Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Ziua Persoanele Consacrate

În sărbătoarea Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2020, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit în casa Surorilor lui Isus Răscumpărătorul pentru a comemora cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Vieții Consacrate.

Întâlnirea a debutat cu meditația părintelui Marcel Maxim având ca temă: "Sfânta Liturghie și iertarea". La sfânta Liturghie - spunea părintele Marcel - noi putem primi absolut totul. Prin Cristos, noi toți am primit har peste har. Scriptura spune: "Dacă îți aduci darul la altar și acolo îți amintești că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă acolo darul tău, în fața altarului, du-te, mai întâi împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, oferă-ți darul!" (Matei 5,23-24). Lipsa iertării este una din piedicile cele mai mari în a primi harurile lui Dumnezeu, în a participa la sfânta Liturghie; aceasta este una din piedicile în calea vindecării în viața noastră. De ce nu vrem să iertăm? Pentru că avem o idee greșită despre iertare. Credem că iertarea este un act al inimii, dar nu este așa. Iertarea este un act al voinței. Cum iertăm? Prin cuvânt. Fiecare cuvânt pe care îl primim, fiecare cuvânt pe care îl rostim își pune amprenta asupra noastră. Atunci când rostim cuvintele iertării se realizează iertarea celuilalt. Eu te iert. Cum iertăm? Ne spune și sfântul Paul: "Tot ceea ce faceți în cuvânt sau faptă, toate să le faceți în numele Domnului Isus" (Col 3,17). În numele lui Isus începe actul nostru de iertare. Nu există vindecare fără actul iertării. Prin rănile lui Isus, noi suntem vindecați. Iar la sfârșitul meditației, părintele Marcel ne-a îndemnat ca în fiecare seară la cercetarea cugetului să încercăm să notăm trei momente de har, trei momente pentru care îi sunt recunoscător lui Dumnezeu: o întâlnire, de exemplu, un apus de soare, o muzică bună, un zâmbet... Trei momente prin care Dumnezeu ne binecuvântează în ziua respectivă. Apoi, să avem în vedere iertarea celorlalți și iertarea de sine.

După reflecțiile părintelui Marcel, la ora 10.30, ne-am adunat la grota Sfintei Fecioare Maria de Lourdes din biserica "Sfânta Tereza" din Onești, de unde am pornit în procesiune spre biserică, cu lumânările aprinse, dorind prin acest semn să indicăm lumina lui Cristos pe care fiecare consacrat o urmează în chemarea sa.

Părintele paroh Alois Moraru, în predica din cadrul Liturghiei, ne-a îndemnat să medităm la întâlnirea noastră personală cu Isus; să reflectăm asupra unei întâlniri, unei relaționări, asupra unui dialog, asupra unei experiențe pe care să o avem atunci când ne întâlnim cu Domnul. Doar cine meditează și reflectează profund asupra acestei întâlniri poate exclama asemenea bătrânului Simeon: "Acum slobozește-l, pe slujitorul tău, Stăpâne, după cuvântul tău, în pace" (Matei 2,29). În fiecare seară, noi, cei care recităm Completoriul, trebuie să ne bucurăm de întâlnirea pe care am avut-o cu Domnul și de acel sfârșit pe care îl așteptăm de a fi eliberați, de a ne simți odihniți de a vedea că, orice s-ar întâmpla, nu trebuie să ne îngrijoreze viitorul. Întâlnirea cu Isus în fiecare zi, în fiecare clipă, trebuie să ne dea putere, să ne dea abnegație și să căutăm mereu ce trebuie să facem fiecare în starea de viață pe care o trăim, preoți, persoane consacrate și laici.

De la papa Francisc, prin predica pentru cea de-a XXIV-a Zi Mondială a Vieții Consacrate, primim îndemnul de a fi oameni de speranță, de a fi pentru ceilalți acea licărire pe care Dumnezeu o dorește tuturor, o licărire de speranță, de iubire și de slujire. Papa - a continuat părintele Alois - ne îndeamnă să fim creștini activi, iar viața consacrată nu trebuie să fie trăită ca un stil egoist de viață. Căutați să fiți oameni ai bucuriei și ai slujirii, mergeți către cei săraci, arătați-le că Isus lucrează în voi și nu trăiți în mod închis viața creștină! Aceste verbe pe care Papa Francisc le rostește cu insistență trebuie să fie reținute și de noi: o viață de slujire, o viață de rugăciune, o viață de dăruire, dar peste tot capacitatea de a duce lumină, curaj și speranță. Oamenii au nevoie de speranță, oamenii au nevoie de mărturisitori.

După îndemnurile de la predică, toate persoanele consacrate prezente în biserică au reînnoit voturile de ascultare, curăție si sărăcie.

După Liturghie, a urmat prânzul fratern și un moment de recreere cu muzică, dans și voie bună. La ora 13.45, ne-am întâlnit pentru a împărtăși diferite experiențe și inițiative la nivel local. În cadrul întâlnirii a fost aleasă consiliera pentru zona Onești, sora Lucia Vârgă. De asemenea, au mai urmat câteva informații despre zilele de reculegere lunare, despre posibile zile de formare, exerciții spirituale și despre întâlnirea de formare la nivel diecezan.

În fine, moment de adorație euharistică, alături de celebrarea vesperelor, au constituit finalul aceste zile de întâlniri de împărtășire fraternă și rugăciune.

Sr. Petronela Farcaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 februarie: Onești: Ziua Persoanele Consacrate


 

lecturi: 1744.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat