Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Omilia din Duminica Floriilor 2020

Duminică, 5 aprilie 2020, la ora 11.00, Sfântul Părinte Francisc a prezidat, la Altarul Catedrei din bazilica "Sfântul Petru", celebrarea liturgică solemnă de Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului. Astăzi este a XXXV-a Zi Mondială a Tineretului, anul acesta la nivel diecezan, cu tema: "Tinere, îți zic ridică-te!" (cf. Lc 7,14). Publicăm în continuare omilia pe care papa Francisc a rostit-o după proclamarea Pătimirii Domnului după Matei:

Isus "s-a despuiat pe sine luând firea sclavului" (Fil 2,7). Să ne lăsăm introduși de aceste cuvinte ale apostolului Paul în zilele sfinte, în care Cuvântul lui Dumnezeu, ca un refren, îl arată pe Isus ca slujitor: în Joia Sfântă este slujitorul care spală picioarele discipolilor; în Vinerea Sfântă este prezentat ca slujitorul suferind și victorios (cf. Is 52,13); și deja mâine Isaia profețește despre el: "Iată-l pe slujitorul meu pe care îl sprijin" (Is 42,1). Dumnezeu ne-a mântuit slujindu-ne. În general credem că noi îl slujim pe Dumnezeu. Nu, el este cel care ne-a slujit gratuit, pentru că ne-a iubit cel dintâi. Este greu a iubi fără a fi iubiți. Și este și mai greu să slujim dacă nu ne lăsăm slujiți de Dumnezeu.

Însă - o întrebare - în ce mod ne-a slujit Domnul? Dându-și viața pentru noi. Îi suntem dragi și l-am constat scump. Sfânta Angela de Foligno a mărturisit că a auzit de la Isus aceste cuvinte: "Nu te-am iubit din glumă". Iubirea sa l-a făcut să se jertfească pentru noi, să ia asupra sa tot răul nostru. Este un lucru care ne lasă cu gura căscată: Dumnezeu ne-a mântuit lăsând ca răul nostru să se năpustească asupra lui. Fără a reacționa, numai cu umilința, răbdarea și ascultarea slujitorului, exclusiv cu forța iubirii. Și Tatăl a sprijinit slujirea lui Isus: n-a fugărit răul care se abătea asupra Lui, ci a sprijinit suferința sa, pentru ca răul nostru să fie învins numai cu binele, pentru ca să fie străbătut până la capăt de iubire. Până la capăt.

Domnul ne-a slujit până la simțirea celor mai dureroase situații pentru cel care iubește: trădarea și părăsirea.

Trădarea. Isus în îndurat trădarea discipolului care l-a vândut și a discipolului care l-a tăgăduit. A fost trădat de oamenii care îl strigau osanale și apoi au strigat: "Să fie răstignit!" (Mt 27,22). A fost trădat de instituția religioasă care l-a condamnat pe nedrept și de instituția politică ce s-a spălat pe mâini. Să ne gândim la micile sau marile trădări pe care le-am îndurat în viață. Este teribil când se descoperă că încrederea avută este înșelată. Sa naște în adâncul inimii o așa dezamăgire încă viața pare să nu mai aibă sens. Asta se întâmplă pentru că ne-am născut pentru a fi iubiți și pentru a iubi, și cel mai dureros lucru este să fim trădați de cel care a promis să ne fie leal și apropiat. Nu putem nici să ne imaginăm cât de dureros a fost pentru Dumnezeu, care este iubire.

Să privim înăuntrul nostru. Dacă suntem sinceri cu noi înșine, vom vedea infidelitățile noastre. Câte falsități, ipocrizii și duplicități! Câte intenții bune trădate! Câte promisiuni neținute! Câte propuneri lăsat să dispară! Domnul cunoaște inima noastră mai bine decât noi, știe cât suntem de slabi și nestatornici, de câte ori cădem, cât de greu ne ridicăm și cât este de greu să vindecăm anumite răni. Și cea anume a făcut pentru a veni în întâmpinarea noastră, pentru a ne sluji? Ceea ce a spus prin intermediul profetului: "Eu le voi vindeca apostazia, îi voi iubi de bunăvoie" (Os 14,5). Ne-a vindecat luând asupra sa infidelitățile noastre, eliminând trădările noastre. Așa încât noi, în loc să ne descurajăm de frica de a nu reuși, putem să ne ridicăm privirea spre Răstignit, să primim îmbrățișarea sa și să spunem: "Iată, infidelitatea mea este acolo, ai luat-o tu, Isuse. Îmi deschizi brațele, mă slujești cu iubirea ta, continui să mă sprijini... Așadar merg înainte!".

Părăsirea. Pe cruce, în evanghelia de astăzi, Isus spune o frază, una singură: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" (Mt 27,46). Este o frază puternică. Isus a suferit părăsirea discipolilor săi, care au fugit. Însă îi rămânea Tatăl. Acum, în abisul singurătății, pentru prima dată îl numește cu numele generic de "Dumnezeu". Și îi strigă "cu glas puternic" acel "pentru ce?", acel "pentru ce?" cel mai sfâșietor: "Pentru ce și tu m-ai părăsit?". Sunt în realitate cuvintele dintr-un Psalm (cf. 22,2): ne spun că Isus a dus în rugăciune și dezolarea extremă. Însă rămâne faptul că a simțit-o: a simțit părăsirea cea mai mare, pe care evangheliile o atestă prezentând cuvintele sale originale.

Pentru ce toate acestea? Încă o dată pentru noi, pentru a ne sluji. Pentru că atunci când ne simțim cu spatele la zid, când ne aflăm pe un drum fără ieșire, fără lumină și cale de ieșire, când pare că până și Dumnezeu nu răspunde, ne amintim că nu suntem singuri. Isus a simțit părăsirea totală, situația cea mai străină lui, pentru a fi în toate solidar cu noi. A făcut asta pentru mine, pentru tine, pentru noi toți, a făcut asta pentru a ne spune: "Nu te teme, nu ești singur. Am simțit toate dezolarea ta pentru a fi mereu alături de tine". Iată până unde ne-a slujit Isus, coborând în abisul celor mai atroce suferințe ale noastre, până la trădare și la părăsire. Astăzi, în drama pandemiei, în fața atâtor certitudini care se fărâmițează, în fața atâtor așteptări trădate, în sensul de părăsire care ne strânge inima, Isus spune fiecăruia: "Curaj: deschide inima la iubirea mea. Vei simți mângâierea lui Dumnezeu, care te sprijină".

Iubiți frați și surori, ce putem face în fața lui Dumnezeu care ne-a slujit până la simțirea trădării și a părăsirii? Putem să nu trădăm acel lucru pentru care am fost creați, să nu părăsim ceea ce contează. Suntem în lume pentru a-l iubi pe el și pe ceilalți. Restul trece, asta rămâne. Drama prin care trecem în acest timp ne determină să luăm în serios ceea ce este serios, să nu ne pierdem în lucruri fără valoare; să redescoperim că viața nu folosește dacă nu se slujește. Pentru că viața se măsoară după iubire. Așadar, în aceste zile sfinte, acasă, să stăm în fața Răstignitului - priviți, priviți Răstignitul! -, măsură a iubirii lui Dumnezeu față de noi. În fața lui Dumnezeu care ne slujește până la dăruirea vieții, să cerem, privind Răstignitul, harul de a trăi pentru a sluji. Să încercăm să-l contactăm pe cel care suferă, pe cel care este singur și nevoiaș. Să nu ne gândim numai la ceea ce ne lipsește, să ne gândim la binele pe care-l putem face.

Iată-l pe slujitorul meu pe care îl sprijin! Tatăl, care l-a sprijinit pe Isus în Pătimire, ne încurajează și pe noi în slujire. Desigur, a iubit, a ne ruga, a ierta, a ne îngriji de alții, în familie ca și în societate, poate să coste. Poate să pară o via crucis. Însă calea slujirii este calea învingătoare, care ne-a mântuit și ne mântuiește, ne salvează viața. Aș vrea să spun asta în special tinerilor, în această zi care de 35 de ani le este dedicată. Dragi prieteni, priviți la adevărații eroi, care în aceste zile ies la iveală: nu sunt cei care au faimă, bani și succes, ci aceia care se dăruiesc pe ei înșiși pentru a-i sluji pe alții. Simțiți-vă chemați să puneți viața în joc. Nu vă fie frică să o dedicați pentru Dumnezeu și pentru alții, veți câștiga! Pentru că viața este un dar care se primește dăruindu-ne. Și pentru că bucuria cea mai mare înseamnă a spune da iubirii, fără "dacă" și fără "dar". A spune da iubirii, fără "dacă" și fără "dar". Așa cum a făcut Isus pentru noi.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1431.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat