Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 martie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În centrul liturgiei din această a patra duminică din Postul Mare este tema luminii. Evanghelia (cf. In 9,1-14) relatează episodul despre omul orb din naștere, căruia Isus îi dăruiește vederea. Acest semn miraculos este confirmarea afirmației lui Isus care spune despre sine: "Sunt lumina lumii" (v. 5), lumina care luminează întunericul nostru. Așa este Isus. El realizează luminarea la două niveluri: unul fizic și unul spiritual: orbul mai întâi primește vederea ochilor și apoi este condus la credința în "Fiul Omului" (v. 35), adică în Isus. Este un întreg parcurs. Astăzi ar fi frumos ca voi toți să luați Evanghelia lui Ioan, capitolul 9, și să citiți acest text: este atât de frumos și ne va face bine să-l citim încă o dată, sau de două ori. Minunile pe care Isus le face nu sunt gesturi spectaculoase, ci au scopul de a conduce la credință pe un drum de transformare interioară.

Învățătorii legii - care erau acolo, un grup - se încăpățânează să nu admită minunea și adresează omului vindecat întrebări viclene. Însă el le respinge cu forța realității: "Un lucru știu: eram orb și acum văd" (v. 25). Între neîncrederea și ostilitatea celor care-l înconjoară și îl interoghează increduli, el parcurge un itinerar care-l duce treptat la descoperirea identității Celui care i-a deschis ochii și la mărturisirea credinței în El. Mai întâi îl consideră un profet (cf. v. 17); apoi îl recunoaște ca unul care vine de la Dumnezeu (cf. v. 33); în sfârșit îl primește ca Mesia și se prosternă în fața Lui (cf. v. 36-38). A înțeles că dându-i vederea Isus a "manifestat lucrările lui Dumnezeu" (cf. v. 3).

Fie ca să putem trăi și noi această experiență! Cu lumina credinței cel care era orb descoperă noua sa identitate. El este de acum o "nouă creatură", în măsură să vadă într-o nouă lumină viața sa și lumea care îl înconjoară, pentru că a intrat în comuniune cu Cristos, a intrat într-o altă dimensiune. Nu mai este un cerșetor marginalizat de comunitate; nu mai este sclav al orbirii și al prejudecății. Drumul său de luminare este metaforă a parcursului de eliberare de păcat la care suntem chemați. Păcatul este ca un văl închis care acoperă fața noastră și ne împiedică să ne vedem clar pe noi înșine și lumea; iertarea Domnului elimină acest con de umbră și de întuneric și ne redă lumină nouă. Postul Mare pe care-l trăim să fie timp oportun și prețios pentru a ne apropia de Domnul, cerând milostivirea sa, în diferitele forme pe care Maica Biserică ni le propune.

Orbul vindecat, care vede de acum fie cu ochii trupului fie cu cei ai sufletului, este imagine a fiecărui botezat, care scufundat în Har a fost smuls din întuneric și pus în lumina credinței. Dar nu este suficient a primi lumina, trebuie să devenim lumină. Fiecare dintre noi este chemat să primească lumina divină pentru a o manifesta cu toată viața lor. Primii creștini, teologii din primele secole, spuneau că toată comunitatea creștinilor, adică Biserica, este "misterul lunii", pentru că dădea lumină dar nu era lumină proprie, era lumina pe care o primea de la Cristos. Și noi trebuie să fim "mister al lunii": să dăm lumina primită de la soare, care este Cristos, Domnul. Asta ne amintește astăzi sfântul Paul: "Umblați ca niște fii ai luminii, căci rodul luminii constă în toată bunătatea, dreptatea și adevărul" (Ef 5,8-9). Sămânța de viață nouă pusă în noi la Bote este ca scânteia unui foc, care ne purifică înainte de toate pe noi, arzând răul pe care-l avem în inimă, și ne permite să strălucim și să luminăm. Cu lumina lui Isus.

Maria Preasfântă să ne ajute să-l imităm pe omul orb din Evanghelie, așa încât să putem fi inundați de lumina lui Cristos și să ne îndreptăm spre El pe calea mântuirii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În aceste zile de încercare, în timp ce omenirea tremură datorită amenințării pandemiei, aș vrea să le propun tuturor creștinilor să-și unească glasurile lor către cer. Îi invit pe toți conducătorii Bisericilor și pe liderii tuturor comunităților creștine, împreună cu toți creștinii de diferite confesiuni, să-l invocăm pe Cel Preaînalt, Dumnezeu Atotputernicul, recitând în același timp rugăciunea pe care Domnul Nostru Isus ne-a învățat-o. Așadar îi invit pe toți să facă asta de mai multe ori pe zi, însă, toți împreună, să recităm Tatăl Nostru miercurea viitoare, 25 martie, la amiază, toți împreună. În ziua în care mulți creștini amintesc vestea adusă Fecioarei Maria despre Întruparea Cuvântului, fie ca Domnul să asculte rugăciunea unanimă a tuturor discipolilor săi care se pregătesc să celebreze victoria lui Cristos Înviat.

Tot cu această intenție, vinerea viitoare, 27 martie 2020, la ora 18.00, voi prezida un moment de rugăciune pe platoul din fața bazilicii "Sfântul Petru", cu piața goală. Încă de acum îi invit pe toți să participe spiritual prin mijloacele de comunicare. Vom asculta Cuvântul lui Dumnezeu, vom înălța rugăciunea noastră, vom adora Preasfântul Sacrament, cu care la sfârșit voi da Binecuvântarea Urbi et Orbi, la care va fi anexată posibilitatea de a primi indulgența plenară.

La pandemia virusului vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii, a compătimirii, a duioșiei. Să rămânem uniți. Să facem să se simtă apropierea noastră de persoanele mai singure și mai încercate. Apropierea noastră de medici, de lucrătorii sanitari, infirmieri și infirmiere, voluntari... Apropierea noastră de autoritățile care trebuie să ia măsuri dure, dar pentru binele nostru. Apropierea noastră de polițiștii, de soldații care pe stradă încearcă să mențină mereu ordinea, pentru ca să se îndeplinească lucrurile pe care guvernul le cere să fie făcute pentru binele nostru al tuturor. Apropiere de toți.

Exprim apropierea mea de populațiile din Croația încercate în această dimineață de un cutremur. Domnul să le dea puterea și solidaritatea pentru a înfrunta această calamitate.

Și nu uitați: astăzi, luați Evanghelia și citiți în liniște, lent capitolul 9 din Evanghelia lui Ioan. Și eu voi face asta. Ne va face bine tuturor.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 1650.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat