Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie in Coena Domini (9 aprilie 2020)

Euharistia, slujirea, ungerea.

Realitatea pe care o trăim astăzi, la această celebrare: Domnul care vrea să rămână cu noi în Euharistie. Și noi devenit mereu tabernacole ale Domnului, îl purtăm pe Domnul cu noi; până acolo încât el însuși ne spune că, dacă nu mâncăm trupul său și nu bem sângele său, nu vom intra în împărăția cerurilor. Acest mister, al pâinii și al vinului, al Domnului cu noi, în noi, înlăuntrul nostru.

Slujirea. Acel gest care este condiție pentru a intra în împărăția cerurilor. A sluji, da, pe toți. Însă Domnul, în acel schimb de cuvinte pe care l-a avut cu Petru (cf. In 13,6-9), îl face să înțeleagă că pentru a intra în împărăția cerurilor trebuie să-l lăsăm pe Domnul ca să ne slujească, slujitorul lui Dumnezeu să fie slujitorul nostru. Și acest lucru este greu de înțeles. Dacă eu nu las ca Domnul să fie slujitorul meu, ca Domnul să mă spele, să mă facă să cresc, să mă ierte, nu voi intra în împărăția cerurilor.

Și preoția. Astăzi aș vrea să fiu aproape de preoți, de toți preoții, de la ultimul hirotonit până la papa. Toți suntem preoți. Episcopii, toți... Suntem unși, unși ai Domnului; unși pentru a face Euharistia, unși pentru a sluji.

Astăzi nu este Liturghia Crismei - sper că o vom putea avea înainte de Rusalii, altminteri va trebui s-o amânăm pentru anul viitor -, însă nu pot lăsa să treacă această Liturghie fără a-i aminti pe preoți. Preoții care oferă viața pentru Domnul, preoții care sunt slujitori. În acest zile au murit mai mult de șaizeci aici, în Italia, acordând atenție bolnavilor în spitale, precum și cu medicii, infirmierii, infirmierele... Sunt "sfinții de la ușa de alături", preoți care slujind au dat viața. Și mă gândesc la cei care sunt departe. Astăzi am primit o scrisoare a unui preot, capelan dintr-o închisoare, departe, care povestește cum trăiește această Săptămână Sfântă cu deținuții. Un franciscan. Preoți care merg departe pentru a duce evanghelia și mor acolo. Spune un episcop că primul lucru pe care-l făcea el, când ajungea în aceste locuri de misiune, era să meargă în cimitir, la mormântul preoților care și-au pierdut viața acolo, tineri, datorită ciumei din acel loc [bolile locale]: ei, nu erau pregătiți, nu aveau anticorpi. Nimeni nu le cunoaște numele: preoții anonimi. Parohii de la țară, care sunt parohi pentru patru, cinci, șapte sate, în munți, și merg dintr-un sat în altul, care îi cunosc pe oameni... Odată, cineva îmi spunea că el cunoștea numele tuturor oamenilor din sate. "Chiar așa?", i-am spus eu. Și el mi-a spus: "Chiar și numele câinilor!" Îi cunosc pe toți. Apropierea sacerdotală. Buni, buni preoți.

Astăzi vă port în inima mea și vă duc la altar. Preoți calomniați. De atâtea ori se întâmplă astăzi, nu pot să meargă pe stradă pentru că le spun lucruri urâte, cu referință la drama pe care am trăit-o cu descoperirea preoților care au făcut lucruri urâte. Unii îmi spuneau că nu pot să iasă din casă cu clergyman pentru că îi insultă; și ei continuă. Preoți păcătoși, care împreună cu episcopii și cu papa păcătos nu uită să ceară iertare, și învață să ierte, pentru că ei știu că au nevoie să ceară iertare și să ierte. Toți suntem păcătoși. Preoți care suferă din cauza crizelor, care nu știu ce să facă, sunt în întuneric...

Astăzi voi toți, frați preoți, sunteți cu mine la altar, voi, consacrați. Vă spun numai un lucru: nu fiți încăpățânați ca Petru! Lăsați-vă spălați pe picioare! Domnul este slujitorul vostru, el este aproape de voi pentru a vă da forța, pentru a vă spăla picioarele.

Și astfel, cu această conștiință a necesității de a fi spălați, fiți mari iertători! Iertați! Inimă mare de generozitate în iertare. Este măsura cu care noi vom fi măsurați. Așa cum ai iertat tu, tot așa vei fi iertat: aceeași măsură. A nu ne fi frică să iertăm. Uneori ne vin îndoieli... Priviți-l pe Cristos [privește crucifixul]. Acolo este iertarea tuturor. Fiți curajoși; chiar riscând, iertând, pentru a mângâia. Și dacă nu puteți da o iertare sacramentală în acel moment, cel puțin dați mângâierea unui frate care însoțește și lasă ușa deschisă pentru ca [acea persoană] să se întoarcă.

Mulțumesc lui Dumnezeu pentru harul preoției, noi toți [îi mulțumim]. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru voi, preoților. Isus vă iubește! Cere numai ca voi să lăsați să vă spele picioarele.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 732.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat