Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (9 februarie 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi (cf. Mt 5,13-16), Isus le spune discipolilor săi: "Voi sunteți sarea pământului [...]. Voi sunteți lumina lumii" (v. 13.14). El folosește un limbaj simbolic pentru a arăta celor care intenționează să-l urmeze câteva criterii pentru a trăi prezența și mărturia în lume.

Prima imagine: sarea. Sarea este elementul care dă gust și care conservă și ferește alimentele de stricăciune. Așadar discipolul este chemat să țină departe de societate pericolele, germenii corozivi care poluează viața persoanelor. Este vorba de a rezista degradării morale, păcatului, mărturisind valorile onestității și fraternității, fără a ceda lingușirilor lumești ale arivismului, puterii, bogăției. Este "sare" discipolul care, în pofida eșecurilor zilnice - pentru că toți avem eșecuri -, se ridică din praful propriilor greșeli, reîncepând cu curaj și răbdare, în fiecare zi, să caute dialogul și întâlnirea cu alții. Este "sare" discipolul care nu caută consensul și aplauzele, ci se străduiește să fie o prezență umilă, constructivă, în fidelitate față de învățăturile lui Isus care a venit în lume nu pentru a fi slujit, ci pentru a sluji. Și de această atitudine este așa de multă nevoie!

A doua imagine pe care Isus o propune discipolilor săi este aceea a luminii: "Voi sunteți lumina lumii". Lumina risipește întunericul și permite să se vadă. Isus este lumina care a alungat întunericul, dar el rămâne încă în lume și în fiecare persoană. Este misiunea creștinului să-l risipească făcând să strălucească lumina lui Cristos și vestind Evanghelia sa. Este vorba despre o iradiere care poate să derive și din cuvintele noastre, dar trebuie să izvorască mai ales din "faptele bune" (v. 6) pe care le facem. Un discipol și o comunitate creștină sunt lumină în lume când îndreaptă pe ceilalți la Dumnezeu, ajutând pe fiecare să trăiască experiența bunătății sale și a milostivirii sale. Discipolul lui Isus este lumină când știe să trăiască propria credință în afara spațiilor restrânse, când contribuie la eliminarea prejudiciilor, la eliminarea calomniilor și la intrarea luminii adevărului în situațiile viciate de ipocrizia și de minciună. A face lumină. Dar nu este lumina mea, este lumina lui Isus: noi suntem instrumente pentru ca lumina lui Isus să ajungă la toți.

Isus ne invită să nu ne fie frică să trăim în lume, chiar dacă în ea uneori se întâlnesc condiții de conflict și de păcat. În fața violenței, a nedreptății, a asupririi, creștinul nu se poate închide în el însuși sau ascunde în siguranța propriului țarc; și Biserica nu se poate închide în ea însăși, nu poate abandona misiunea sa de evanghelizare și de slujire. Isus, la Ultima Cină, a cerut Tatălui să nu-i scoată pe discipoli din lume, să-i lase, acolo, în lume, dar să-i păzească de spiritul lumii. Biserica se oferă cu generozitate și duioșie pentru cei mici și cei săraci: acesta nu este spiritul lumii, aceasta este lumina sa, este sarea. Biserica ascultă strigătul celor din urmă și al celor excluși, pentru că este conștientă că este o comunitate peregrină chemată să prelungească în istorie prezența mântuitoare a lui Isus Cristos.

Sfânta Fecioară să ne ajute să fim sare și lumină în mijlocul oamenilor, ducând tuturor, cu viața și cuvântul, Vestea Bună a iubirii lui Dumnezeu!

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ieri, în comemorarea liturgică a sfintei Iosefina Bakhita, s-a celebrat Ziua mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane. Pentru a vindeca această plagă - pentru că este o adevărată plagă! - care îi exploatează pe cei mai slabi, este necesară angajarea tuturor: instituții, asociații și agenții educative. Pe frontul prevenirii, trebuie să semnalez că diferite cercetări atestă că organizațiile criminale folosesc tot mai mult mijloacele moderne de comunicare pentru a ademeni victimele cu înșelăciunea. De aceea, este necesar pe de o parte să se educe la o folosire sănătoasă a mijloacelor tehnologice, pe de altă parte să se vegheze și să se amintească furnizorilor acestor servicii telematice de responsabilitățile lor.

Continuă să vină știri dureroase din nord-vestul Siriei, îndeosebi cu privire la condițiile atâtor femei și copii, ale oamenilor constrânși să fugă din cauza escaladării militare. Reînnoiesc apelul meu din inimă comunității internaționale și tuturor actorilor implicați să se folosească de instrumentele diplomatice, de dialog și de negocieri, respectând dreptul umanitar internațional, pentru a salvgarda viața și destinele civililor. Să ne rugăm pentru această iubită și martirizată Siria: Bucură-te, Marie...

Vă salut pe voi toți, care proveniți din Italia și din alte țări, îndeosebi pelerinii din Sevilla, Carmona și Cadiz.

Salut credincioșii din Milano, Napoli-Fuorigrotta, Portici și Crispano; adolescenții de la Mir din Rosolina și cei din Prato; participanții la Simpozionul Internațional promovat de Acțiunea Catolică despre tema "Pedagogia sfințeniei".

Și urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 999.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat