Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Copiii la sfânta Liturghie

Participarea la sfânta Liturghie este expresia cea mai plăcută și plină de iubire a celui credincios. Ea se manifestă ca răspuns prompt la invitația de a fi cât mai aproape de Isus. Concursul La Liturghie din revista Isus, prietenul copiilor (numărul din decembrie 2019) a captat atenția și interesul copiilor. Ei cu multă naturalețe și sinceritate și-au povestit experiențele trăite la sfânta Liturghie.

  • Liturghia care mi-a plăcut este cea de după vacanța de Crăciun. Acolo m-am reîntâlnit cu prietenii și cu verișorii mei. La Liturghie am fost atent la evanghelie și am răspuns corect. Mi-a plăcut foarte mult predica. După predică m-am dus și am început să cânt din ce în ce mai tare împreună cu sora mea. Încercam să descifrez cuvintele de pe foaie. Îmi era puțin greu să le citesc pentru că sunt începător, în clasa pregătitoare. Într-un final, tot reușeam să le descifrez, dar cu greu. Când le citeam, eram cu mult în urmă față de ceilalți copii de la cor. În astfel de situații, sora mea mai mare chicotea din când în când. La toți le venea să râdă puțin de mine, dar eu nu mă supăram. La împărtășanie prima oară cântam, iar după aceea mă împărtășeam. Nu primeam trupul lui Cristos, dar părintele mă binecuvânta. Mă mulțumeam și cu aceasta. La sfârșitul Liturghiei cântam cântecul de încheiere. După aceea, am făcut semnul sfintei cruci cu apă sfințită, am îngenuncheat în dreptul altarului și am ieșit din biserică". (Rafael Cristian Petruț, Iași)

  • Biserica este un loc pe care ar trebui să-l vizitezi zi de zi. În ea se petrece o minunăție, adică sfânta Liturghie. Acolo vedem multe tablouri cu sfinți și multe arhitecturi vechi. Dar ce e mai special, e că pe mijloc este crucea pe care Isus a fost răstignit. Eu cred că Isus la sfânta Liturghie vrea să ne arate adevăratul scop... acela de a-l iubi. Eu am văzut copii care se jucau sau care vorbeau la sfânta Liturghie și nu sunt atenți. Asta nu se numește sfânta Liturghie. Sfânta Liturghie înseamnă atunci când ești atent. Liturghia te ajută și la greu și în necaz". (Brigita Totu, Luizi-Călugăra)

  • Pe data de 2 februarie, avem o mare sărbătoare. Este Întâmpinarea Domnului. Această sărbătoare trebuie să ne aducă bucurie și pace în suflet. Eu sunt unul dintre ministranții de la biserica «Sfânta Tereza a Pruncului Isus». Am fost onorată să împart lumina oamenilor care cereau cu bucurie flacăra lumânării pentru că atunci am simțit că Dumnezeu vine între noi și ne întâmpină cu bucurie pe fiecare. În flacăra lumânării am văzut o sclipire, iar atunci mi-am dat seama că Dumnezeu este lângă mine și că nu mă va părăsi niciodată. Predica preotului care a celebrat Liturghia a fost una foarte frumoasă pentru că intonația și felul cum vorbea ne-a făcut să fim și mai atenți decât eram deja și a folosit niște cuvinte foarte frumoase care ne-au mângâiat sufletul și ne-a bucurat inima!" (Iuliana-Maria Miclăuș, Iași)

  • Sfintele Liturghii la care am participat au fost foarte frumoase și pline de har. Ele sunt izvorul de viață. Sfânta Liturghie cuprinde două părți: liturgia cuvântului și liturgia euharistică. La liturgia cuvântului ne hrănim cu cuvântul lui Dumnezeu. Prima lectură de obicei este din Vechiul Testament. Apoi urmează psalmul responsorial. Iar duminica sau în unele sărbători se citește lectura a doua care face parte din scrisoarea unui apostol. Apoi se citește evanghelia. După aceea ne mărturisim credința. Apoi urmează partea a doua. La liturgia euharistică ne hrănim cu hrana vie a sufletului. Mai întâi este oferirea darurilor. Apoi ne dăruim pacea. După ce ne-am împăcat cu cei din jurul nostru, urmează împărtășania. Atunci este momentul când ne hrănim cu trupul lui Cristos. După aceea se cântă sau se recită Îngerul Domnului. În timpul Paștelui se recită «Bucură-te, regina cerului». Apoi se dă binecuvântarea și după aceea se spun novenele și se cântă prohodul. Lăudat să fie Isus și Maria". (Monica Ghiurca, Galbeni)

  • Sfânta Liturghie m-a învățat mult să-l iubesc pe Dumnezeu și pe Isus, pentru că Dumnezeu m-a făcut să învăț atât de multe. Acolo Isus ne dă trupul și sângele lui, mie ca un frate de-al meu. M-a învățat să mă rog și să fiu bună, ascultătoare. M-a învățat să fiu bună cu toți oamenii. Învăț multe lucruri noi despre Dumnezeu și Isus. Am învățat să iubesc. Am aflat că dacă mă rog, pot să am totul. Sfânta Liturghie m-a învățat multe lucruri frumoase. E cel mai frumos la sfânta Liturghie. Și să mă rog, e frumos. Să mă rog la Dumnezeu îmi place foarte mult și la sfânta Liturghie". (Valentina Totu, Luizi-Călugăra)

  • Pentru mine sfânta Liturghie reprezintă scuza de a-mi închide atelierul/laptopul ca să mă liniștesc în biserică". (Andrei Coșa, Galbeni)

  • Cea mai frumoasă Liturghie din viața mea a fost cea de Crăciun a anului trecut! A fost minunat! Nu o voi uita niciodată!" (Călin Olariu-Cotnăreanu, Iași)

  • Pentru mine sfânta Liturghie reprezintă un moment în care se actualizează opera mântuirii noastre. Sfânta Liturghie a fost încă de la începutul Bisericii primare o realitate care privea pe tot poporul lui Dumnezeu. Din perspectivă personală, sfânta Liturghie constituie izvorul și culmea vieții creștine, întrucât în cadrul acesteia se realizează atât adorarea lui Dumnezeu, cât și jertfirea Fiului în prezența comunității adunate în jurul altarului. Pe de o parte, sfânta Liturghie transmite cuvântul lui Dumnezeu, învățăturile sale prin Sfânta Scriptură, pe de altă parte este celebrarea euharistică, prin care sunt purtate în realitate misterele răscumpărării spre edificarea poporului lui Dumnezeu. Totodată, sfânta Liturghie este momentul prielnic pentru ca fiecare creștin să fie în comuniune atât cu Dumnezeu, pe care să-l adore și căruia să-i încredințeze viața, fericirea și suferința, cât și cu ceilalți, ca uniți în aceeași credință «să fie una», așa cum voia Cristos. Sfânta Liturghie a devenit pentru mine parte din viața mea, cale spre mântuire, momentul în care îl ascult pe Dumnezeu vorbind prin profeți și chiar prin cuvintele Fiului său revelate în Evanghelie. Liturghia îmi dă speranță, mă ajută să-mi găsesc liniștea, căci știu că în acele momente îl am pe Dumnezeu aproape, mă privește și mă ascultă. Aici mă întâlnesc cu ceilalți creștini, iar luând parte la misterul pascal formăm trupul mistic al lui Cristos, Biserica, căci «unde doi sau trei se adună în numele meu, sunt și eu în mijlocul lor». Pentru mine sfânta Liturghie înseamnă un moment al istoriei mânuirii, al revelație Fiului și comuniunea cu Dumnezeu, cuvântul fiind semnul prezenței lui în Biserică". (Lucia-Adina Pericică, Rediu)

  • Eu, ca un copil oarecare, merg la biserică în fiecare duminică. Știu că în acest text ar trebui să scriu despre o anumită Liturghie. Dar eu nu pot alege o Liturghie pentru că mie toate Liturghiile îmi plac. Știu, mie îmi plac toate Liturghiile, dar uneori eu mă mai plictisesc, dar imediat îmi amintesc că Dumnezeu mă vede și că nu e frumos să mă plictisesc în fața lui Dumnezeu. La fiecare Liturghie este destul de diferit în biserică. Dar cuvintele preotului sunt aceleași. Duminica trecută în biserică se aflau multe flori frumoase. Dar eu nici acum nu înțeleg de ce? Dar Liturghia a fost foarte frumoasă. Știu că Liturghiile sunt foarte importante, una câte una, dar în toate Liturghiile se vorbește despre minunile lui Isus, făcute cât a fost pe Pământ. De aceea eu nu pot alege o singură Liturghie!" (Teodora-Carina Bitiușcă, Iași)

  • Sfânta Liturghie reprezintă pentru mine și familia mea motorul vieții noastre creștine, întâlnirea cu Domnul, încărcarea bateriilor după o zi obositoare. Sfânta Liturghie este cea mai puternică și cea mai de nepătruns taină a credinței, darul și opera lui Dumnezeu și răspunsul oamenilor la iubirea nemărginită a Tatălui veșnic care l-a trimis pe Isus să se nască, să crească și să ne mântuiască. Sfânta Liturghie nu este altceva decât reînnoirea nesângeroasă a jertfei de pe cruce a lui Isus care a venit pe pământ pentru a muri pentru păcatele noastre, pentru a ne mântui și pentru a ne salva". (Diana Cristina Gal, Bacău)

  • Eu sunt un copil ca orișice alt copil. În fiecare duminică merg la sfânta Liturghie, dar cele mai interesante au fost cele din Advent și m-am gândit să vă vorbesc despre ele. În prima duminică, prima lumânare a fost aprinsă. Acea lumânare ne amintește despre profeți, lumânarea aceasta ne invită la speranță. În a doua duminică s-a aprins lumânarea Betleemului care ne amintește unde s-a născut Mesia. În a treia duminică s-a aprins lumânarea păstorașilor, primii care au aflat că se naște Mântuitorul. În a patra duminică s-a aprins ultima lumânare, lumânarea îngerilor, adică cei care au adus vestea. Chiar dacă unor copii, Liturghiile li se par plictisitoare, mie mi se par interesante și folositoare pentru a ne mări credința". (Katia Federica Țâmpu, Luizi-Călugăra)

  • Primul cuvânt pe care îl zic după o Liturghie este: «Incredibil!». Fiecare moment din acea oră îl trăiesc din plin. Pe mine mă minunează foarte mult măreția prin care Isus își face simțită prezența pe altar. Cântecele care însoțesc transformarea pâinii și a vinului în trupul și sângele lui Cristos fac acest moment să fie foarte maiestuos. Liturghia de Crăciun are farmecul ei: nașterea lui Isus și așezarea statuii reprezentative în iesle. Liturghia de Paște are și ea miracolul ei: Învierea Domnului. Totuși, toate Liturghiile au ceva în comun: prefacerea. La toate Liturghiile la care am participat am reușit să citesc o mulțumire și o bucurie în ochii preotului, pentru că el este cel care are darul de a ține în mână trupul lui Cristos, sub forma ostiei. Orice om care merge la o Liturghie se duce la o întâlnire cu Isus. El ne așteaptă pe toți cu brațele deschise, precum ne demonstrează și statuia sa din iesle. Eu mi-aș dori ca fiecare om să participe cât mai des la sfânta Liturghie, deoarece aceasta este o desfătare pentru suflet". (Iustin Bișog, Iași)

  • Pentru mine sfânta Liturghie este cea mai mare minune care se întâmplă de aproape 2.000 de ani, deoarece în cadrul ei, la momentul prescris, la invocația preotului, în prezența Sfântului Spirit, darurile de pâine și vin oferite de credincioși sunt preschimbate în însuși trupul și sângele lui Isus Cristos. Această minune nu se întâmplă la Ierusalim, la Roma ori într-un loc anume, ea poate avea loc oriunde un preot slujește sfânta Liturghie. Dacă suntem pregătiți prin sfânta Spovadă, putem să și primim acest trup și sânge, adică pe chiar Mântuitorul nostru în trupul nostru, împărtășindu-ne cu această sfântă taină. De asta sfânta Liturghie trebuie să fie o culme a vieții noastre creștine, trebuie să căutăm să fim prezenți cât mai des la ea atât fizic dar și pregătiți spiritual printr-o spovadă bună pentru că ne întâlnim în mod real, concret cu Fiul lui Dumnezeu. Pentru mine, sfânta Liturghie este și un mare dar lăsat de Isus Cristos pe pământ. Ea ne aduce aminte, ori de câte ori se slujește, că noi am fost mântuiți prin jertfa de pe cruce a lui Isus din vinerea Paștilor. Spre deosebire de jertfele păgâne prin care oamenii jertfeau din avutul lor ce aveau mai bun: animale, grâne etc., în speranța îmbunării vreunui zeu, prin jertfa de pe cruce toate practicile păgâne au fost înfrânte, răsucite, deoarece aici însuși Fiul lui Dumnezeu s-a jertfit pentru a răscumpăra păcatele noastre, adică chiar Fiul celui preaînalt s-a adus ca jertfă în fața Tatălui său pentru a ne mântui de păcatul neascultării. Sfânta Liturghie este un moment spiritual mai intens când încerc, măcar o dată pe săptămână, să îmi hrănesc sufletul cu cuvântul evangheliei, cu jertfa euharistică, cu minunea Învierii. Mă ajută rugăciunile, cântările și predica, exemplul preasfintei Fecioare Maria și al atâtor sfinți care înainte de a fi sfinți au fost păcătoși care s-au convertit. Sfânta Liturghie este o școală unde învățăm cum să trăim pentru a ne mântui! Cu drag!" (Maria Muntean, Teiuș)

  • Mi-a plăcut cel mai mult Liturghia de la Crăciun, deoarece s-a explicat Nașterea Domnului. O altă Liturghie care mi-a plăcut a fost cea când a venit un preot misionar din Coasta de Fildeș. Părintele ne-a vorbit despre copiii din Africa. Acești copii sunt săraci, nu au ce mânca, nu au lumină. Ei nu îl cunosc pe Dumnezeu și nici părinții lor. Preoții misionari le vorbesc despre Isus, iar cei care vor să fie botezați sunt botezați și devin creștini. Preoții construiesc acolo școli și biserici. Copiii merg la școală și învață să scrie și să citească. Adulții se adună în biserică la cateheză. O altă Liturghie de care îmi amintesc este cea la care a fost botezată sora mea. Deși eram mai mic, îmi amintesc cum preotul a uns-o pe cap și cum a fost botezată în biserică. Deși alți copii plâng când sunt unși, sora mea a stat liniștită și nu a plâns deloc. Deși e greu să mă trezesc, merg mereu duminică dimineață la Liturghie". (Dominic Emilian Zbereanu, Iași)

  • Sfânta Liturghie este experiența fundamentală a relației noastre cu Dumnezeu". (Ludovic B. Gîrleanu, Butea)

  • Pentru mine sfânta Liturghie înseamnă reînnoirea acum pe altar a jertfei lui Isus de pe cruce - pe muntele Calvar - în mod nesângeros. La sfânta Liturghie Isus se jertfește Tatălui pentru mântuirea oamenilor. Isus se naște, predică, vindecă bolnavii, iartă păcătoșii, asudă sânge în Grădina Măslinilor, este osândit și condamnat la moartea cea mai dureroasă a răstignirii pe cruce, apoi moare dar va învia și se va înălța în gloria Tatălui". (Tereza Peterca, Pașcani)

  • Liturghia care mi-a plăcut și despre care voi vorbi este Liturghia de Crăciun. Acolo am cântat la corul mare al parohiei noastre împreună cu niște prieteni și oameni mai mari. Nu pot spune că a fost simplu, ba chiar din contră, complicat. În acea noapte importantă a predicat PS Iosif Păuleț. A fost o predică plăcută. În biserică au fost foarte mulți oameni și mulți preoți. M-am mirat când am văzut atâta lume în biserică. La împărtășanie s-au împărtășit oamenii care nu făceau parte din cor, după aceea corul. Cât timp creștinii se împărtășeau, corul a cântat niște cântece splendide despre Nașterea Domnului. Niciodată nu am văzut atâta pricepere pentru cântat. A fost extraordinar! La sfârșitul Liturghiei de Crăciun au urmat câteva anunțuri legate de programul din timpul săptămânii. După aceea fiecare creștin a mers spre altar luând o lumânare aprinsă și ducând-o spre ieslea în care se afla Domnul nostru Isus Cristos împreună cu sfânta Fecioară. Printre acei creștini m-am aflat și eu. Am dus lumina la iesle, am îngenunchiat și am plecat!" (Ecaterina Maria Petruț, Iași)

Prof. Lăcrămioara Boroș


 

lecturi: 2192.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat