Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Tagle mulțumește și salută pe credincioși: "A face totul în numele lui Cristos"

"Fiecare acțiune a voastră să fie o acțiune euharistică. Viața voastră să fie o Euharistie fără sfârșit. Totul să fie făcut în numele Domnului Isus Cristos, pentru a-i mulțumi pentru chemarea sa, pentru bunătatea sa, pentru milostivirea sa". Cu aceste cuvinte, rostite cu emoție, cardinalul Luis Antonio Tagle s-a adresat poporului de credincioși din Manila, celebrând luni, 27 ianuarie 2020, o sfântă Liturghie de mulțumire în catedrala "Neprihănita Zămislire". Așa cum a aflat agenția Fides, biserica era plină cu peste două mii de credincioși din arhidieceză, veniți din tot teritoriul și din peste 85 de parohii, pentru a împărtăși și a-l saluta pe cardinal care, în zilele următoare, va ajunge în Vatican pentru a prelua funcția de prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor. Erau prezenți numeroși episcopi din alte dieceze filipineze, masivă era prezența de preoți, călugări și cateheți din aceea care este una dintre cele mai vechi dieceze din Asia. De fapt, în timp ce Biserica din Filipine se pregătește să celebreze 500 de ani de la venirea Evangheliei în arhipelag (1521-2021), circa 50 de ani după ce a fost botezat primul filipinez (1521), dată fiind creșterea impunătoare a comunității credincioșilor, în 1579 a fost instituită dieceza de Manila, ca sufragană a lui Ciudad de Mexico. În 1595, Manila era deja arhidieceză și astăzi este compusă din șapte orașe (Manila, Makati, Pasay, Mandaluyong, Pasig, Quezon City, Kalookan) și cinci comunități, un teritoriu în care trăiesc peste 3 milioane de credincioși.

La Liturghia de rămas bun de la comunitatea sa, cardinalul a îndemnat să se țină mereu o privire și o atitudine de mulțumire față de Dumnezeu, Stăpânul istoriei, pentru că "planurile lui Dumnezeu nu sunt planurile noastre, dar credem și știm că El este bun, că milostivirea sa durează pentru totdeauna". Și, a adăugat cardinalul Tagle, așa cum Cristos a mulțumit Tatălui, dăruindu-se pe sine cu totul, tot așa "fiecare botezat, ca act de mulțumire, este chemat să dăruiască trupul său și sângele său".

La cuvintele cardinalului au făcut ecou cele ale episcopului auxiliar de Manila, Broderick Pabillo care, exprimând sentimente comune, a spus: "Ne simțim privilegiați că am avut timp de opt ani un păstor care a făcut orice efort și s-a dăruit fără rezerve pentru a fi mereu în slujba comunității sale. În ultimii ani, în pofida angajărilor cu caracter internațional, s-a făcut mereu prezent, neîncetând niciodată să fie în mijlocul nostru. Îi suntem recunoscători și îl vom însoți cu rugăciunea noastră".

Celebrarea s-a încheiat cu un act de încredințare, în care poporul a impus mâinile și s-a rugat pentru cardinal, mulțumindu-i-i pentru că "a arătat cu viața sa compasiunea lui Dumnezeu".

"Pe de o parte suntem triști pentru că ne va lipsi cardinalul Tagle, a intrat în inima tuturor. Dar suntem conștienți că el reprezintă un dar pe care Biserica din Filipine îl oferă Bisericii universale", notează la agenția Fides episcopul de Novaliches, mons. Roberto O. Gaa, fost rector al Holy Apostles Senior Seminary din arhidieceza de Manila. "Avem emoții contrastante: moștenirea cea mai frumoasă este umilința și proximitatea sa: a fost cu adevărat un bun păstor pentru noi", spune Sharon, catolică angajată într-o parohie din teritoriu. "Cu adevărat s-a îngrijit de noi cu iubire", conclude părintele Abos, preot bătrân din Manila. Cardinalul Tagle lasă o dieceză înfloritoare cu circa 600 de preoți, diecezani și călugări, peste 700 de surori, peste 400 de cateheți.

(După agenția Fides, 28 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 673.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat