Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Împărțirea moaștelor "sfântului" preot Francisc Anton Tasso: o parte a ajuns la Răchiteni

Vineri, 13 martie 2020, rămășițele pământești ale "sfântului" preot misionar Francisc Anton Tasso de Savona, originar din Italia și mort în faimă de sfințenie la Răchiteni, la 5 martie 1765, au fost preluate de la Iași și transferate la Răchiteni, unde vor fi reînhumate, printr-o celebrare pontificală, în ziua de duminică, 3 mai 2020. Este a cincea strămutare a osemintelor sale pământești (7 martie 1765, 5 iunie 1782, 30 iunie 1813, 21 noiembrie 2017 și 13 martie 2020), rămășițe care se mai păstrează și astăzi, la 255 de ani de la moartea lui.

Am încheiat articolul publicat ieri pe acest sit (Controverse privind strămutarea "sfântului" Francisc Anton Tasso de la Iași la Răchiteni) cu următoarea invocație: Fie ca strămutarea, pentru a cincea oară, a rămășițelor pământești ale preotului misionar Francisc Anton Tasso să reînvigoreze aducerea aminte a acestui preot care "a murit în pietate și sfințenie" pentru propășirea credinței și binele catolicilor din Răchiteni și nu numai! Au trecut deja peste 20 de ani de când personalitatea parohului de Răchiteni din perioada 1763-1765 a fost readusă în memoria răchitenenilor în monografia scrisă de domnul Dănuț Doboș, în anul 1999. Ulterior, în anul 2015, studiul a fost dezvoltat în lucrarea "Răchiteni: șase veacuri de prezență catolică pe valea Siretului". Cu această ocazie s-a lansat inițiativa de a readuce moaștele acestui "preot venerabil" în Răchiteni, locul unde a slujit și a murit în faimă de sfințenie. Părintele Marian Fechetă, parohul de atunci, a fost încântat de această idee și a început demersurile necesare.

Săpăturile arheologice din catedrala din Iași, dar mai ales descoperirea sicriului în care au fost depuse în anul 1813 rămășițele pământești ale părintelui Tasso au amplificat această dorință a comunității creștinilor din Răchiteni. În ziua de 21 noiembrie 2017, în fața vechiului altar din catedrala ieșeană a fost descoperit sicriul în care zăceau rămășițele pământești ale pr. Tasso, ele fiind mari atât ca dimensiuni osoase cât și ca număr. Într-o casetă făcută din cărămidă, cu lungimea de 0,70 m și lățimea de 0,40 m, s-a descoperit un sicriu mic sicriu, parțial putrezit, în care erau rămășițele pământești ale părintelui Tasso. Pe două dintre laturile sicriului se poate citi: "Obiit / A.D. / 1765" și "Ossa servi Dei / P. Franc. Ant. Tasso Ligur. / M.C. M.A. Par. Rechi(teni)". Lângă oasele păstrate, în raclă s-a găsit și un recipient din sticlă, având un sigiliul în ceară aplicat în anul 1813, când au fost aduse și reînhumate în catedrala din Iași. Sigiliu este în formă rotundă, pe care sunt imprimate două mâini și o cruce. În sticlă s-a găsit un document în formă de sul. Această raclă a fost scoasă din catedrala veche și mutată provizoriu la subsolul catedralei noi din Iași, aceasta fiind a patra strămutare.

Parohul Inocențiu Arcana și primarul Petre Doboș, fiind susținuți de mulți fii ai satului (dintre aceștia îi amintim pe dr. Dănuț Doboș, prof. Cristina Ghercă, pr. Iosif Doboș, pr. Iosif Răchiteanu, pr. Ieronim Iacob), au stabilit etapele acestui demers și au demarat procedurile necesare. Consiliul Local al Primăriei Răchiteni a aprobat acest proiect și a alocat sume de bani pentru pregătirea locului de veci al părintelui Tasso și pentru sărbătoarea reînhumării, care urma să se stabilească ulterior.

La începutul acestui an, Parohia Răchiteni și Primăria Răchiteni, prin reprezentanții lor parohul Inocențiu Arcana și primarul Petre Doboș, au înaintat Episcopiei Catolice de Iași cererea de transfer a osemintelor pământești ale preotului Tasso și participarea episcopului Iosif Păuleț la acest eveniment excepțional din viața comunității catolice din Răchiteni și a diecezei noastre. În cadrul întrevederii acestora în sediul Episcopiei de Iași, s-a stabilit scenariul acestui transfer și s-a stabilit data celebrării acestui eveniment: după-amiaza zilei de duminică, 3 mai 2020.

Următorul pas a fost cel al preluării unei părți din osemintele părintelui Tasso, care au fost identificate, certificate, curățate și igienizate la Institutul de Antropologie din Iași. O altă parte din aceste oseminte va fi reînhumată în cripta catedralei vechi din Iași, unde vor fi așezate și rămășițele pământești ale episcopilor și preoților care au descoperite în cadrul săpăturilor arheologice ce au fost organizate înainte de lucrările de reparații capitale la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Moaștele părintelui Tasso au fost predate din partea Episcopiei de Iași de către pr. Mihai Budău - delegat episcopal și preluate de pr. Inocențiu Arcana - paroh de Răchiteni. Ele au fost așezate într-un sicriu din lemn de stejar și transportate la Răchiteni, unde vor fi depuse în biserica parohială. Ca o aducerea aminte a locului unde s-a născut părintele Francisc Anton Tasso, s-a dorit să se aducă de la Savona o placă de marmură pe care să fie scris un scurt necrolog, dar criza coronavirusului împiedică momentan acest plan.

La aflarea acestei vești, un membru al comunității din Răchiteni a exclamat: "Foarte emoționant! Am credința că sfântul și-a dorit lucrul ăsta cu ardoare. Să ne ajute bunul Dumnezeu să-l păstrăm cum se cuvine!" Într-un comentariu la articolul postat ieri pe www.ercis.ro, un alt creștin scria: "Dacă îl mai mută de două ori, mai au ce muta?" Chiar dacă, după 255 de ani, rămășițele pământești ale părintelui Tasso s-au redus, suntem convinși că readucerea lor la Răchiteni va insufla credința în comuniunea sfinților și va revărsa peste comunitate belșug de haruri sufletești și trupești, de ce nu și îndepărtarea pandemiei de coronavirus.

Pr. Alois Moraru

* * *

Controverse privind strămutarea "sfântului" Francisc Anton Tasso de la Iași la Răchiteni (I)

5 martie, ziua nașterii pentru cer a doi "sfinți": un moldovean în Italia și un italian în Moldova


 

lecturi: 1682.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat