Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Invitație la concertul "Uman și Divin", primul recital de pian într-o catedrală ieșeană

La catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, duminică, 16 februarie 2020, ora 19.30, va avea loc concertul "Uman și Divin", susținut de pianistul Dragoș Andrei Cantea, în cadrul proiectului Classix Festival. Piese de Janáèek, Pärt, Bach și Beethoven vor răsuna în primul recital de pian susținut într-o catedrală din Iași. Intrarea la concert este liberă.

Concertul "Uman și divin" face parte din proiectul Classix Festival, care se va desfășura în Iași în perioada 16-22 februarie 2020, anul acesta fiind prima ediție a manifestării, care propune o serie de concerte cameral-sincretice și reunește cultural, diplomatic și economic 10 națiuni.

Interdisciplinaritatea pe care Classix Festival dorește să o ofere muzicii clasice va fi susținută vizual prin proiecții ilustrate pe cupola catedralei, transformând astfel experiența obișnuită de concert într-una transcendentală.

Pianistul Dragoș Andrei Cantea, directorul artistic al festivalului, deschide programul concertelor cu un recital de pian aflat la granița între "Uman și Divin" în catedrala romano-catolică din Iași, duminică, 16 februarie 2020, ora 19.30.

Classix Festival aduce la Iași peste 20 de artiști internaționali în 7 concerte, 3 dialoguri educaționale dedicate industriilor creative și 2 panel-uri de antreprenoriat. Temele concertelor sunt diverse și vor ilustra tradiții naționale, istoria orașului, promovarea diversității culturale, cât și a patrimoniului autohton la nivel internațional.

Programul concertelor festivalului poate fi consultat aici: www.classixfestival.ro

Programul concertului din catedrala din Iași:

- Arvo Pärt - Für Alina (1976)

În cuvintele lui Sergiu Celibidache, muzica pornește din nimic. Astfel, periplul nostru muzical debutează din neant, ascultând stilul minimalist drept un ecou al universului.

- Leoš Janáèek - În cețuri (1913)

Aventurile umane se dezvoltă încețoșat în aceste patru tablouri descriptive ale naturii cehe - dealurile și pădurile din Moravia ilustrate muzical într-o manieră mistică.

- Johann Sebastian Bach - Ciaccona (ar. de Ferruccio Busoni) (1720 / 1920)

Ciaccona este una dintre cele mai monumentale lucrări ale lui Bach, atât prin prisma dificultăților tehnice, cât și al cumulului emoțional - o călătorie umană strâns conectată cu Dumnezeu, în care romantismul întâlnește sacrul.

- Ludwig van Beethoven - Sonata în do minor nr. 32, op. 111 (1822)

Epilogul sonatelor pentru pian ale lui Beethoven este format dintr-o primă parte tumultoasă sugerând dimensiunea dramatică a destinului și o parte finală prin care Beethoven își ia rămas bun de la experiențele umane cântându-și extazul la poarta raiului.

Pianistul Dragoș Andrei Cantea

Pianist format la Iași de Ioana Stănescu și în prezent fiind sub îndrumarea lui Håvard Gimse și Kathryn Stott, Dragoș Cantea a realizat înregistrări pentru casele de discuri Simax Classics și Grappa în anul 2019, iar în 2016, 2017 și 2019 a susținut recitaluri și concerte difuzate de Radio România Muzical și Televiziunea Română. Dragoș are numeroase apariții concertistice în România, Scandinavia, Austria, Italia, Elveția și Regatul Unit.

Simultan, dezvoltă și o cercetare doctorală, sub îndrumarea maestrului VOCES Dan Prelipcean. Anul 2019 a marcat și debutul său londonez la St. James's Piccadilly alături de orchestra academiilor de muzică din Londra. Este un adept al inovării în artă, susținând cauze caritabile din spațiul românesc, în special în zona educației.

În 2020 Dragoș este fondatorul și directorul artistic al Festivalului Classix și printre alte noi apariții europene va debuta cu un recital și la prestigioasa St. Martin-in-the-Fields din Londra.

Pr. Adrian Blăjuță

(adaptare după www.classixfestival.ro)


 

lecturi: 1948.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat