Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coronavirus în Europa. Lumânări aprinse la ferestrele casei pentru "a lumina această noapte cu un ocean de lumină"

De M. Chiara Biagioni

Lumânări aprinse la ferestrele caselor, sunetul clopotelor, opere de voluntariat și solidaritate cu acela care este fragil și singur, rugăciuni în casă. În toată Europa, atâtea gesturi mici pentru "a aduce omagiu victimelor lui COVID-19", pentru a-i susține pe toți cei care luptă pe frontul sănătății, pentru "a lumina această noapte cu un ocean de lumină și de speranță". Bisericile europene răspund astfel la pandemia de Coronavirus. În ultima săptămână, episcopii din diferitele Conferințe Episcopale au actualizat zi de zi măsurile de contrastare a infectării ajungând, în multe cazuri și în lumina directivelor fiecărui guvern, la încetarea absolută a tuturor liturghiilor și funcțiunilor religioase. Așadar, nu numai în Italia s-au pus în practică măsuri foarte restrictive. Însă dacă ușile bisericilor se închid pentru celebrări, sunt multe inițiativele propuse.

Pornește din Franța propunerea de a deschide fereastra și a aprinde o lumânare toți împreună, credincioși și necredincioși, la ora 19.30, miercuri, 25 martie 2020, zi în care Biserica Catolică celebrează sărbătoarea Bunei Vestiri. Timp de zece minute vor suna clopotele de la toate bisericile ca "gest de comuniune" și "fraternitate", pentru "a aduce omagiu victimelor lui COVID-19", dar și tuturor celor care cu munca lor și dăruirea lor "dau speranță și fac încă posibilă viața țărilor noastre".

"Suntem în război", a spus președintele Republicii, Emmanuel Macron, la televiziune când a anunțat blocarea totală a țării. "Dușmanul este acolo, înaintează invizibil, ambiguu, și asta cere mobilizarea noastră generală. Suntem în război și toată acțiunea guvernului și a parlamentului trebuie să fie îndreptată spre combaterea epidemiei". Episcopii au răspuns imediat apelului șefului statului interzicând celebrările liturghiilor în toate bisericile din toate diecezele franceze începând de luni, 16 martie. Și într-un mesaj adresat națiunii Monseniorul Éric de Moulins-Beaufort, arhiepiscop de Reims și președinte al Conferinței Episcopale Franceze, invită să nu se piardă speranța chiar și în acest timp de încercare. "Tuturor le spunem că va ieși mai puternică din această încercare comunitatea noastră națională".

Lumină și în Elveția. Bisericile evanghelice reformate și catolice din Confederație s-au unit și invită să se aprindă o lumânare pe pervazul caselor din toată țara în fiecare joi la ora 20.00 până în Joia Sfântă. Din 16 martie a fost luată decizia în mod "extraordinar" de către Consiliul federal elvețian de a închide barurile, restaurantele, localurile publice, școlile și magazinele non-alimentare până la 19 aprilie. Bisericile, desigur, a respectat indicațiile guvernului central și au dispus interdicția în toate diecezele și comunitățile a tuturor celebrărilor religioase publice și manifestărilor religioase. Într-un mesaj comun, Conferința Episcopală Elvețiană și Biserica evanghelică reformată invită cu aprinderea lumânării la ferestre să "lumineze un ocean de lumină și de speranță în toată țara".

"Coronavirus ne pune în fața unei certitudini: suntem și rămânem ființe fragile". Așa începe o scrisoare pe care cardinalul Jozef De Kesel, arhiepiscop de Malines-Bruxelles și președinte al episcopilor din Belgia, a adresat-o catolicilor invitându-i să trăiască această criză sanitară, în spirit de comuniune și solidaritate, mai ales față de cei mai săraci și cei mai singuri. "Nimeni nu-și poate permite să se considere o excepție". "Mentalitatea «fiecare pentru sine» ne face și mai vulnerabili. Suntem responsabili unul de altul la scară globală. Pământul este cu adevărat casa noastră comună". Episcopii din Belgia au fost printre primii în Europa, imediat după Italia, care au suspendat toate celebrările liturgice publice în țară începând din 14 martie. Aceeași decizie a fost luată și de episcopii irlandezi care au trebuit să anuleze toate celebrările pentru ziua sfântului Patriciu. Arhiepiscopul de Armagh, monseniorul Eamon Martin, care va consacra, după Angelus din sărbătoarea Bunei Vestiri din 25 martie, Irlanda și poporul său Inimii Neprihănite a Mariei, i-a invitat pe credincioși să pregătească în familii un spațiu adecvat rugăciunii zilnice cu un crucifix sau pur și simplu cu o lumânare.

Și Conferința Episcopală din Anglia și Țara Galilor, după ce i-a consultat pe episcopii diecezelor, a concordat încetarea tuturor celebrărilor publice începând de vineri seara, 20 martie. "Din cauza situației, obligația pentru credincioși de a participa la Sfânta Liturghie este înlăturată, până la noi anunțuri", se citește într-o notă difuzată de la Londra semnată de secretarul general rev. Christopher Thomas. Decizia a fost luată după ce primul ministru Boris Johnson a anunțat în conferință de presă închiderea tuturor școlilor în Marea Britanie din cauza urgenței. Acum obiectivul guvernului "este să încetinească răspândirea virusului". Într-o scrisoare adresată catolicilor englezi, cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și primat al Bisericii catolice din Anglia și Țara Galilor, explică de ce episcopii englezi au decis să ia măsuri drastice. "Ca răspuns la pandemia de Coronavirus, multe aspecte ale vieții noastre trebuie să se schimbe. Asta include modurile în care exprimăm public credința noastră". Și invită în "aceste timpuri dificile" să se îngrijească de aproapele "în special de bătrâni și de cei vulnerabili", "să contribuie la băncile noastre alimentare locale" pentru a sprijini acțiunea pentru cei săraci; să susțină în toate modurile voluntariatul. "Te rog, fă partea ta". "Pentru angajarea ta, îți mulțumim".

(După agenția SIR, 19 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 3299.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat