Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Trezește-ne, Doamne!

de Carmen Ros Nortes
soră de la Stăpâna Noastră a Mângâierii, subsecretar

Celebrăm astăzi, încă un an, Ziua Vieții Consacrate. Răsună în inima mea cuvintele pe care papa Francisc ni le-a adresat nouă, consacraților, în atâtea ocazii: "Treziți lumea! Treziți lumea!"

Aceasta este o ocazie bună pentru a reflecta și a împărtăși cu voi toți, frați și membri ai poporului - familie - al lui Dumnezeu, ceea ce motivează viața noastră de dăruire totală.

Există o scurtă expresie a lui Ioan al Crucii care exprimă care este nucleul vieții noastre: "Știu bine eu izvorul care izvorăște și curge..."

Pentru că nu este îndoială că elementul esențial al ei nu poate să fie altul decât acest a ști izvorul care este experiență de credință. Experiență de credință comună pentru fiecare dintre noi cei botezați, experiență care izvorăște din întâlnirea profundă cu Acela care este mai intim decât suntem noi înșine. Experiență care începe atunci când Cineva ne atinge inima și ne dăruiește certitudinea iubirii sale necondiționate. Orice persoană are în acest moment oportunitatea de a da răspuns Iubirii și unii dintre noi sunt invitați să facă asta în mod deosebit: să exprimăm cu stilul nostru de viață absolutul lui Dumnezeu și capacitatea sa de a umple nevoile și dorințele mai profunde ale inimii noastre.

Spunând "da" chemării sale începem o mare aventură: cum să reușim să facem să transpară gloria lui Dumnezeu? Cum să lăsăm ca izvorul să țâșnească și să curgă? Cum să ne lăsăm consacrați zi de zi și să ne convertim în instrumente ale iubirii sale eviscerate pentru toți? Misiune imposibilă. Misiune imposibilă dacă ar depinde de noi, de forțele sau capacitățile noastre. Va fi necesar să ne transformăm, să facem spațiu în noi pentru a primi prezența noastră, să ne despuiem de atâtea lucruri care ocupă mintea noastră și în care irosim energiile noastre, uneori fără să ne dăm seama de asta. Va fi necesar să primim fragilitatea noastră și limitele noastre pentru că făcând astfel vom permite lui Dumnezeu să acționeze în noi.

Încontinuu încercăm să concentrăm atenția noastră, conexiunea noastră cu centrul nostru cel mai profund, pentru a conștientiza în fiecare moment de unde vine și răsună în noi prezența sa, ca și în persoane și în evenimente.

Știm cu certitudine că primul pas este să ne deschidem în fiecare zi la acțiunea Duhului său, acest Duh care este capabil să facă să se nască și să crească Isus în fiecare zi în fiecare dintre noi. Acest Duh care este angajat să acționeze în fiecare dintre noi așa cum a făcut în Maria din Nazaret. Ea a primit Cuvântul în ea însăși și l-a făcut să crească în trupul său timp de nouă luni. A contemplat creșterea Fiului în sânul său fără a înțelege cum s-a zămislit viața. Și noi vrem să ne punem în fiecare zi la dispoziția Duhului, crezând că surprizele sunt mereu posibile cu Isus. În precaritatea noastră alegem să continuăm să credem în Dumnezeul surprizelor, în Dumnezeul capabil să facă să răsară viața dintr-o femeie fecioară ca Maria, sau sterilă, sau bătrână; sau într-un bătrân, ca Abraham.

Pentru aceasta trebuie să menținem vie și activă experiența noastră de credință', cu o încredere necondiționată că Dumnezeu este aici și acum prezent în viața noastră: încrederea pe care, în mijlocul nopții și al dificultăților, continuăm să o avem în îngrijirea iubitoare față de fiecare dintre noi a Celui care conduce istoria pe căi care, fără îndoială, nu sunt căile noastre.

Nu putem lăsa ca experiența noastră de credință să rămână în urmă în timp; trebuie să ne lăsăm tot mai mult și mai mult duși în deșert, în acest loc unde Iubitul nostru ne vorbește la inimă: "De aceea, iată, o voi ademeni, o voi duce în pustiu și-i voi vorbi la inimă! Acolo îi voi da viile ei și Valea Acor ca poartă a speranței. Ea va cânta acolo ca în zilele tinereții ei, ca în ziua când a ieșit din țara Egiptului. În ziua aceea - oracolul Domnului - ea mă va chema «Soțul meu» și nu-mi va mai spune «Stăpânul meu»" (Os 2,16-18).

Și grație acestei convingeri că suntem iubiți necondiționat de Dumnezeu putem să ne menținem încrezători în mijlocul atâtor situații și realități de multe ori complicate și chiar dezamăgitoare. Și grație acestei experienței profunde a prezenței sale și a iubirii sale credem cu fermitate că, în pofida parcursurilor pe care merge lumea noastră, unde nu încetează violența, războiul, căutarea de putere și de avantaje personale în defavoarea binelui comun și pentru orice preț; această lume în care copiii sunt manipulați și suferă foamea și orice tip de violență, unde femeile sunt ofensate...; în pofida a toate acestea, Dumnezeu este prezent și activ, și acest Dumnezeu are nevoie de colaborarea noastră pentru a construi o lume nouă în care compasiunea și duioșia să depășească orice alt tip de interes.

Pornind de la această experiență să căutăm voința lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi pentru ca să fim dispuși să colaborăm la lucrarea sa. Să rămânem vigilenți pentru ca scena evanghelică unde Isus continuă să doarmă în barcă, în timp ce discipolii mor de frică datorită forței valurilor și a furtunii, să nu se răstoarne și să fim noi cei care dormim în furtunile din lumea noastră, în timp ce Isus suferă și strigă ca să ne trezească pentru a ne da o mână de ajutor. Să rămânem atenți ca să fim instrumente docile în mâinile sale pentru a colabora în construirea unei societăți mai fraterne și mai umane. În această atitudine de ascultare profundă în adâncul ființei noastre și în adâncul realității care ne înconjoară putem să percepem semnalele acestei împărății care vrea să crească și punându-ne în sintonie cu ea putem fi o mică lumină care luminează întunericul.

Ca Isus vrem să trăim în comuniune cu Tatăl grație acțiunii Duhului în noi. Contemplând relațiile între Tatăl, Fiul și Duhul învățăm să stabilim relații fraterne în stilul relațiilor trinitare în toate dimensiunile vieții noastre. Relații marcate de disponibilitatea și de dăruirea generoasă de noi înșine. Relații care, pornind de la o ecologie integrală, ne fac să "dedică un pic de timp și pentru a recupera armonia senină cu creația, pentru a reflecta asupra stilului nostru de viață și asupra idealurilor noastre, pentru a-l contempla pe Creator, care trăiește în mijlocul nostru și în ceea ce ne înconjoară, și a cărui prezență nu trebuie să fie construită, ci descoperită și dezvăluită" (Laudato si', 225).

Trăind acest dinamism, puțin câte puțin interesele, sentimentele, preocupările noastre... devin ale sale. Puțin câte puțin experimentăm fericirea de a putea exprima, ca Paul, că "nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Puțin câte puțin suntem determinați la alegeri personale și comunitare care măresc comuniunea în toate domeniile vieții noastre.

Totuși știm că avem nevoie mereu de prezența sa și de harul său, avem nevoie să cerem cu insistență: Trezește-ne, Doamne! Vrem să rămânem treji! Numai așa vom putea, împreună cu fiecare botezat, să colaborăm la marea misiune de a trezi lumea.

Fie ca această zi a vieții consacrate să stimuleze angajarea noastră de a ne menține deschiși la acțiunea sa iubitoare în fiecare dintre noi și ca El să ne binecuvânteze cu reînnoita și mereu surprinzătoarea sa certitudine a prezenței sale!

(După L'Osservatore Romano, 1 februarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1047.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat