Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moment extraordinar de rugăciune prezidat de Sfântul Părinte papa Francisc pe platoul bazilicii "Sfântul Petru" (27 martie 2020)

Vă oferim meditația făcută de papa Francisc și celelalte rugăciuni de la momentul extraordinar de rugăciune de pe platoul bazilicii "Sfântul Petru" de vineri, 27 martie 2020, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.

"După ce s-a înserat" (Mc 4,35). Așa începe evanghelia pe care am ascultat-o. De mai multe săptămâni pare că a coborât seara. Întuneric dens s-a așternut asupra piețelor, străzilor și orașelor noastre; a pus stăpânire pe viețile noastre umplând totul cu o tăcere asurzitoare și cu un gol dezolant, care paralizează orice lucru la trecerea sa: se simte în aer, se observă în gesturi, o spun privirile. Am ajuns să fim înfricoșați și dezorientați. Precum discipolii din evanghelie, am fost cuprinși pe nepregătite de o furtună neașteptată și furioasă. Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având nevoie toți să ne încurajăm reciproc. În această barcă... suntem toți. Ca acei discipoli, care vorbesc într-un singur glas și în angoasă spun: "Pierim!" (v. 38), tot așa și noi ne-am dat seama că nu putem merge înainte fiecare pe cont propriu, ci numai împreună.

Este ușor să ne regăsim în această relatare. Ceea ce este dificil e de a înțelege atitudinea lui Isus. În timp ce discipolii sunt în mod firesc alarmați și disperați, el stă în partea dinapoi, în partea bărcii care se scufundă cea dintâi. Și ce anume face? În pofida agitației, doarme senin, încrezător în Tatăl - este singura dată când în evanghelie îl vedem pe Isus care doarme. Apoi, când este trezit, după ce potolește vântul și apele, se adresează discipolilor cu ton de reproș: "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" (v. 40).

Să încercăm să înțelegem. În ce constă lipsa de credință a discipolilor, care se contrapune încrederii lui Isus? Ei nu încetaseră să creadă în el; de fapt, îl invocă. Dar să vedem cum îl invocă: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?" (v. 38). Nu-ți pasă: ei cred că Isus nu este interesat de ei, că nu se îngrijește de ei. Printre noi, în familiile noastre, unul dintre lucrurile care dor cel mai mult este atunci când auzim spunându-ni-se: "Nu-ți pasă de mine?" Este o frază care rănește și dezlănțuie furtuni în inimă. Probabil l-a zdruncinat și pe Isus. Pentru că nimănui nu-i pasă mai mult de noi decât lui. De fapt, odată invocat, îi salvează pe discipolii săi descurajați.

Furtuna demască vulnerabilitatea noastră și lasă descoperite acele siguranțe false și superflue cu care ne-am construit agendele, proiectele, obișnuințele și prioritățile noastre. Ne demonstrează cum am lăsat adormit și abandonat ceea ce alimentează, susține și dă forță vieții și comunității noastre. Furtuna scoate la iveală toate propunerile de a "împacheta" și a uita ceea ce a hrănit sufletul popoarelor noastre; toate acele tentative de a anestezia cu obișnuințe aparent "salvatoare", incapabile să facă apel la rădăcinile noastre și să evoce amintirea bătrânilor noștri, privându-ne astfel de imunitatea necesară pentru a face față adversităților.

Cu furtuna, a căzut machiajul acelor stereotipuri cu care mascam ego-urile noastre preocupate mereu de propria imagine; și a rămas descoperită, încă o dată, acea (binecuvântată) apartenență comună de la care nu ne putem sustrage: apartenența ca frați.

"De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" Doamne, în această seară cuvântul tău ne impresionează și ne privește, pe toți. În această lume a noastră, pe care tu o iubești mai mult decât noi, am mers înainte cu toată viteza, simțindu-ne puternici și capabili în toate. Avizi de câștig, ne-am lăsat absorbiți de lucruri și zăpăciți de grabă. Nu ne-am oprit în fața chemărilor tale, nu ne-am trezit în fața războaielor și nedreptăților planetare, n-am ascultat strigătul săracilor și al planetei noastre grav bolnave. Am continuat imperturbabili, crezând că rămânem mereu sănătoși într-o lume bolnavă. Acum, în timp ce ne aflăm pe o mare agitată, te implorăm: "Trezește-te, Doamne!"

"De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" Doamne, ne adresezi un apel, un apel la credință. Care nu înseamnă atât a crede că tu exiști, ci a veni la tine și a avea încredere în tine. În acest Post Mare răsună apelul tău urgent: "Convertiți-vă!", "Întoarceți-vă la mine cu toată inima!" (Il 2,12). Ne chemi să percepem acest timp de încercare ca pe un timp de alegere. Nu este timpul judecății tale, ci al judecății noastre: timpul de a alege ce anume contează și ce anume trece, de a separa ceea ce este necesar de ceea ce nu este necesar. Este timpul de a redirecționa cursul vieții înspre tine, Doamne, și spre ceilalți. Și putem privi la atâția tovarăși de călătorie exemplari, care, în frică, au reacționat dăruindu-și propria viață. Este forța activă a Duhului revărsată și modelată în dăruiri curajoase și generoase. Este viața Duhului capabil să răscumpere, să valorizeze și să arate că viețile noastre sunt țesute și susținute de persoane obișnuite - de obicei uitate - care nu apar în titlurile din ziare și din reviste, nici în marile defilări de la ultimul show, ci, fără îndoială, scriu astăzi evenimentele decisive ale istoriei noastre: medici, infirmieri și infirmiere, angajați din supermarketuri, angajați de la curățenie, îngrijitori, transportatori, forțe de ordine, voluntari, preoți, călugărițe și mulți, mulți alții care au înțeles că nimeni nu se salvează singur. În fața suferinței, unde se măsoară adevărata dezvoltare a popoarelor noastre, descoperim și experimentăm rugăciunea sacerdotală a lui Isus: "Ca toți să fie una" (In 17,21). Câți oameni exercită în fiecare zi răbdare și insuflă speranță, având grijă să nu semene panică, ci coresponsabilitate! Câți tați, mame, bunici și bunicuțe, învățători arată copiilor noștri, cu gesturi mici și zilnice, cum să înfrunte și să traverseze o criză, readaptând obișnuințe, ridicând privirile și stimulând rugăciunea! Câte persoane se roagă, oferă și mijlocesc pentru binele tuturor! Rugăciunea și slujirea tăcută: ele sunt armele noastre învingătoare.

"De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" Începutul credinței este de a ști că avem nevoie de mântuire. Nu suntem autosuficienți, pe cont propriu ne înecăm: avem nevoie de Domnul așa cum vechii marinari aveau nevoie de stele. Să-l invităm pe Isus în bărcile vieților noastre. Să-i încredințăm fricile noastre, pentru ca el să le învingă. Asemenea discipolilor, vom experimenta că, avându-l pe el la bord, nu există naufragiu. Pentru că aceasta este forța lui Dumnezeu: a îndrepta spre bine tot ceea ce ni se întâmplă, chiar și lucrurile urâte. El aduce seninul în furtunile noastre, deoarece cu Dumnezeu viața nu moare niciodată.

Domnul ne interpelează și, în mijlocul furtunii noastre, ne invită să trezim și să activăm solidaritatea și speranța capabile să dea soliditate, sprijin și semnificație acestor ceasuri în care totul pare să naufragieze. Domnul se trezește pentru a trezi și a reînsufleți credința noastră pascală. Avem o ancoră: în crucea sa am fost mântuiți. Avem o cârmă: în crucea sa am fost răscumpărați. Avem o speranță: în crucea sa am fost vindecați și îmbrățișați, așa încât nimic și nimeni să nu ne despartă de iubirea sa răscumpărătoare. În mijlocul izolării în care îndurăm lipsa afecțiunii și a întâlnirilor, experimentând lipsa atâtor lucruri, să ascultăm încă o dată vestea care ne mântuiește: a înviat și trăiește alături de noi. Domnul ne interpelează de pe crucea sa să regăsim viața care ne așteaptă, să privim spre cei care ne cheamă, să întărim, să recunoaștem și să intensificăm harul care locuiește în noi. Să nu stingem fitilul care fumegă (cf. Is 42,3), care niciodată nu se îmbolnăvește, și să lăsăm ca să reaprindă speranța.

A îmbrățișa crucea înseamnă a găsi curajul de a îmbrățișa toate contrarietățile din timpul prezent, abandonând pentru un moment preocuparea noastră de atotputernicie și de posesie pentru a da spațiu creativității pe care numai Duhul este capabil s-o provoace. Înseamnă a găsi curajul de a deschide spații unde toți să se poată simți chemați și de a permite noi forme de ospitalitate, de fraternitate și de solidaritate. În crucea sa am fost mântuiți pentru a primi speranța și a lăsa ca ea să întărească și să susțină toate măsurile și căile posibile care ne pot ajuta să ne păzim și să păzim. A-l îmbrățișa pe Domnul pentru a îmbrățișa speranța: iată forța credinței, care eliberează de frică și dă speranță.

"De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" Iubiți frați și surori, din acest loc, care amintește credința de stâncă a lui Petru, în această seară aș vrea să vă încredințez Domnului pe toți, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria - mântuirea poporului său, steaua mării aflate în furtună. Din această colonadă care îmbrățișează Roma și lumea să coboare asupra voastră, ca o îmbrățișare mângâietoare, binecuvântarea lui Dumnezeu. Doamne, binecuvântează lumea, dăruiește sănătate trupurilor și întărire inimilor! Ne ceri să nu ne fie frică. Însă credința noastră este slabă și suntem fricoși. Însă tu, Doamne, nu ne lăsa în voia furtunii. Repetă iarăși: "Nu vă temeți!" (Mt 28,5). Și noi, împreună cu Petru, "îți încredințăm ție toată îngrijorarea noastră, căci tu te îngrijești de noi" (cf. 1Pt 5,7).

Franciscus

*

Rugăciunea litanică

Te adorăm, Doamne!

Dumnezeu adevărat și om adevărat, prezent realmente în acest Sfânt Sacrament,
Te adorăm, Doamne!

Mântuitorul nostru, Dumnezeu-cu-noi, fidel și bogat în milostivire,
Te adorăm, Doamne!

Rege și Stăpân al creației și al istoriei,
Te adorăm, Doamne!

Învingător al păcatului și al morții,
Te adorăm, Doamne!

Prieten al omului, înviat și viu la dreapta Tatălui,
Te adorăm, Doamne!

Credem în tine, Doamne!

Fiu unul-născut al Tatălui, coborât din cer pentru mântuirea noastră,
Credem în tine, Doamne!

Medic ceresc, care te apleci asupra mizeriei noastre,
Credem în tine, Doamne!

Miel jertfit, care te oferi pentru a ne răscumpăra de rău,
Credem în tine, Doamne!

Bun Păstor, care dăruiești viața pentru turma pe care o iubești,
Credem în tine, Doamne!

Pâine vie și medicament al nemuririi, care ne dăruiești viața veșnică,
Credem în tine, Doamne!

Eliberează-ne, Doamne!

De puterea satanei și de seducțiile lumii,
Eliberează-ne, Doamne!

De orgoliu și de îngâmfarea că ne putem lipsi de tine,
Eliberează-ne, Doamne!

De înșelăciunile fricii și angoasei,
Eliberează-ne, Doamne!

De necredință și de disperare,
Eliberează-ne, Doamne!

De împietrirea inimii și de incapacitatea de a iubi,
Eliberează-ne, Doamne!

Mântuiește-ne, Doamne!

De toate relele care chinuie omenirea,
Mântuiește-ne, Doamne!

De foamete, de lipsuri și de egoism,
Mântuiește-ne, Doamne!

De boli, de epidemii și de frica de fratele de lângă noi,
Mântuiește-ne, Doamne!

De nebunia devastatoare, de interesele nemiloase și de violență,
Mântuiește-ne, Doamne!

De înșelăciuni, de informare rea și de manipularea conștiințelor,
Mântuiește-ne, Doamne!

Mângâie-ne, Doamne!

Privește Biserica ta, care străbate pustiul,
Mângâie-ne, Doamne!

Privește omenirea, îngrozită de frică și de neliniște,
Mângâie-ne, Doamne!

Privește bolnavii și muribunzii, oprimați de singurătate,
Mângâie-ne, Doamne!

Privește medicii și lucrătorii sanitari, epuizați de oboseală,
Mângâie-ne, Doamne!

Privește politicienii și administratorii, care poartă povara opțiunilor,
Mângâie-ne, Doamne!

Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

În ceasul încercării și al rătăcirii,
Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

În ispită și în fragilitate,
Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

În lupta împotriva răului și a păcatului,
Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

În căutarea adevăratului bine și a adevăratei bucurii,
Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

În decizia de a rămâne în tine și în prietenia ta,
Dăruiește-ni-l pe Duhul tău, Doamne!

Deschide-ne la speranță, Doamne!

Dacă păcatul ne asuprește,
Deschide-ne la speranță, Doamne!

Dacă ura ne închide inima,
Deschide-ne la speranță, Doamne!

Dacă durerea ne vizitează,
Deschide-ne la speranță, Doamne!

Dacă indiferența ne neliniștește,
Deschide-ne la speranță, Doamne!

Dacă moartea ne doboară,
Deschide-ne la speranță, Doamne!

*

Aclamațiile de după binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament

  • Dumnezeu să fie binecuvântat!

  • Binecuvântat să fie numele său sfânt!

  • Binecuvântat să fie Isus Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat!

  • Binecuvântat să fie numele lui Isus!

  • Binecuvântată să fie Inima sa preasfântă!

  • Binecuvântat să fie Sângele său preaprețios!

  • Binecuvântat să fie Isus în Preasfântul Sacrament al altarului!

  • Binecuvântat să fie Duhul Sfânt Mângâietorul!

  • Binecuvântată să fie marea Născătoare de Dumnezeu, Maria preasfântă!

  • Binecuvântată să fie sfânta și neprihănita sa zămislire!

  • Binecuvântată să fie glorioasa sa ridicare la cer!

  • Binecuvântat să fie numele Mariei, fecioară și mamă!

  • Binecuvântat să fie sfântul Iosif, preacuratul său soț!

  • Binecuvântat să fie Dumnezeu în îngerii săi și în sfinții săi!

* * *

Înregistrarea transmisiunii cu traducere simultană în direct a momentului de rugăciune:

Înregistrarea oficială Vatican News, sunetul original:

Într-un minut, rugăciunea papei pentru lumea lovită de COVID-19 (Vatican News):

* * *

Fotografii din timpul acestei celebrări pot fi vizualizate pe aceste site-uri:
www.vatican.va (site-ul oficial al Sfântului Scaun - Vatican)
www.ansa.it (Agenția ANSA)

* * *

Fragmentul din Evanghelia după Sfântul Marcu, Liniștirea furtunii (Marcu 4, 35-41) (sursa: www.bibliacatolica.ro):

35 În aceeași zi, după ce s-a înserat, le-a spus: "Să trecem pe țărmul [celălalt]!". 36 Și, părăsind mulțimea, l-au luat așa cum era în barcă. Erau și alte bărci cu el. 37 Și a fost o mare furtună, iar valurile izbeau în barcă, încât aproape se umpluse. 38 El dormea în partea dinapoi a bărcii, pe un căpătâi. Atunci l-au trezit și i-au spus: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim?". 39 Ridicându-se, a mustrat vântul și a spus mării: "Potolește-te! Taci!". Și vântul s-a calmat și s-a făcut liniște mare. 40 Atunci le-a spus: "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?". 41 Dar ei au fost cuprinși de teamă mare și spuneau unii către alții: "Cine este, oare, acesta, că și vântul și marea îl ascultă?".


 

lecturi: 2734.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat