Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A ne înrădăcina bine în prezent

Un mod neașteptat de a trăi centenarul lui Chiara Lubich

De Maria Voce

"A celebra pentru a întâlni" este motoul pe care, ca Mișcare a Focolarilor, l-am ales pentru a aminti în 2020, în toată lumea, cei 100 de ani de la nașterea fondatoarei noastre, Chiara Lubich. Până cu puțin săptămâni în urmă acest moto ni se părea o alegere nimerită pentru a celebra, în cele mai variate modalități, persoana fondatoarei noastre și carisma pe care Dumnezeu i-a dăruit-o și pe care ea a transmis-o cu generozitate. De fapt, dorim ca persoanele s-o întâlnească vie astăzi și nu s-o evoce ca o amintire nostalgică; s-o regăsească în spiritualitatea sa, în operele sale și mai ales în "poporul" său, adică în cei care trăiesc în prezent spiritul său de fraternitate, de comuniune, de unitate.

Începând din 7 decembrie 2019 ne-am bucurat pentru foarte multele evenimente care s-au desfășurat în toată lumea.

Am fi voit ca sărbătoarea să continue. Însă în scurt timp scenariul s-a schimbat și motoul "a celebra pentru a întâlni" riscă să apară anacronic: și noi am suspendat orice tip de celebrare sau eveniment. Pandemia provocată de coronavirus constrânge tot mai multe țări de pe toată planeta la măsuri drastice pentru a încetini infectarea: izolarea și depărtarea fizică sunt deocamdată instrumentele cele mai eficiente. Demonstrează asta semnalele care vin din China, pe care timp de săptămâni am însoțit-o cu trepidație. Însă aici în Italia și în diferite țări din lume situația este încă foarte serioasă.

Pentru mulți dintre noi care trăim în izolare este o experiență complet nouă. Ea nu are numai o dimensiune socială sau psihologică, ci și o puternică repercusiune spirituală. Acest lucru este valabil pentru toți și în mod deosebit pentru creștini. O situație care atinge și în interior spiritualitatea noastră specifică de Focolari. Noi suntem făcuți pentru comuniune și unitate. A ști să creeze raporturi este probabil calitatea cea mai caracteristică a unei persoane care a cunoscut și a primit spiritul lui Chiara. Și tocmai această dimensiune ar părea acum limitată la maxim.

Însă iubirea nu se lasă limitată. Aceasta este marea experiență care se trăiește în aceste zile dramatice și dureroase. Mai mult ca oricând și din toate părțile ajung la mine mărturii de persoane care pun în mișcare creativitatea și fantezia, și care sunt în dăruire față de alții chiar și în condiții dificile și neobișnuite: copii care relatează micile-marile acte de iubire pentru a depăși dificultățile de a trebui să rămână acasă; copii care se pun în rețea pentru a crea o ștafetă de rugăciune; întreprinzători care merg împotriva curentului pentru a nu profita de urgență, ci chiar să fie în slujba binelui comun și în dauna câștigului personal. Sunt multe modurile cu care se încearcă să se ofere sprijin și întărire: cu rugăciunea înainte de toate; cu un telefon, un mesaj WhatsApp, un e-mai..., pentru ca nimeni să nu se simtă singur, cei care sunt acasă, dar și bolnavii și cei care se străduiesc pentru a îngriji, a mângâia, a însoți pe cei care îndură consecințele acestei situații. Și apoi sunt mesaje de solidaritate care ne ajută să deschidem larg inima și dincolo de urgența coronavirus, ca acela al tinerilor din Siria care, în pofida condițiilor lor dramatice, găsesc forța de a se gândi la noi cei din Italia. Tinerii sunt cei care ne învață că aceste experiențe împărtășite pe social media se pot înmulți, pentru că și binele poate să fie contagios.

Prin aceste mărturii s-a format în mine o convingere: centenarul lui Chiara Lubich nu este suspendat și motoul "A celebra pentru a întâlni" este mai actual ca oricând.

Însă Tatăl nostru din cer, sau probabil și însăși Chiara, ne invită să trăim acest an jubiliar într-o manieră mai profundă și mai autentică. Dincolo de condiționări, chiar și în imposibilitatea de a celebra împreună euharistia, descoperim prezența lui Isus, vie și puternică în Evanghelia trăită, în fratele pe care-l iubim și în mijlocul celor care - chiar la distanță - sunt uniți în numele său.

Însă în mod deosebit fondatoarea noastră ne face să redescoperim marea sa iubire, pe mirele său: Isus Abandonat - "Dumnezeul lui Chiara", cum îi place să-l definească monseniorul Lauro Tisi, arhiepiscopul de Trento. Este Dumnezeu care a mers la limită, pentru a primi în sine fiecare experiență limită și a-i da valoare. Este Dumnezeul care s-a făcut periferie pentru a ne face să înțelegem că și în cea mai extremă experiență putem încă să-l întâlnim pe El. Este Dumnezeul care și-a însușit tot soiul de durere, de angoasă, de disperare, de melancolie, pentru a ne învăța că durerea acceptată și transformată în iubire este izvor inepuizabil de speranță și de viață.

Iată provocarea acestei urgența planetare: a nu fugi de ea, a nu căuta numai să supraviețuim pentru a ajunge teferi și nevătămați la liman, ci a ne înrădăcina bine în prezent, privind, acceptând și înfruntând fiecare situație dureroasă - personală sau a altora - pentru a face din ea un loc de întâlnire cu "Isus Abandonat" și a găsi, în iubirea față de El, forța și creativitatea de a construi raporturi de fraternitate și de iubire și în această situație dificilă.

Pentru Chiara fiecare întâlnire cu "Mirele", cu Isus Abandonat, era sărbătoare, era celebrare. Întâlnindu-l pe El - sunt convinsă de asta -, o vom întâlni și pe ea pentru că vom învăța, așa cum a încercat ea să facă, să privim fiecare situație cu ochii lui Dumnezeu. Poate că și noi vom putea repeta experiența lui Chiara și a însoțitoarelor sale, care "aproape" că nu-și dăduseră seama nici de război nici de terminarea lui, pentru că, prinse de Dumnezeu și de iubirea sa, simțeau că realitatea pe care o trăiau, iubirea concretă care circula între ele și cu atâția din orașul lor, era mai puternică decât orice.

Nu știm cât va dura această urgență: poate că vor fi săptămâni sau luni. Oricum vor trece. Lumea pe care o vom găsi la capătul tunelului o construim acum.

(După L'Osservatore Romano, 2 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 407.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat