Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Opt martie. Papa Francisc: "Biserica este femeie"

De M. Michela Nicolais

"A lărgi viziunea" cu privire la femeie "pentru a evita să reducem înțelegerea Bisericii la structuri funcționale". Este ultima intervenție, sub formă de apel, a papei Francisc cu privire la problema feminină. În exortația apostolică Querida Amazonia, papa avertizează cu privire la "reducționism" care "ne-ar face să ne gândim că s-ar acorda femeilor un status și o participare mai mare în Biserică numai dacă li s-ar da acces la Preoția sacră. Însă în realitate această viziune ar limita perspectivele, ne-ar orienta la clericalizarea femeilor, ar diminua marea valoare a ceea ce ele deja au dat și în mod subtil ar provoca o sărăcire a contribuției lor indispensabile". Atenția față de "geniul feminin" - expresie creată de Ioan Paul al II-lea în Mulieris dignitatem - este prezentă în filigran în toți acești șapte ani de pontificat, încă de la începuturi. Iată o antologie parțială a ei.

Ca o mamă. "Maternitatea nu este pur și simplu o realitate biologică, ci comportă o bogăție de implicații fie pentru femeia însăși, pentru modul său de a fi, fie pentru relațiile sale, pentru modul de a se situa față de viața umană" (A 25-a aniversare a Mulieris dignitatem, 12 octombrie 2013).

A lărgi spațiile. "Biserica recunoaște aportul indispensabil al femeii în societate, cu o sensibilitate, o intuiție și anumite capacități speciale care sunt de obicei mai proprii femeilor decât bărbaților. De exemplu, atenția feminină specială față de alții, care se exprimă în mod deosebit, chiar dacă nu exclusiv, în maternitate. Văd cu plăcere cum multe femei împărtășesc responsabilități pastorale împreună cu preoții, își aduc contribuția lor pentru însoțirea persoanelor, a familiilor sau au grupurilor și oferă noi aporturi reflecției teologice. Dar mai este încă nevoie de a lărgi spațiile pentru o prezență feminină mai incisivă în Biserică. Deoarece «specificul feminin este necesar în toate expresiile vieții sociale; pentru acest motiv trebuie să se garanteze prezența femeilor și în domeniul muncii» și în diferitele locuri unde sunt luate deciziile importante, atât în Biserică precum și în structurile sociale" (Evangelii gaudium, 24 noiembrie 2013).

Nu "machismului în fustiță". "Este necesar să se lărgească spațiile unei prezențe feminine mai incisive în Biserică. Mă tem de soluția «machismului în fustiță», pentru că în realitate femeia are o structură diferită de bărbat. Și în schimb discursurile pe care le aud cu privire la rolul femeii sunt adesea inspirate tocmai de o ideologie machistă. Femeile pun întrebări profunde care trebuie înfruntate. Biserica nu poate să fie ea însăși fără femeie și fără rolul ei. Biserica nu poate face abstracție de femeie. Maria, o femeie, este mai importantă decât episcopii. Spun asta pentru că nu trebuie confundată funcția cu demnitatea. Așadar trebuie aprofundată mai bine figura femeii în Biserică. Trebuie lucrat mai mult pentru a face o profundă teologie a femeii. Numai făcând această trecere se va putea reflecta mai bine asupra funcției femeii în cadrul Bisericii. Geniul feminin este necesar în locurile în care se iau deciziile importante. Astăzi provocarea este tocmai aceasta: a reflecta asupra locului specific al femeii și chiar acolo unde se exercită autoritatea în diferitele domenii ale Bisericii" (Zborul de întoarcere de la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro, 29 iulie 2013).

Delict împotriva umanității. "Traficul de ființe umane este o plagă în trupul umanității contemporane, o plagă în carnea lui Cristos. Este un delict împotriva umanității. Îndemn comunitatea internațională să adopte o strategie și mai unanimă și eficace împotriva traficului de ființe umane, în așa fel încât în fiecare parte a lumii, bărbații și femeile să nu poată fi folosiți ca un mijloc pentru un scop și ca demnitatea lor inalienabilă să poată fi respectată mereu" (Conferință împotriva traficului de persoane, 10 aprilie 2014).

Nu o replică. "Femeia nu este o replică a bărbatului; vine direct din gestul creator al lui Dumnezeu. Imaginea coastei nu exprimă deloc inferioritate sau subordonare, ci, dimpotrivă, că bărbatul și femeia sunt de aceeași natură și sunt complementari" (Audiența generală, 22 aprilie 2015).

Mai importante decât bărbații. "În Biserică femeile sunt mai importante decât bărbații. Pentru că Biserica este femeie" (Zborul de întoarcere din Statele Unite, septembrie 2015).

"Biserica este femeie". "Este mamă și dacă ajunge să lipsească această trăsătură «feminină» devine o asociație de binefacere sau o echipă de fotbal" (Liturghia la Sfânta Marta, 21 mai 2018).

(După agenția SIR, 7 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 823.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat