Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru Săptămâna Sfântă 2020 (3 aprilie 2020)

Dragi prieteni, bună seara!

În această seară am posibilitatea să intru în casele voastre într-un mod diferit de cel obișnuit. Dacă-mi permiteți, aș vrea să conversez cu voi câteva clipe, în această perioadă de dificultăți și de suferințe. Vă imaginez în familiile voastre, în timp ce trăiți o viață neobișnuită pentru a evita infectarea. Mă gândesc la vivacitatea copiilor și a tinerilor, care nu pot să iasă, să frecventeze școala, să-și trăiască viața lor. Am în inimă toate familiile, în special pe cele care au vreunul drag bolnav sau care din păcate l-au cunoscut îndoliați datorită lui coronavirus sau altor cauze. În aceste zile mă gândesc adesea la persoanele singure, pentru care este mai greu să înfrunte aceste momente. Mai ales mă gândesc la bătrâni, care îmi sunt așa de dragi.

Nu pot să-i uit pe cei care s-au îmbolnăvit de coronavirus, persoanele internate în spitale. Am prezentă generozitatea celor care se expun pentru îngrijirea acestei pandemii sau pentru a garanta serviciile esențiale pentru societate. Câți eroi, din toate zilele, din toate orele! Îi amintesc și pe cei care sunt în limitări economice și sunt preocupați pentru locul de muncă și pentru viitor. Un gând se îndreaptă și spre deținuții din închisori, la durerea cărora se adaugă teama datorită epidemiei, pentru ei și pentru cei dragi ai lor; mă gândesc la cei fără locuință, care nu au o casă care să-i protejeze.

Este un moment dificil pentru toți. Pentru mulți, foarte dificil. Papa știe asta și, cu aceste cuvinte, vrea să le spună tuturor apropierea sa și afectul său. Să încercăm, dacă putem, să folosim cât mai bine acest timp: să fim generoși; să-i ajutăm pe cei care au nevoie în apropierea noastră; să încercăm, măcar prin telefon sau social, persoanele mai singure; să-l rugăm pe Domnul pentru cei care sunt încercați în Italia și în lume. Chiar dacă suntem izolați, gândul și spiritul pot merge departe cu creativitatea iubirii. De asta este nevoie astăzi: de creativitatea iubirii.

Celebrăm într-adevăr în mod neobișnuit Săptămâna Sfântă, care manifestă și rezumă mesajul Evangheliei, cel al iubirii lui Dumnezeu fără limite. Și în tăcerea din orașele noastre, va răsuna Evanghelia de Paște. Spune apostolul Paul: "El a murit pentru toți, pentru ca cei care trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înșiși, ci pentru acela care a murit și a înviat pentru ei" (2Cor 5,15). În Isus înviat, viața a învins moartea. Această credință pascală hrănește speranța noastră. Aș vrea s-o împărtășesc cu voi în această seară. Este speranța unui timp mai bun, în care să fim noi mai buni, în sfârșit eliberați de rău și de această pandemie. Este o speranță: speranța nu dezamăgește; nu este o iluzie, este o speranță.

Unii alături de alții, în iubire și în răbdare, putem pregăti în aceste zile un timp mai bun. Vă mulțumesc pentru că mi-ați permis să intru în casele voastre. Faceți un gest de duioșie față de cel care suferă, față de copii, față de bătrâni. Spuneți-le că papa este aproape și se roagă, pentru ca Domnul să ne elibereze curând de rău. Și voi, rugați-vă pentru mine. Poftă bună la cină. Pe curând!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2885.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat