Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Întâlnirea cu Isus" - A cincea cateheză din Postul Mare a PS Iosif Păuleț în Anul Sfintei Liturghii

"Întâlnirea cu Isus" a fost a cincea cateheză a PS Iosif Păuleț prezentată joi, 26 martie 2020, ora 19.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Relatarea învierii lui Lazăr (In 11,1-53) îl prezintă pe Isus înconjurat de persoane simple și umile, persoane dragi care îi deveniseră prieteni. Cateheza lasă să se întrezărească faptul că în această pericopă se revelează chipul uman și plin de compasiune al lui Isus. În fața durerii din viața celor simpli, Isus se înfioară, plânge și este profund emoționat.

Este semnificativ faptul că aceste atitudini profund umane sunt prezentate chiar în momentul culminant din viața publică a lui Isus. Chemându-l la viață pe Lazăr, Isus afirmă pur și simplu că mântuirea este deja prezentă în mijlocul celor care cred în el.

"Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci", i-a spus Isus Martei. Și a întrebat-o: "Crezi tu aceasta?" În acel moment, luminată de har, a spus: "Da, Doamne". Contemplând izvorul învierii și al vieții, a mărturisit: "Eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume" (In 11,25-27).

"Moartea nu poate să fie învinsă decât de iubire - subliniază Preasfințitul Iosif. Mai bine spus, pășim peste pragul morții și mergem în lumea veșnic fericită pătrunși de iubire. Toate rămân în urmă și se sting. Nimic vizibil nu luăm cu noi după moarte. Iubirea, însă, darul primit de la Dumnezeu, virtutea ce ne-a apropiat de ceilalți frați și ne-a arătat mereu calea spre Dumnezeu, doar iubirea ne va însoți pentru totdeauna".

Cateheza se încheie cu invitația de a ne mărturisi credința împreună cu Marta și Maria și să spunem: "Da, Doamne; eu cred că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume".

Textele catehezelor sunt disponibile pe site-urile: www.ercis.ro și www.cateheze.ro.

Pr. Mihai Roca
responsabilul Oficiului pentru Cateheză

* * *

Înregistrarea video a celei de-a cincea cateheze din Postul Mare a PS Iosif Păuleț (26 martie 2020):

* * *

Versiunea pdf a acestei cateheze, aranjată pentru printare față-verso. pe hârtie A4, cu îndoire la mijloc:

* * *

Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași

Întâlnirea cu Isus

Cateheze pentru Postul Mare cu PS Iosif Păuleț, episcop de Iași

Cateheza a IX-a (26 martie 2020)

Timpul Postului Mare (Anul A)

Textele liturgice: Ez 37,12-14; Ps 129; Rom 8,8-11; In 11,1-45

Învierea lui Lazăr este al șaptelea semn împlinit de Isus, dar și cauza imediată a condamnării lui la moarte. Victoria vieții asupra morții se împlinea chiar în mijlocul celor simpli. Isus avea să dăruiască viața comunității celor săraci, destăinuindu-se lor ca izvor de viață pentru cei care cred în el.

1. În locuința săracilor

Vestirea evangheliei și minunile săvârșite de Isus au o legătură foarte strânsă cu viața celor săraci. Tot ceea ce el a trăit și a făcut a rămas ca o mărturie vie a iubirii sale față de toți oamenii, în special față de cei de la marginea societății. Stilul de vestire a evangheliei și modul simplu de viață, în dăruire totală, destăinuia prezența și acțiunea mântuitoare a lui Dumnezeu între oameni. Isus vorbea despre milostivirea lui Dumnezeu în orice clipă și prin fiecare gest. În persoana sa se revela Mesia cel promis, se lăsa descoperit Fiul Omului din profețiile de altă dată.

Această cateheză ne apropie de un moment crucial din viața lui Isus. Știm că Isus nu avea o casă. Nu avea unde să-și plece capul. Era cunoscut ca Învățătorul din Nazaret, cel care mergea pretutindeni pentru a-i întâlni pe oameni și a le vesti sosirea împărăției lui Dumnezeu. Intra unde era primit. Stătea la masă cu cei simpli și nu ocolea pe nimeni. Făcea bine tuturor și îi asculta. Avea un cuvânt de îmbărbătare pentru cei care se apropiau de el, dar și cuvinte potrivite pentru fățarnici. Același stil de viață simplă era împărtășit și de discipolii lui, și de cei care îi voiau binele și îl primeau în casa lor. Despre viața umilă a Învățătorului din Nazaret, Ioan ne-a lăsat pagini de o frumusețe unică.

Aproape de Ierusalim, la poalele Muntelui Măslinilor, se afla Bet?nia, care înseamnă "Casa Săracilor". Trăiau aici trei frați: Lazăr, Marta și Maria. În timpul zilelor de sărbătoare de la Ierusalim, Isus vizita familia lui Lazăr, se bucura de ospitalitatea oferită și devenise un adevărat prieten de familie. Cei trei frați îl primeau cu mare bucurie în casa lor, împărtășind puținul pe care-l aveau. Învățătorul le devenise nu doar oaspete, cât mai ales frate și prieten. Era o nespusă bucurie prezența lui Isus la aceeași masă. Numai că bucuria lor avea să fie frântă. Dispăruse liniștea din casa primitoare. Lazăr era pe moarte. Îngrijorate, cele două surori au trimis un mesager să-i spună lui Isus: "Doamne, iată, cel pe care-l iubești, este bolnav" (In 11,3).

Vestea despre durerea lui Lazăr, Marta și Maria a ajuns în cele din urmă la Isus. Din cauza iudeilor, fusese constrâns să se retragă dincolo de Iordan, unde Ioan începuse să boteze. La sărbătoarea Înnoirii, când predicase poporului în curtea exterioară a templului, în porticul lui Solomon, spusese: "Eu sunt păstorul cel bun". Acela a fost punctul culminant al tensiunii dintre Isus și iudei. Îl înconjuraseră și i-au zis: "Până când ne chinuiești sufletul? Dacă tu ești Cristos, spune-ne deschis!". Când le-a spus: "Eu și Tatăl una suntem" (In 10,30), luaseră pietre ca să arunce asupra lui.

La aflarea veștii despre boala lui Lazăr, Isus nu a zăbovit o clipă; le-a spus discipolilor că trebuie să se întoarcă la Ierusalim. Aceștia erau însă erau de altă părere. Plecaseră în grabă pentru că iudeii voiau să-l omoare cu pietre. De ce să se întoarcă? Preocupați pentru viața lui, căutau să-l convingă de pericolul la care s-ar fi expus. Dar Isus le-a cerut să-l urmeze până când va împlini misiunea încredințată de Dumnezeu. Lazăr a adormit (a murit), iar el dorește să-l trezească. Moartea lui Lazăr devenise semnul unei noi speranțe.

2. Eu sunt învierea și viața

Auzind de venirea lui Isus, Marta a ieșit din Bet?nia și i-a alergat în întâmpinare. Încrederea ei era mare. Și la fel de mare era credința ei în înviere. Se aflase la ceas de grea cumpănă când Isus nu era prezent. Dacă ar fi fost în preajmă, cu siguranță l-ar fi vindecat pe Lazăr, gândea Marta pe drum. Ce îi va spune acum? Fratele ei este deja în mormânt de patru zile, iar durerea a învăluit totul. Dar o convingere îi apăru în acel moment ca o rază salvatoare și își spuse: Isus are puterea de a-i reda viața lui Lazăr. Și i-a zis cu încredere: "Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu nu ar fi murit". Marta spera într-o minune.

"Fratele tău va învia", a auzit Marta de pe buzele lui Isus (In 11,23). Aceste cuvinte nu-i aduceau însă nicio alinare. Credea în marea promisiune din ziua de pe urmă, când Dumnezeu va îndepărta moartea, dar inima ei era sfâșiată. De ce nu face Isus o minune? De ce nu îi redă viața lui Lazăr?

"Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci", i-a spus Isus Martei. Și a întrebat-o; "Crezi tu aceasta?" În acel moment, luminată de har, a spus: "Da, Doamne". Contemplând izvorul învierii și al vieții a mărturisit: "Eu am crezut că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume" (In 11,25-27).

Lumina harului s-a aprins în viața Martei. Isus era prezent, acolo, și a înțeles că viața poate să continue. I-a vorbit, iar ea l-a auzit. L-a privit, iar ea și-a mărturisit credința în el. A mers imediat la Maria și a chemat-o, șoptindu-i: "Învățătorul este aici și te cheamă". Maria s-a ridicat, a ieșit din casă și au alergat împreună în întâmpinarea lui Isus. Aruncându-se la picioarele lui, i-a adresat aceeași rugăminte. Și Isus s-a înfiorat în spirit și a lăcrimat. Împreună cu cele două surori și cu persoanele venite să-l plângă pe Lazăr, Isus a mers la mormânt și, înfiorându-se din nou, a zis: "Ridicați piatra!" Exprimând comuniunea sa cu Tatăl ceresc, a rostit o rugăciune de mulțumire și, chemându-l pe prietenul său, a strigat cu glas puternic: "Lazăr, vino afară!" Lazăr a înviat și a ieșit din mormânt. Avea fâșii de pânză în jurul picioarelor și a mâinilor și un ștergar pe față. Purta încă semnele morții.

Mulți dintre iudeii părtași la minunea învierii lui Lazăr au crezut în Isus. Alții însă au refuzat cu înverșunare minunea și căutau motive să-l învinuiască. Aveau să meargă la farisei, care, convocând sinedriul în secret, îl vor condamna la moarte pe Isus. Se confirma și de data aceasta că există cei care cred și cei care nu vor să creadă. În fața victoriei iubirii asupra morții, doar cei care au credință se apropie de Isus și mărturisesc faptul că el este învierea și viața.

Spre o viața nouă

Discipolul Ioan a creionat în evanghelie sensul profund al evenimentelor din viața lui Isus, un sens pe care doar credința îl vede prin intermediul Duhului (In 14,26; 16,19). Minunea învierii lui Lazăr anticipa gloria învierii - darul lui Dumnezeu oferit oamenilor prin Duhul lui Cristos. În acele zile, la Bet?nia și în Ierusalim, gestul lui Isus avea să le dea discipolilor curajul de a nu ceda fricii și urii. Le va întări credința și îi va ajuta să reziste în momentele grele de durere și de doliu de pe Calvar.

Aprofundând victoria Duhului lui Cristos asupra trupului, Paul explică faptul cum fiecare dintre noi primește harul de a fi în comuniune cu Dumnezeu. Când Cristos locuiește în noi, desigur, continuăm să rămânem supuși morții, aceasta este o consecință a umanității noastre. Prin acțiunea Duhului suntem însă părtași deja la izvorul vieții (Rom 8,8-11). Dumnezeu ne iubește! Noi suntem copii ai lui Dumnezeu (Rom 8,14-17). Și întrucât Dumnezeu ne dăruiește același Duh prin care l-a înviat pe Isus din morți, noi întrezărim încă de acum viața cea nouă de care se bucură Domnul Cristos.

Noi l-am primit pe Duhul Sfânt și suntem deja părtași la viața cea nouă dăruită de Cristos. Sângele său prețios a fost prețul plătit pentru acest dar inestimabil. Știm că nu am ajuns încă la împlinire, existența aceasta este încă însemnată de suferință și moarte. Dar suntem fii ai lui Dumnezeu. Avem harul și curajul de a întrezări împlinirea din viața de dincolo. Numai aici și acum descoperim darurile lui Dumnezeu prin care ne bucurăm de o viață adevărată și plină de sens. În viața pe care o trăim, în relația de iubire cu semenii și cu Dumnezeu este prezent darul mântuirii adus de Cristos. Iar tot ce am făcut în această viață se va manifesta în plinătatea de dincolo, în Dumnezeu.

* * *

Cateheza liturgică aprofundează ritul împărtășaniei. Preluând cuvintele lui Isus din evanghelie, ne rugăm mai întâi Tatăl nostru și ne dăruim un gest de pace. Frângerea pâinii, Mielul lui Dumnezeu și rugăciunile de pregătire ne apropie pas cu pas de primirea Euharistiei, iar prin rugăciunea de după împărtășanie îi cerem Tatălui ceresc să reverse asupra noastră belșugul darurilor divine.

4. Iubirea învinge moartea

Moartea nu poate să fie învinsă decât de iubire. Mai bine spus, pășim peste pragul morții și mergem în lumea veșnic fericită pătrunși de iubire. Toate rămân în urmă și se sting. Nimic vizibil nu luăm cu noi după moarte. Iubirea, însă, darul primit de la Dumnezeu, virtutea ce ne-a apropiat de ceilalți frați și ne-a arătat mereu calea spre Dumnezeu, doar iubirea ne va însoți pentru totdeauna.

"Eu sunt învierea și viața", i-a spus Isus Martei. Să medităm asupra acestor cuvinte atât în momentele de rugăciune și de liniște, cât și în catehezele și predicile pe care le facem în acest timp de post.

- "Eu sunt". Isus este învierea și viața. Este acum. Nu este în viitor. Nu este în trecut. El este. Este Dumnezeu. Este una cu Dumnezeu. Este prezent, ne arată calea spre Dumnezeu și ne conduce spre Dumnezeu. Acesta este misterul Fiului lui Dumnezeu făcut om, prezent în persoana lui Isus din Nazaret, răstignit și mort pe cruce, înviat a treia zi din morți. Cel primit de Lazăr, Marta și Maria în casa din Bet?nia este om adevărat. Este Învățătorul divin, pe care l-au urmat discipolii și despre care ne vorbește Ioan în evanghelie. Este Domnul, pe care Dumnezeu l-a înviat, în care au crezut și pe care l-au mărturisit discipolii, comunitatea primilor creștini și cei care au primit mărturia lor.

- "Învierea". Eu sunt învierea! Viața nouă a învierii apare odată cu Isus și este prezentă în istorie aici și acum. Această înviere reînnoiește viața. Învierea este prezentă astăzi în persoana lui Isus și în toți cei care cred în el. Și deoarece Isus este "învierea și viața" celor care cred, moartea nu mai are nicio putere asupra lor. Și noi credem că Isus învinge moartea încă de acum.

- Viața. Eu sunt viața! Isus este prezent pentru a aduce victoria asupra morții, pentru ca noi să ne bucurăm acum de viață. Când Marta și Maria plâng, Isus se înduioșează. Când săracii plâng, Isus se emoționează și plânge: își arată iubire față de oameni și îi conduce la izvorul vieții. Să medităm îndelung la această situație: când dăm piatra la o parte, Isus face ca viața să triumfe asupra morții.

Să ne mărturisim credința împreună cu Marta și Maria și să spunem: "Da, Doamne; eu cred că tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu, cel care vine în lume." Cu această convingere să continuăm drumul Postului Mare și să cerem harul de a ne apropia cu pietate de misterul pascal al lui Isus Cristos.

* * *

Secțiunea "Anul Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași * 2019-2020" pe www.ercis.ro

Anul Sfintei Liturghii


 

lecturi: 1851.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat