Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Duminica Floriilor și Ziua Mondială a Tineretului

Într-o atmosferă de vibrație și de comuniune fraternă, simțită și tăinuită doar în interiorul fiecărui suflet, întreaga Biserică Romano-Catolică a celebrat duminică, 5 aprilie 2020, Duminica Floriilor, care deschide Săptămâna Sfântă. Aceasta este din anul 1985 și Ziua Mondială a Tineretului, din voința sfântului Ioan Paul al II-lea. Tema pe care papa Francisc a lansat-o tinerilor în mesajul său spre reflecție cu ocazia celei de-a 35-a Zi Mondială a Tineretului a avut ca moto cuvintele: "Tinere, îți zic, scoală-te!" (Lc 7,14). În catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, la ora 17.00, sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași.

Au fost prezenți pr. Felix Roca responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului, pr. Vasile Petrișor, secretar episcopal, pr. Iosif-Claudiu Doboș vicar și responsabil cu pastorația tinerilor la nivel parohial și pr. diacon Paul Vârgă.

La ora 16.15, pe calea undelor am fost invitați să îl urmăm pe Isus pe drumul greu al crucii. Cu o grijă părintească spirituală aparte, pr. Iosif-Claudiu Doboș în colaborare cu 15 tineri, care s-au inspirat din mesajul papei Francisc, au compus și înregistrat meditațiile pentru stațiunile Căii sfintei cruci. Pr. Felix, prin purtarea crucii, a reprezentat fiecare chip de tânăr în plin entuziasm și totodată neliniștit de acest fenomen al pandemiei.

În cuvântul de bun (re)găsit al tinerilor prin intermediul transmisiunii online din catedrală, PS Iosif le-a spus emoționat tinerilor: "Cât de greu ne vine să celebrăm astăzi această sfântă Liturghie din Duminica Floriilor fără voi, dragi tineri, fără entuziasmul vostru, fără manifestarea bucuriei specifică tinereții voastre! Totuși, în ciuda distanței care ne separă, ne bucurăm să fim uniți prin intermediul mijloacelor de comunicare. Vă îndemn, așadar, să participați cu însuflețire la această celebrare și, împreună, să-l întâmpinăm cu bucurie pe Cristos, care vine la noi!"

La cor, surorile din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" și preoții care activează în cadrul Curiei diecezane sau în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" Iași, dirijați de pr. Robert Râtan și acompaniați la orgă de domnul dascăl Maximilian Husaru, au intonat solemn repertoriul cântecelor specifice sărbătorii. Surorile au citit lecturile, iar Pătimirea Domnului după sfântul evanghelist Matei a fost proclamată pe roluri.

În cuvântul de învățătură, pr. Iosif-Claudiu s-a adresat cordial tinerilor spunând:

"Comemorând intrarea lui Isus în Ierusalim, suntem emoționați când vedem entuziasmul mulțimii care își întinde hainele pe drum sau taie ramuri din copaci și le așterne înaintea Domnului strigând: Osana! Fiul lui David! Prin aceste cuvinte, Isus este recunoscut ca Mesia cel așteptat. Dar, puțin după aceea, majoritatea acționează irațional: Iuda îl vinde, apostolii dorm în grădina Măslinilor, mai marii preoților caută o mărturie falsă. Petru care spusese că va muri pentru el, îl renegă de trei ori. Deși este convins de nevinovăția lui Isus, Pilat se spală pe mâini și îl condamnă la moarte. Poporul strigă: Răstignește-l! De unde acest comportament irațional? Dragi tineri, în aceste zile de criză ne trezim și noi înfricoșați și rătăciți. Frica ne poate determina să acționăm într-un mod irațional. «Tinere, îți zic, ridică-te!», ne spune Isus astăzi. Domnul vrea să ne ridice, să înviem, să ne trezim la viață. Viața nouă pe care el ne-o dă va fi bună și demnă să fie trăită, pentru că este susținută de cineva care ne însoțește fără a ne lăsa vreodată, ajutându-ne să trăim această existență a noastră în mod demn și rodnic. Tinere, ridică-te, adică «visează», «riscă», «angajează-te» pentru a schimba lumea, «reaprinde» dorințele tale, «contemplă» cerul, stelele, lumea din jurul tău. «Ridică-te și devino ceea ce ești!»"

La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Iosif a acordat binecuvântarea specială care să-i însoțească pe toți oamenii, dar mai ales pe tineri în trăirea cu fermitate a credinței și a încrederii totale în mâinile atotputernice și iubitoare a Providenței divine.

Redăm integral mesajul adresat tinerilor de către păstorul diecezei, episcopul Iosif Păuleț, urmat apoi de impresii ale tinerilor din Duminica Floriilor în contextul pandemiei.

PS Iosif Păuleț la încheierea sfintei Liturghii:

"Dragi tineri, la sfârșitul acestei sfinte Liturghii, ca păstor al Diecezei de Iași, aș vrea să vă adresez câteva cuvinte, astăzi când celebrăm a XXXV-a Zi Mondială a Tineretului. Sunt timpuri de grea încercare, cele pe care țara noastră și omenirea întreagă le trăiește în aceste zile. Nu ne-am imaginat niciodată că se poate întâmpla așa ceva: un mic virus să "îngenuncheze" o lume întreagă. Așa cum spunea Sfântul Părinte papa Francisc: această încercare scoate la iveală vulnerabilitatea noastră, limitele noastre, fragilitatea noastră. Și tocmai de aceea, acest timp este, așa cum se exprima Sfântul Părinte, un timp de alegere: timpul de a alege ce anume contează și ce anume trece, de a separa ceea ce este necesar de ceea ce nu este necesar. Este timpul de a redirecționa cursul vieții spre Dumnezeu și spre ceilalți.

Dragi tineri, vă invit să profitați din plin de acest timp pe care îl petreceți în casele voastre. Să fie un timp de reflecție și meditație. Să fie un timp care să vă permită să intrați în voi înșivă pentru a regăsi acele fundamente peste care merită să vă construiți întregul edificiu al vieții voastre. Este o încercare, o grea încercare. Dar putem și trebuie să ieșim din ea mai puternici, mai tari, mai convinși, mai buni, mai solidari, mai iubitori. Profitați de acest timp gândindu-vă la viitor.

De asemenea, aș vrea să vă mulțumesc, dragi tineri, pentru sensibilitatea voastră și pentru ajutorul concret pe care îl oferiți zilele acestea persoanelor în dificultate. Am auzit despre multe inițiative care se desfășoară în aceste zile în parohiile noastre: sub coordonarea păstorilor voștri v-ați oferit, mulți dintre voi, ca voluntari, vizitându-i pe bătrâni și bolnavi și ducându-le cele necesare. Vă mulțumim pentru lecția voastră de solidaritate!

În sfârșit, vă asigurăm, dragi tineri, de prețuirea și rugăciunile noastre. Abia așteptăm momentul să ne putem revedea și să-i aducem împreună laudă și preamărire lui Dumnezeu, care nu ne abandonează niciodată. La mulți ani și Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!"

*

Impresii din Duminica Floriilor în contextul pandemiei

  • "De câteva săptămâni suntem continuu îndemnați să stăm în casa. Aproape totul este închis. Cu toate acestea, noi, creștinii, nu trebuie să uităm un lucru: porțile cerului vor fi mereu deschise. Acest dușman pe care nu îl vedem și îl numim virus nu trebuie să ne împiedice să ne arătăm buni față de aproapele nostru. Da, trebuie să fim precauți și să ne protejăm, dar nu trebuie să fim cuprinși de nepăsare. Cu toate că suntem în imposibilitatea de a participa fizic la sfânta Liturghie, sufletul nostru nu trebuie neglijat. Postul Mare este, de asemenea, o perioadă de «carantină» pentru sufletul nostru, o perioadă în care trebuie să ne lăsăm purificați de sângele lui Isus vărsat pe cruce pentru noi. Acum nu mai avem scuze pentru a nu aprofunda relația noastră cu Dumnezeu, pentru a citi din sfânta Biblie, pentru a ne ruga. Acum este momentul, acum trebuie să ne rugăm cel mai mult pentru salvarea sufletelor noastre. Familia toată, ne-am unit în rugăciune și am participat la sfânta Liturghie. A fost un moment special, pentru că am fost cu toții împreună. Întăriți și încurajați de cuvintele lui Isus din Evanghelia de astăzi, ne rugăm zilnic sfântul rozariu și ne încredem în Dumnezeu". (Paul Petrea)

  • "Dragii mei, poate că acest timp de izolare e șansa noastră de «a reînvăța viața»... de a reînvăța cum să ne întâlnim, cum să fim împreună cu adevărat și cum să fim parte vie a comunităților noastre... Poate că e timpul de a învăța că adevărata libertate e, de fapt, mult mai mult decât libertatea fizică. Libertatea lăuntrică ne face cu adevărat oameni și ne poate da pace chiar închiși fiind fizic. Poate că acest timp vrea să ne arate că nu avem nevoie de nimic din tot ce credem noi, pentru a trăi... Să ne arate că toate dependențele noastre sunt o amăgire și că de fapt, viața e atât de simplă și pură. Că ceea ce ne ține vii și fericiți e în noi, nu în altă parte, și că din toate lucrurile pe care le-am «pierdut» acum, cele mai importante nu sunt lucrurile, ci oamenii și natura. Sper că atunci când totul se va vindeca, să prețuim mai mult oamenii și să ne bucurăm mai mult de timpul afară. Iar astăzi, fiți voi Floriile în casa voastră!" (Benedicta Toma)

  • "Contextul în care sărbătorim Duminica Floriilor, precum și a 35-a Zi Mondială a Tineretului la nivel diecezan este astăzi inedit. Deși sunt dornic de a-mi trăi cu entuziasm bucuria sărbătorii creștine în prezența tinerilor și a păstorilor sufletelor noastre, acum îmbrățișez opțiunea de a mă ruga conectat prin mijloacele moderne, formând astfel o rețea de inimi pline de speranța ce bat la unison pentru Isus, Mântuitorul nostru. Precum natura în sărbătoarea primăverii ne zâmbește exemplar, așa sper ca și sufletul tânăr cu chip frumos să-și îndrepte mereu un gând plin de recunoștință și o privire senină către crucea lui Isus, prietenul nostru. La mulți ani tuturor tinerilor!" (Paul Frona)

  • "Dragi prieteni-tineri, astăzi celebrăm sărbătoarea Floriilor și odată cu ea celebrăm și tinerețea noastră, acest dar minunat al lui Dumnezeu, pe care el ni l-a oferit pentru a-l dărui și noi mai departe celor de lângă noi. Tatăl nostru ceresc ne cheamă azi, mai mult ca oricând, la misiunea de a fi DAR pentru aproapele nostru! Prin entuziasmul, energia, speranța mereu reînnoită și prin ingeniozitatea și spiritul nostru de solidaritate pe care Domnul le-a sădit în noi, putem reîmprospăta pământul și pe toți cei ce locuiesc în el! Vă îndemn cu drag și, mă alătur și eu vouă, să fim noi gura de aer proaspăt de care are nevoie planeta noastră în aceste zile de încercare! Să fim mâinile, picioarele, ochii și urechile lui Dumnezeu! Fiecare acolo unde se află! Amin!" (Alexandra Menghereș)

  • "Cu Duminica Floriilor suntem mai aproape de sărbătoarea Învierii Domnului, sărbătoare la care, din păcate, nu putem participa din punct de vedere fizic. Cu toate acestea, conexiunea prin intermediul internetului și a televiziunii ne aduce, în ciuda acestui impediment, parcă mai aproape unul față de celălalt. Duminica Floriilor a însemnat pentru mine o conștientizare mai profundă a faptului că Isus se pregătește să intre în sufletele noastre indiferent de obstacolele pe care le întâlnește în cale. Isus este gata să se jertfească încă odată pentru noi, pentru a ne arăta dragostea sa profundă. Să fim pregătiți, așadar, pentru a-l întâmpina și noi pe Domnul, cu inimile deschise și sufletul curat. Dragi tineri: trăim astăzi vremuri grele, vremuri în care pacea și liniștea își găsesc cu greu un lăcaș în sufletele noastre. În asemenea clipe, nu pot să vă îndemn decât să aveți curajul de a trăi fiecare moment cu maximă intensitate; dar mai presus de toate, să aveți tăria nu doar de a iubi, ci și de a vă arăta acest sentiment față de toți cei din jurul vostru! Nu uitați: cu toții putem fi miracolul din viața unui om printr-un simplu gând, o rugăciune sau o faptă bună. Alege să fii miracol pentru această lume! Alege să ai Curaj!" (Andreea-Mădălina Cocu)

  • "Viața este o comoară! Fiecare clipă este o veșnicie! spunea sfânta Tereza a Pruncului Isus. Tinere, astăzi, de ziua ta vreau să îți reamintesc cuvintele sfintei Tereza a Pruncului Isus pentru a te ajuta să îți dai seama că tot ce trăiești este darul lui Dumnezeu. Orice clipă de fericire, de împlinire sau de eșec, este posibilă doar prin harul lui Dumnezeu. Viața este darul lui Dumnezeu pentru fiecare om și îți destăinuie mereu din infinitele ei comori. Nu uita să te bucuri de tot ce îți dă viața, pentru că toate comorile vieții vin de la Tatăl nostru ceresc! Bucură-te, dragă tinere, de toate clipele frumoase pe care ți le oferă Dumnezeu, fii responsabil și un exemplu pentru toți ceilalți. Învață să îl pui pe Dumnezeu în centrul vieții tale și folosește fiecare clipă pentru a urma calea mântuirii pentru ca la sfârșit să te poți bucura de tinerețea veșnică și de adevăratele comori pregătite de Tatăl nostru ceresc". (Alexandra-Iuliana Andrei)

  • "Noi suntem speranța lumii ne spune un cântec voios, iar Sfântul Părinte Papa Francisc de multe ori fiind prezent în mijlocul tinerilor a insistat în a ne acorda această credibilitate. Sfântul Părinte ne amintește că noi, tinerii, avem acea forță determinantă de a mișca lucrurile în jurul nostru. Punându-ne la dispoziția Domnului în toate activitățile de zi cu zi, slujindu-l cu încredere și dragoste, putem să-l aducem pe Isus în mijlocul oamenilor. Domnul ne vrea mai buni decât noi credem că putem fi și de aceea ne provoacă să ne ducem crucea zilnică din iubire, oferind iubire". (Gabriela-Mihaela Codori)

Vă dorim tuturor un timp de liniște și de speranță,
ancorat în patima, moartea și învierea lui Isus!

Prof. Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 618.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat