săptămâni, agățându-ne de frumusețea umanității noastre și făcând să urce din inimă cuvinte de încurajare. Însă, cu trecerea zilelor și creșterea temerilor, și speranța cea mai îndrăzneață poate să se evaporeze. Speranța lui Isus este diferită. Insuflă în inimă certitudinea că Dumnezeu știe să îndrepte toate spre bine, pentru că și din mormânt face să iasă viața.

Mormântul este locul în care cel care intră nu iese. Însă Isus a ieșit pentru noi, a înviat pentru noi, pentru a aduce viață acolo unde era moarte, pentru a începe o istorie nouă acolo unde a fost pusă o piatră deasupra. El, care a dat la o parte piatra de la intrarea în mormânt, poate să înlăture pietrele de moară care sigilează. De aceea să nu cedăm în fața resemnării, să nu punem o piatră deasupra speranței. Putem și trebuie să sperăm, pentru că Dumnezeu este fidel. Nu ne-a lăsat singuri, ne-a vizitat: a venit în fiecare situație a noastră, în durere, în angoasă, în moarte. Lumina sa a luminat întunericul mormântului: astăzi vrea să ajungă în colțurile cele mai întunecate ale vieții. Soră, frate, chiar dacă în inimă ai îngropat speranța, nu capitula: Dumnezeu este mai mare. Întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt. Curaj, cu Dumnezeu nimic nu este pierdut!

Curaj: este un cuvânt care în evanghelii iese mereu din gura lui Isus. O singură dată îl rostesc alții, pentru a-i spune unui nevoiaș: "Curaj! Ridică-te, [Isus] te cheamă!" (Mc 10,49). El, Cel Înviat, este cel care ne ridică pe noi, nevoiașii. Dacă ești slab și fragil pe drum, dacă tu cazi, nu te teme, Dumnezeu îți întinde mâna și îți spune: "Curaj!". Dar tu ai putea să spui, ca părintele Abbondio: "Curajul, unul nu și-l poate da" (Logodnicii, XXV). Nu ți-l poți da, dar îl poți primi, ca pe un dar. Este suficient să deschizi inima în rugăciune, este suficient să ridici un pic piatra pusă la intrarea inimii pentru a lăsa să intre lumina lui Isus. Este suficient să-l inviți: "Vino, Isuse, în fricile mele și spune-mi și mie: Curaj!". Cu tine, Doamne, vom fi încercați, dar nu tulburați. Și, orice tristețe ar locui în noi, vom simți că trebuie să sperăm, deoarece cu tine crucea ajunge în înviere, deoarece tu ești cu noi în întunericul nopților noastre: ești certitudine în incertitudinile noastre, cuvânt în tăcerile noastre, și nimic nu ne va putea fura iubirea pe care o nutrești față de noi.

Iată vestea pascală, veste de speranță. Ea conține o a doua parte, trimiterea. "Mergeți și dați de știre fraților mei să meargă în Galileea" (Mt 28,10), spune Isus. "Merge înaintea voastră în Galileea" (v. 7), spune îngerul. Domnul merge înaintea noastră, merge înaintea noastră mereu. Este frumos să știm că merge înaintea noastră, că a vizitat viața noastră și moartea noastră pentru a ne preceda în Galileea, adică în locul care pentru el și pentru discipolii săi amintea de viața zilnică, de familie, de muncă. Isus dorește să ducem speranța acolo, în viața de fiecare zi. Însă Galileea pentru discipoli era și locul amintirilor, mai ales al primei chemări. Întoarcerea în Galileea înseamnă a-și aminti că au fost iubiți și chemați de Dumnezeu. Fiecare dintre noi are propria Galilee. Avem nevoie să reluăm drumul, amintindu-ne că ne naștem și ne renaștem dintr-o chemare gratuită de iubire, acolo, în Galileea mea. Acesta este punctul de la care trebuie pornit din nou mereu, mai ales în crize, în timpurile de încercare. În amintirea Galileei mele.

Dar este și mai mult. Galileea era regiunea cea mai îndepărtată de locul în care se aflau, de Ierusalim. Și nu numai geografic: Galileea era locul cel mai distant de sacralitatea Cetății sfinte. Era o zonă populată de neamuri diferite care practicau diferite culte: era "Galileea neamurilor" (Mt 4,15). Isus trimite acolo, cere să se pornească din nou de acolo. Ce anume ne spune asta? Că vestea de speranță nu trebuie închisă în țarcurile noastre sacre, ci trebuie dusă tuturor. Pentru că toți au nevoie să fie încurajați și, dacă n-o facem noi, care am atins cu mâna "Cuvântul vieții" (1In 1,1), cine o va face? Ce frumos este a fi creștini care mângâie, care duc poverile altora, care încurajează: vestitori ai vieții în timp de moarte! În fiecare Galilee, în fiecare regiune din acea omenire căreia îi aparținem și care ne aparține, pentru că toți suntem frați și surori, să ducem cântarea vieții! Să reducem la tăcere strigătele de moarte, ajunge cu războaiele! Să se oprească producerea și comerțul armelor, pentru că avem nevoie de pâine nu de arme. Să înceteze avorturile, care ucid viața nevinovată. Să se deschidă inimile celor care au, pentru a umple mâinile goale ale celor care sunt lipsiți de cele necesare.

La sfârșit, femeile "i-au cuprins picioarele" lui Isus (Mt 28,9), acele picioare care pentru a veni în întâmpinarea noastră au parcurs un drum lung, ajungând să intre și să iasă din mormânt. Au cuprins picioarele care au strivit moartea și au deschis calea speranței. Noi, pelerini în căutarea de speranță, astăzi ne adunăm la tine, Isuse Înviat. Ne întoarcem spatele morții și ne deschidem inimile ție, care ești viața.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1175.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat