Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Angelo Comastri: Ioan Paul al II-lea a transformat crucea sa în iubire

De Alessandro Gisotti

Au trecut 15 ani de la moartea lui Karol Wojtyła, așa cum a amintit papa Francisc la audiența generală de astăzi, 1 aprilie 2020. Sunt de neuitat zilele care au marcat trecerea sfântului Ioan Paul al II-lea la casa Tatălui, după o lungă boală trăită cu o mărturie creștină care a atras nu numai pe cei care cred, ci și persoane departe de Biserică. Tocmai asupra învățăturii pe care papa polonez poate să ne-o dea astăzi, într-un moment de mare suferință globală din cauza pandemiei, se oprește cardinalul Angelo Comastri, vicar general al papei pentru statul Vatican, în acest interviu la mass-media vaticane.

Cardinal Angelo Comastri, la 2 aprilie în urmă cu 15 ani, după o boală lungă trăită oferind o mărturie extraordinară, murea sfântul Ioan Paul al II-lea. Ce ne oferă astăzi, într-un context dramatic ca acela pe care-l trăim din cauza urgenței Coronavirus, viața și exemplul lui Karol Wojtyła?

Răspândirea epidemiei, creșterea numărului de infectați și buletinul zilnic al numărului celor morți a găsit nepregătită societatea și a scos în evidență golul spiritual din multe persoane. Jurnalistul Indro Montanelli, puțin înainte de a muri, a ieșit cu această considerație lucidă și onestă: "Dacă trebuie să închid ochii fără a ști de unde vin și unde merg și ce am venit să fac pe acest pământ, merita oare să deschid ochii? Declarația mea este o declarație de faliment!". Aceste cuvinte ale lui Montanelli fotografiază situația unei părți a societății actuale. Și pentru aceasta, epidemia înspăimântă: pentru că în atâția oameni s-a stins credința. Ioan Paul al II-lea era un credincios, un credincios convins, un credincios coerent și credința lumina drumul vieții sale.

În pofida multor suferințe trăite și a bolii lungi, Karol Wojtyła dădea mereu celui care-l întâlnea senzația că este un om în pace și plin de bucurie...

Ioan Paul al II-lea știa că viața este o cursă rapidă spre Marea Sărbătoare: Sărbătoarea îmbrățișării cu Dumnezeu, cel Infinit Fericit. Dar trebuie să ne pregătim pentru întâlnire, trebuie să ne purificăm pentru a fi pregătiți pentru întâlnire, trebuie să eliminăm rezervele de orgoliu și de egoism pe care le avem cu toții, pentru a-l putea îmbrățișa pe Cel care este Iubire fără umbre. Ioan Paul al II-lea trăia suferința cu acest spirit: și, chiar și în momentele cele mai dure (ca momentul atentatului) n-a pierdut niciodată seninătatea. De ce? Pentru că avea mereu în față ținta vieții. Astăzi mulți nu mai cred în ținta vieții. Pentru acest motiv trăiesc durerea cu disperare: pentru că nu văd dincolo de durere.

Ioan Paul al II-lea a găsit mereu în experiențele de suferință, de durere, o dimensiune de speranță, de ocazie specială de întâlnire cu Domnul. Amintim pentru toate scrisoarea apostolică "Salvifici doloris". O reflecție a dumneavoastră cu privire la această carismă deosebită a papei polonez?

Fără îndoială, durerea îi înfricoșează pe toți, însă când este luminată de credință devine o curățare a egoismului, a banalităților și a frivolităților. Mai mult. Noi creștinii trăim durerea în comuniune cu Isus Răstignit: agățați de El, noi umplem durerea cu Iubire și o transformăm într-o forță care contestă și învinge egoismul încă prezent în lume. Ioan Paul al II-lea a fost un adevărat maestru al durerii răscumpărate de Iubire și transformate în antidot al egoismului și în răscumpărare a egoismului uman. Acest lucru este posibil numai deschizând inima față de Isus: numai cu El se înțelege durerea și se valorizează durerea.

Anul acesta din cauza urgenței actuale, vom trăi un Paște "inedit" pentru a respecta dispozițiile de contrastare a infectării. Și ultimul Paște al lui Ioan Paul al II-lea a fost marcat de boală, de izolare. Și totuși toți avem o amintire de neșters a acestui Paște. Ce învățătură putem scoate din acel ultim Paște al papei Wojtyła privind la ceea ce se întâmplă astăzi?

Toți ne amintim de ultima Vineri Sfântă a lui Ioan Paul al II-lea. Este de neuitat scena pe care am văzut-o la televizor: papa, de acum lipsit de puteri, ținea Crucifixul cu mâinile sale și îl privea cu iubire concludentă și se intuia că spunea: "Isuse, și eu sunt pe cruce asemenea ție, dar împreună cu tine aștept Învierea". Toți sfinții au trăit așa. Mă limitez s-o amintesc pe Benedetta Bianchi Porro, devenită oarbă și surdă și paralizată din cauza unei boli grave și decedată senin la 24 ianuarie 1964. Cu puțin timp înainte, a avut forța de a dicta o scrisoare minunată pentru un tânăr neputincios și disperat numit Natalino. Iată ce a ieșit din inima lui Benedetta: "Dragă Natalino, am 26 de ani ca și tine. Patul este de acum locuința mea. De câteva luni sunt și oarbă, dar nu sunt disperată, pentru că eu știu că la capătul drumului Isus mă așteaptă. Dragă Natalino, viața este o pasarelă rapidă: nu construim casa pe pasarelă, ci o străbatem ținând strâns mâna lui Isus pentru a ajunge în Patrie". Ioan Paul al II-lea era pe această lungime de undă.

În această perioadă marcată de pandemie, în fiecare zi în streaming direct pe Vatican News și pe mass-media care retransmit, foarte multe persoane se unesc în rugăciune cu recitarea lui Angelus și a Rozariului. Este natural să ne gândim la Ioan Paul al II-lea legat cu Maria încă de la stema episcopală...

Da, Ioan Paul al II-lea a voit pe stema sa ca moto aceste cuvinte: Totus Tuus Maria. De ce? Sfânta Fecioară Maria a fost aproape de Isus în momentul Răstignirii și a crezut că acela era momentul victoriei lui Dumnezeu asupra răutății umane. Cum? Prin Iubirea care este Forța Atotputernică a lui Dumnezeu. Și Maria, cu puțin înainte ca Isus să consume Jertfa Sa de Iubire pe Cruce, auzit cuvintele angajante pe care Isus i le-a adresat: "Femeie, iată-l pe fiul tău!". Adică: "Nu te gândi la mine, ci gândește-te la ceilalți, ajută-i să transforme durerea în iubire, ajută-i să creadă că bunătatea este forța care învinge răutatea". Din acel moment Maria se preocupă de noi și atunci când ne lăsăm conduși de ea suntem în mâini sigure. Ioan Paul al II-lea credea asta, s-a încrezut în Maria și cu Maria a transformat durerea în ocazie de iubire.

În cele din urmă, există o anecdotă, un cuvânt pe care Ioan Paul al II-lea vi l-a adresat și pe care la distanță de 15 ani vreți să-l împărtășiți și ca semn de speranță pentru atâtea persoane în lume, care suferă, care l-au iubit și continuă să-l iubească pe Karol Wojtyła?

În martie 2003, Ioan Paul al II-lea m-a invitat să predic exercițiile spirituale pentru Curia Romană. Și el a participat la acel curs de exerciții spirituale cu reculegere exemplară. La sfârșitul exercițiilor, m-a primit cu atâta bunătate și mi-a spus: "M-am gândit să vă dăruiesc o cruce așa cum este a mea". Eu m-am jucat asupra sensului dublu al cuvântului și i-am spus lui Ioan Paul al II-lea: "Sfinte Părinte, este greu ca să-mi puteți da o cruce așa cum este a dumneavoastră...". Ioan Paul al II-lea a zâmbit și mi-a spus: "Nu... crucea este aceasta", și mi-a indicat o cruce pectorală pe care voia să mi-o dăruiască. Și apoi a adăugat: "Și dumneavoastră veți avea crucea dumneavoastră: s-o transformați în iubire. Aceasta este înțelepciunea care luminează viața". N-am mai uitat acest sfat minunat pe care mi l-a dat un sfânt.

(După VaticanNews, 1 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1583.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat