Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În singurătate coronavirusul ucide mai mult

Iubite surori și iubiți frați,

În miezul acestei "furtuni neașteptate și furioase ne-am dat seama - așa cum ne-a amintit papa Francisc - că suntem în aceeași barcă". În ea sunt și bătrânii. Ca toți, sunt fragili și dezorientați. Spre ei se îndreaptă astăzi gândul nostru preocupat și recunoscător, pentru a restitui măcar un pic din acea duioșie cu care fiecare dintre noi a fost însoțit în viață și pentru ca să ajungă la fiecare dintre ei mângâierea maternă a Bisericii.

Generația lor, în aceste zile - dificile pentru toți - plătește prețul cel mai mare pandemiei de Covid-19. Statisticile ne spun că în Italia peste 80% din persoanele care și-au pierdut viața aveau peste 70 de ani.

În urmă cu câteva săptămâni, papa Francisc a afirmat că "singurătatea poate să fie o boală, dar cu caritatea, apropierea și întărirea spirituală putem s-o vindecăm". Aceste cuvinte ne ajută să înțelegem că, dacă este adevărat că acest coronavirus este mai letal atunci când întâlnește un trup slăbit, în multe cazuri patologia precedentă este singurătatea. Nu este întâmplător că asistăm la moartea, în proporții și modalități teribile, a atâtor persoane care trăiesc departe de propriul nucleu familial, în condiții de singurătate cu adevărat debilitante și descurajante.

Pentru aceasta este important să facem tot ceea ce este posibil pentru a remedia această stare de părăsire. Asta, în circumstanțele actuale, ar putea însemna salvarea de vieți umane.

În aceste zile sunt multe inițiativele în acest sens pe care Biserica le pune în practică în favoarea bătrânilor. Imposibilitatea de a continua să se facă vizite la domiciliu a determinat să se găsească forme de prezență noi și creative. Telefoane, mesaje video sau vocale sau, mai tradițional, scrisori adresate celui care este singur. Adesea parohiile sunt angajate în a duce mâncare și medicamente celui care este constrâns să nu iasă din casă. Aproape peste tot, preoții continuă să viziteze casele pentru a administra sacramentele. Mulți voluntari, mai ales tineri, se angajează cu generozitate pentru a nu întrerupe - sau pentru a începe să se realizeze - rețele fundamentale de solidaritate.

Însă gravitatea momentului ne cheamă pe noi toți să facem mai mult. Fiecare în parte și ca Biserici locale, putem face mult pentru bătrâni: să ne rugăm pentru ei, să îngrijim boala singurătății, să activăm rețele de solidaritate și multe altele. În fața scenariului unei generații lovite în manieră așa de grea, avem o responsabilitate comună, care se naște din conștiința valorii inestimabile a fiecărei vieți umane și de recunoștința față de părinții noștri și bunicii noștri. Trebuie să dedicăm noi energii pentru a-i apăra de această furtună, așa cum fiecare dintre noi a fost protejat și îngrijit în furtunile mici și mari din propria viață. Să nu-i lăsăm singuri pe bătrâni, pentru că în singurătate coronavirusul ucide mai mult.

O atenție deosebită merită cei care trăiesc în cadrul structurilor rezidențiale: ascultăm în fiecare zi știri teribile despre condițiile lor și sunt deja mii persoanele care și-au pierdut viața acolo. Concentrarea în același loc a atâtor persoane fragile și dificultatea de a găsi dispozitivele de protecție au creat situații foarte dificile de gestionat în pofida abnegației și, în unele cazuri, a sacrificiului personalului dedicat asistenței. Totuși, în alte circumstanțe criza actuală este fiică a unei părăsiri asistențiale și terapeutice care vine de departe. Chiar și în complexitatea situației pe care o trăim, este necesar de clarificat că a salva viața persoanelor bătrâne care trăiesc în structurile rezidențiale sau care sunt singure sau bolnave, este o prioritate tot așa de mare ca a salva oricare altă persoană. În țările în care pandemia are dimensiuni încă limitate este încă posibil să se ia măsurile preventive pentru a-i proteja, în acelea în care situația este mai dramatică este necesar să se acționeze pentru a găsi soluții de urgență. Este în joc viitorul comunităților noastre ecleziale și al societăților noastre pentru că, așa cum a spus recent papa Francisc, "bătrânii sunt prezentul și viitorul Bisericii".

În suferința din aceste zile, suntem chemați să privim viitorul. În iubirea atâtor fii și nepoți și în grija asistenților și voluntarilor retrăiește compasiunea femeilor care merg la mormânt pentru a se îngriji de trupul lui Isus. Asemenea lor, suntem înspăimântați și, asemenea lor, știm că nu putem să nu trăim - chiar menținând distanțele - compasiunea pe care El ne-a învățat-o. Asemenea lor, în curând vom înțelege că a fost necesar să rămânem alături, și atunci când părea periculos sau inutil, fiind siguri de cuvintele îngerului, care ne invită să nu ne fie frică.

Așadar, să ne unim în rugăciune pentru bunicii și bătrânii din toată lumea. Să ne strângem în jurul lor, cu gândul și cu inima și, acolo unde este posibil, să acționăm, pentru ca să nu fie singuri.

7 aprilie 2020
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 782.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat