Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Caritas - 30 de ani de caritate, 30 de ani în slujba aproapelui

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a împlinit sâmbătă, 4 aprilie 2020, 30 de ani de existență. Din catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină", PS Iosif Păuleț a transmis în cadrul sfintei Liturghii de la ora 18.00, un cuvânt de suflet, de încurajare și îndemn pentru comunitate, dar și de mulțumire pentru membrii asociației.

Sfântă Liturghie aniversară pentru asociația noastră, realizată într-un cadru atât de neobișnuit, a fost actul cel mai sublim prin care i-am adus preamărire lui Dumnezeu pentru ceea ce a realizat în cei 30 de ani de activitate în favoarea celor săraci prin atâtea suflete generoase pe care el le-a inspirat și le-a călăuzit.

Putem privi acest ceas aniversar ca un popas ce ne oferă răgazul să reflectăm; să ne oprim puțin din acțiunile noastre și să privim asupra a ceea ce s-a realizat. Vom constata un număr impresionant de persoane: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure care au găsit o rază de speranță și o mână întinsă la momentul potrivit.

Vom descoperi chipuri de oameni, unele cu semnele durerii pe frunte, altele cu bucuria din suflet afișată pe fața lor senină, trăind cu resemnare sărăcia, singurătatea, suferința și neputința. Cum ar putea un astfel de tablou viu, care concentrează 30 de ani de caritate să nu ne provoace? O astfel de moștenire lasă semne și determină la implicare.

"Ne-am dat seama că suntem toți în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați să rămânem împreună, având toți nevoie să ne aducem mângâiere unii altora". a precizat papa Francisc în rugăciunea adresată omenirii în contextual pandemiei de coronavirus.

Din nefericire, situația momentului nu ne-a permis o întrunire cu toți cei care au făcut posibilă realizarea misiunii Caritas, însă a adus o chemare mai puternică adresată conștiinței noastre credincioase. Vom fi în permanență alături de cei nevoiași, singuri sau bolnavi.

"30 de ani de activitate Caritas în Dieceza de Iași! Să-i mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acest dar atât de generos pe care ni-l încredințează nouă, generațiilor de astăzi. Este un dar plăsmuit din atâtea răspunsuri la chemarea adresată de Dumnezeu în cei 30 de ani către toți cei care s-au implicat într-un mod sau altul, în a deveni samariteni milostivi și plini de iubire pentru cei care poartă chipul lui Cristos desfigurat de boală, de sărăcie, dizabilitate, lipsă de educație, de formare, de afecțiune și de adevărată iubire".

În cadrul cuvântului de învățătura, pr. Egidiu Condac a ținut să sublinieze provocările pe care le-au adus acești 30 de ani, provocări la care au răspuns și răspund în continuare membrii instituției prin modul în care se implică în social. Aceștia din urmă realizează o misiune cu țeluri mult mai înalte decât îndeplinirea unei profesii, pentru a-și câștiga existența. Datorită lor, asociația se dezvoltă și devine mai utilă în comunitatea și în societatea unde este prezentă și acționează.

Lucrătorii Caritas își dau silința ca și în aceste timpuri să fie alături de cei care au nevoie, prin activități de îngrijire la domiciliu și furnizare de alimente pentru peste 1.300 de vârstnici din regiunea Moldovei, consiliere și sprijin pentru peste 80 de familii numeroase și defavorizate prin oferirea de pachete cu alimente, produse de igienă, îngrijire personală, rechizite și jucării pentru cei mici. De asemenea, 12 tinere adolescente din cadrul centrului de plasament beneficiază în această perioadă de găzduire, suport emoțional și material, masă caldă, activități, bunuri pentru întreținere personală.

Mulțumim tuturor celor care privesc spre un ideal nobil: a-i ajuta pe alții!

Petronela Maftei


 

lecturi: 929.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat