Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A fi familie pe timp de încercare

A fi familie pe timp de încercare, dincolo de rimă, este o mare binecuvântare. Ești invitat să stai în casă, în acel loc binecuvântat pentru care ai trudit să-l ai. Nu ești constrâns să stai alături de persoane străine, ci chiar de cel sau cea pe care Dumnezeu ți l-a oferit sau ți-a oferit-o în dar, alături de copiii pe care i-ați primit ca dar.

E adevărat că nu e ușor să stăm în casă, în timp ce întreaga creație ne strigă afară. Aerul curat, pădurile, râurile, pajiștile, cântul de primăvară al păsărilor, ogoarele gata să fie semănate, oamenii, vecinii, prietenii de aproape și de departe, toate ne privesc mirate, întrebându-ne, parcă: "De ce?"

Ce să le răspundem? Că ne temem de ceva ce nu vedem, dar care există?

Un dușman pe care îl numim generic "virus" a strâns lumea în casă! Nu e vizibil, dar ne face pe noi vizibili unul pentru celălalt. Nu e prietenos, din contra, dar ne face pe noi să fim prieteni. Distruge pe unde trece, dar ne provoacă pe noi să construim. Seceră vieți, dar ne conștientizează cu privire la frumusețea vieții noastre. Induce panică, dar, fiind împreună, nu a ținut seama că suntem mai puternici. Ne-a închis bisericile, dar a uitat că pe Dumnezeu îl putem adora oriunde. Ne dă tuse, dureri de gât, temperatură, dureri în tot corpul, dar nu a luat în seamă că familia este chemată să aibă "grijă", unul de celălalt: soțul de soție, soția de soț, părinții de copii, copiii de părinți.

Și a mai ignorat un lucru, că în casă ne putem ruga, putem medita, putem citi despre Dumnezeu, Sfânta Scriptură, cărți constructive, că în casă ne întâlnim unii cu alții, că putem vorbi în tihnă, ne putem cere iertare dacă ne-am greșit, putem glumi, ne putem redescoperi, putem vedea ce nu am făcut bine, așa încât, după ce va fi "pus la respect", să revenim mai puternici și mai maturi.

Poate că pământul avea nevoie de acest moment de respiro, omul însuși, pus în fața acestei provocări, avea nevoie să-și redimensioneze multe din deciziile sale, fără a mai spune că familia însăși, pusă în fața unei astfel de încercări realizează mai mult ca oricând ce binecuvântare e să fii familie, să ai pe cineva alături în astfel de momente dificile.

Până la urmă, din toată această încercare, cel care iese învingător, așa cum o face de obicei, este omul. Ne vom da seama mai mult ca oricând că viața este darul lui Dumnezeu, că nu le știm noi pe toate și că chiar dacă de-a lungul vremii s-a ajuns inclusiv pe lună, mai avem multe de învățat...

Învățați, dragi soți, că sunteți oferiți unul celuilalt pentru a vă respecta și iubi, nu pentru a vă folosi! Învățați că viața e darul lui Dumnezeu, nu "dreptul" omului de a se folosi de ea după bunul plac! Învățați că legământul căsătoriei nu este ca un nod pe care îl dezlegi când ți-e greu și pleci pur și simplu! Și mai învățați un lucru, că singura voastră misiune pe acest pământ este să vă iubiți!

Încercările au și această menire, de a-i apropia mai mult pe soți. În casă fiind zilele acestea, redescoperiți iubirea voastră, acea iubire ca v-a pus împreună și care v-a făcut să vă numiți familie. Ce binecuvântare că sunteți familie!

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 894.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat