Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești: Funeraliile părintelui Karmil Sociu, OFMConv.

În spirit de credință și recunoștință, în fața bisericii din Nisiporești, joi, 12 martie 2020, s-a desfășurat celebrarea Liturghiei de înmormântare a părintelui Karmil Sociu, OFMConv., trecut la Domnul în ziua de 8 martie, la vârsta de 68 de ani.

Au luat parte un număr semnificativ de preoți și persoane consacrate, precum și credincioși din Nisiporești și din Pădureni, satul natal al părintelui Karmil.

Celebrarea a fost prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, care cu evlavie și umilință a recomandat bunătății și milostivirii lui Dumnezeu sufletul părintelui Karmil Sociu, pentru a se bucura în gloria lăcașurilor cerești.

După salutul introductiv al Preasfințitului a fost citită biografia părintelui Karmil Sociu, în care s-au prezentat diferitele comunități în care părintele a activat ca vicar și paroh, administrator, sau confesor. A fost subliniată grija pe care a avut-o pentru mântuirea sufletelor, dar, în special efortul neobosit pe care părintele l-a depus în construirea actualei biserici din Nisiporești în care se află osemintele fericitei Veronica Antal.

În cadrul omiliei, părintele Cristian Blăjuț OFMConv. a propus celor prezenți să se întrebe referitor la modalitatea în care privesc moartea, precum și la felul în care o întâmpină. De asemenea, a evidențiat două perspective de a percepe moartea: perspectiva pur umană care se limitează doar la aspectul imanent al morții, dar și o altă perspectivă, cea care face trecerea de la mărturisire la credință având drept scop gloria lui Dumnezeu, aceasta fiind perspectiva evanghelică. În încheiere părintele predicator s-a adresat în special credincioșilor din Nisiporești îndemnându-i să ducă la împlinire lucrarea părintelui Karmil Sociu, de a umple biserica, la a cărui construire acesta s-a implicat, prin participarea cu vrednicie la celebrările liturgice, ca și prin rugăciune și implicare.

La sfârșitul celebrării părintele Sorin Giurgi OFMConv., vicar provincial, a transmis mesajul părintelui provincial, în care s-a adus un gând de recunoștință părintelui Karmil Sociu, pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul Provinciei. De asemenea, s-a mulțumit tuturor persoanelor care au contribuit într-un fel sau altul la buna organizare și desfășurare a celebrării funeraliilor.

Părintele Karmil Sociu, care așteaptă învierea în cimitirul parohial din Nisiporești, rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut un frate care a împlinit evanghelia după modelul sfântului Francisc de Assisi, un părinte cu suflet mare dedicat Provinciei și Bisericii, care odată ce a rostit din toată inima și hotărât răspunsul "iată-mă" la chemarea lui Dumnezeu, și-a împlinit cu vrednicie vocația de frate și de păstor.

"Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi și v-am pus ca să mergeți și să aduceți rod, iar rodul vostru să rămână" (In 15,16).

Fr. Iulian-Robert Țâmpu, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 martie: Nisiporești: Funeraliile părintelui Karmil Sociu, OFMConv.


 

lecturi: 3571.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat