Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Jubileul de 25 de ani de viață consacrată pentru 13 slujitoare ale lui Cristos, Marele Preot

S-au împlinit 25 de ani de viață consacrată, în solemnitatea Bunei-Vestiri, miercuri, 25 martie 2020, pentru 13 surori din Institutul diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Sărbătoarea liturgică în prezența familiei, a rudelor și prietenilor, programată în biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău, a fost anulată din cauza pandemiei. Surorile Veronica Albert și Maria Lucaci i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul slujirii în catedrala din Iași, în cadrul sfintei Liturghii prezidate de PS Iosif Păuleț, în prezența PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Salutând pe preoții concelebranți în catedrală și mai ales pe credincioșii din fața aparatelor de radio și pe cei conectați cu catedrala prin intermediul internetului, PS Iosif Păuleț și-a îndreptat privirea și spre surorile Veronica Albert și Maria Lucaci, așezate în prima bancă, și spre toate celelalte surori, care împreună cu ele sărbătoresc 25 de ani de viață consacrată. El a ținut să menționeze imposibilitatea unei sărbători cu fast din cauza pericolul pe care îl implică în răspândirea virusului orice adunare de oameni: "Trebuie să ne mulțumim cu această celebrare mai modestă, avându-le totuși prezente în rugăciunile noastre pe toate surorile care în solemnitatea Bunei Vestiri s-au consacrat cu totul în slujba lui Dumnezeu".

Înainte de sfânta Liturghie, surorile jubilante au recitat rugăciunile de la devoțiunea Căi sfintei cruci, iar o altă soră a purtat crucea la stațiuni. Aceleași surori, Maria Lucaci, respectiv Veronica Albert, au proclamat lecturile. În fața amvonului se putea vedea, într-un frumos aranjament floral, număr 25, realizat din trandafiri, sugerând artistic momentul aniversar sărbători de surori.

După predica episcopului și recitarea Crezului, cele două surori au putut să-și reînnoiască fidelitatea și consacrarea lor lui Cristos, Marele Preot, înaintea PS Iosif Păuleț și a comunității surorilor, cu lumânarea aprinsă în mână:

"Eu, spre slava lui Dumnezeu, cu voința fermă de a mă consacra lui și de a-l urma mai de aproape pe Cristos în toată viața mea, în fața Bisericii reînnoiesc voturile de castitate, sărăcie și ascultare, conform Constituțiilor. Mă angajez, în comuniune cu surorile mele, să fiu credincioasă chemării mele, dăruindu-mă slujirii generoase a lui Dumnezeu și a Bisericii lui Cristos. Mă încredințez ocrotirii Preasfintei Fecioare Maria, Slujitoarea lui Cristos și Regina Apostolilor, și rugăciunii tuturor surorilor care sunt aici de față. Așa să mă ajute Dumnezeu și această Sfântă Carte!"

După sfânta Împărtășanie, surorile jubilante au cântat împreună, în cinstea sfintei Fecioare Maria, rugăciunea Magnificat, aducându-i laudă celei care le este model desăvârșit de ascultare și slujire.

Cele 13 surori care au sărbătorit acest jubileu sunt:

  1. Sr. Margareta Acatrinei
  2. Sr. Veronica Albert
  3. Sr. Cristina Bereș
  4. Sr. Clara Bogdănel
  5. Sr. Silvia Felicia Bortoș
  6. Sr. Liliana Bulai
  7. Sr. Gabriela Dancău
  8. Sr. Cecilia Imbrea
  9. Sr. Maria Lucaci
  10. Sr. Ana Patrașc
  11. Sr. Iosefina Pișta
  12. Sr. Maria Tulbure
  13. Sr. Mariana Vernica

Domnul să primească slujirea tuturor surorilor la acest ceas aniversar, ca pe o jertfă plăcută, de bună mireasmă, adusă Bisericii lui Cristos, spre manifestarea frumuseții ei în lume și spre gloria lui Dumnezeu, izvorul oricărei chemări!

Pr. Cristian Diac

*

  • "«Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele pe care mi l-a făcut?» (Ps 116,12). Aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru acești 25 de ani de slujire și recunoștință pentru darul chemării la viața consacrată. Mulțumesc și celor care au fost alături pe parcursul acestor ani de dăruire și satisfacții sufletești". (Sr. Veronica Albert)

  • "«Pentru tine ne-ai făcut și neliniștită este inima noastră până se va îngriji în tine». Aduc mulțumiri Domnului și Preacuratei Fecioare Maria pentru că m-a ales să pot sluji mai îndeaproape Biserica lui Cristos și m-a înzestrat cu multe daruri în a o îngriji, a o înfrumuseța și a o lăuda prin cânt și rugăciune. Am fost încurajată în slujirea mea, simțind că tot mai mulți se pot bucura de darurile mele. Și sunt recunoscătoare Domnului și sfintei Fecioare Maria pentru toate. Am trăit această zi cu emoții mai mari decât la început de drum. Mulțumesc într-un mod deosebit părinților mei și întregii familii, care mereu mi-au fost aproape. Mulțumesc comunității întregi din Episcopie, episcopilor, parohilor, preoților, superioarelor și într-un mod deosebit surorilor din comunitate cu care împart activitățile de slujire. Mulțumesc că m-au format, m-au întărit și s-au rugat pentru mine, să pot lucra cu bucurie și dăruire în toți acești ani. Cer iertare pentru greșelile pe care le-am făcut, dar din care am avut mereu de învățat. Pentru toate, mulțumesc, Doamne!" (Sr. Maria Lucaci)

  • "Jubileul de 25 de ani de viață consacrată l-am trăit într-un mod unic. Fizic nu am putut să fiu lângă surorile ce îi mulțumeau lui Dumnezeu, în catedrala din Iași, împreună cu episcopul Iosif, pentru darul chemării. Eu i-am mulțumit lui Dumnezeu, participând la celebrare din fața ecranului, pentru chemarea pe care mi-a dăruit-o. I-am mulțumit că împreună cu mine s-au rugat mama mea și sora mea. I-am mulțumit că în acești 25 de ani a așezat lângă mine persoane care m-au însoțit și m-au susținut cu prezența lor. I-am mulțumit pentru statornicie și i-am cerut să mă însoțească mereu cu harul său, pentru a putea spune în fiecare zi din viața mea, asemenea Preacuratei Fecioare Maria: «Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!»". (Sr. Mariana Vernica)

  • "Mulțumesc Domnului pentru chemarea pe care mi-a dat-o, de a-l sluji mai aproape pe Cristos, Marele Preot. Vreau ca în continuare să slujesc cu credință și dragoste cum am slujit în acești 25 de ani, încredințându-mă ocrotirii sfintei Fecioare Maria, ca ea să mă ajute să-mi mântuiesc sufletul". (Sr. Ana Patrașc)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Iași: Sfânta Liturghie în solemnitatea Bunei-Vestiri și consacrarea Diecezei de Iași Inimii Neprihănitei a Mariei

Înregistrarea video:


 

lecturi: 2236.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat