Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciune, acțiune și speranță în Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul"

Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" a fost creată la Paris, la 23 aprilie 1833, de un mic grup de studenți catolici condusă de fericitul Antoine-Fréderic Ozanam (1813-1853). Societatea a crescut în întreaga lume, împlinind astfel dorința fondatorului său: "Aș dori să cuprind lumea întreagă într-o rețea de caritate".

În anul 1832, o epidemie de holeră s-a răspândit la Paris, ucigând peste 1.200 de oameni zilnic. În mahalalele care s-au format la periferia Parisului, mii de oameni trăiau fără resurse și ajutor medical. Fréderic Ozanam, pe atunci un tânăr student, trebuia să străbată zilnic, cele mai sărace suburbii pentru a urma cursurilor de la universitate și a fost profund afectat de marea disperare a acestor familii decimate de epidemie. Ozanam și prietenii care participau împreună la Conferințele despre Istorie decid "nu vorbe, ci fapte": vor înființa o Conferință de Caritate.

Prima întâlnire a avut loc la 23 aprilie 1833, în apropierea bisericii "Saint Sulpice" din Paris, la care au participat: Emmanuel Bailly, Paul Lamache, Felix Clavé, Auguste le Taillandier, Jules Devaux, François Lallier și Antoine-Frédéric Ozanam.

Conferința, ca activitate de bază, va avea o întâlnire săptămânală, cu vizitarea săracilor acasă. Grupul a fost pus sub patronajului sfântului Vincențiu de Paul și sub protecția sfintei Fecioare Maria.

O mare influență asupra fericitului Frederic Ozanam a avut-o prietenia cu sora Rosalie Rendu, Fiică de Caritate, fiică spirituală a sfântului Vincențiu de Paul. Frederic, împreună cu prietenii săi, se lasă format de această soră care îl inițiază în slujirea săracilor și îi dă primele exemple de trăire a carismei vincențiene. Astfel, pentru membrii conferințelor, primul angajament în favoarea săracilor va fi crearea unei legături de prietenie cu aceștia prin vizite regulate, nu doar cu ocazia marilor sărbători creștine.

Astfel s-a născut Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul".

Fericitul Frédéric Antone Ozanam a scris la 24 iulie 1834: "Mi-aș dori ca toți tinerii să se unească pentru o muncă caritabilă și să formeze, în toată țara, o vastă generoasa asociație, pentru ușurarea necesităților persoanelor defavorizate".

În anul 2020, Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul", la 187 de ani de la înființare, în 150 de locații globale (inclusiv România) și cu 800.000 de membri în întreaga lume, perpetuează spiritul sfântului Vincențiu de Paul și opera fericitului Antoaine-Frédéric Ozanam și a prietenilor săi, continuând să îi ajute pe cei mai defavorizați și păstrând mereu viu mesajul lui Cristos.

"A avea un patron înseamnă a continua viața lui..., a căuta lumina în modul său de gândire..., a ne strădui să ne însușim un model așa cum el și-a însușit modelul divin care este Isus Cristos" (Frederic Ozanam).

(Adaptare după www.ssvpglobal.org)

Adrian Petruț


 

lecturi: 757.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat