Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Aniversarea unui papă care ne conduce însoțindu-ne

De Andrea Tornielli

Începutul celui de-al optulea an de pontificat al papei Francisc cade într-un moment dramatic pentru întreaga omenire, chemată să înfrunte pandemia COVID-19. Chemarea, puternică și pentru toți, de a ține privirea îndreptată spre ceea ce este esențial impune ca și această aniversare să fie celebrată în mod diferit de cum a fost în anii precedenți. În aceste zile dificile, în timp ce fiecare dintre noi este pus în mod dramatic în fața precarității existenței, papa Francisc a ales să ne însoțească cu rugăciunea, cu încredințarea către Maria și cu celebrarea zilnică a Euharistiei la liturghia din Casa "Sfânta Marta", transmisă în mod excepțional în direct în fiecare dimineață și difuzată în toată lumea grație streaming-ului.

În fond, tocmai aceste Liturghii, celebrările zilnice ale papei "paroh" care predică la mici grupuri de credincioși relatându-le ceea ce a provocat în el meditarea Cuvântului lui Dumnezeu proclamat în acea zi, reprezintă una din noutățile cele mai semnificative ale pontificatului. O însoțire zi de zi, devenită întâlnire încurajatoare pentru atâtea persoane care în acești șapte ani au căutat și citit sinteza omiliei de la Sfânta Marta oferită de mass-media vaticane. Acum această însoțire simplă și concretă din partea papei care celebrează Liturghia în capela din reședința sa oferind jertfa euharistică pentru cel care suferă, pentru cei bolnavi, pentru rudele lor, pentru medici, pentru infirmieri, voluntari, bătrâni singuri, deținuți, autorități, a devenit și mai evident și încurajator.

În Miercurea Cenușii, când urgența Coronavirus încă nu era percepută în manieră așa de evidentă, Succesorul lui Petru a spus: "Începem Postul Mare primind cenușa: «Amintește-ți că pământ ești și în pământ te vei întoarce». Praful de pe cap ne readuce la pământ, ne amintește că venim din pământ și că în pământ ne vom întoarce. Adică suntem slabi, fragili, muritori. În cursul secolelor și al mileniilor suntem în trecere, în fața imensității galaxiilor și a spațiului suntem minusculi. Suntem praf în univers. Dar suntem praful iubit de Dumnezeu. Domnului i-a plăcut să adune praful nostru în mâini și să sufle asupra sa suflul său de viață. Astfel suntem praf prețios, destinat să trăim pentru totdeauna. Suntem pământul asupra căruia Dumnezeu a revărsat cerul său, praful care conține visele sale. Suntem speranța lui Dumnezeu, comoara sa, gloria sa". Papa încheia omilia sa cu aceste cuvinte: "Să ne lăsăm împăcați pentru a trăi ca fii iubiți, ca păcătoși iertați, ca bolnavi vindecați, ca niște călători însoțiți. Să ne lăsăm iubiți pentru a iubi. Să ne lăsăm ridicați, pentru a merge spre țintă, Paștele. Vom avea bucurie de a descoperi că Dumnezeu ne învie din cenușa noastră".

Tocmai pentru a mărturisi această privire de speranță și această îmbrățișare adresată tuturor, papa care ne conduce însoțindu-ne, marți, 10 martie 2020, la începutul Liturghiei de la "Sfânta Marta", a voit să se roage îndeosebi pentru preoți, pentru ca în acest moment să aibă forța pentru a însoți, a întări și a fi aproape de cei care suferă. Și, deși trebuie să ia toate precauțiile posibile, să aibă "curajul de a ieși și de a merge la cei bolnavi, ducând forța Cuvântului lui Dumnezeu și Euharistia și de a însoți lucrătorii sanitari, voluntarii" în slujirea extraordinară pe care o desfășoară.

(După L'Osservatore Romano, 13 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 977.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat