Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Este oficial: Jakarta îl invită pe papa Francisc în Indonezia

De Mathias Hariyadi

După zile de indiscreții, vine oficialitatea: guvernul indonezian l-a invitat pe papa Francisc să viziteze țara din sud-estul asiatic. Antonius Agus Sriyono, ambasador al Republicii Indonezia la Sfântul Scaun, declară la AsiaNews: "Ieri, 28 ianuarie 2020, am înmânat personal scrisoarea de invitație cardinalului Piero Parolin la Secretariatul de Stat al Vaticanului". În notă, Jakarta exprimă dorința de a găzdui călătoria apostolică a pontifului în septembrie.

În toată țara circulau voci despre posibila venire a papei. Le-au alimentat câteva declarații făcute la 20 ianuarie de Yahya Cholil Staquf, membru al Consiliului suprem al Nadhlatul Ulama (NU) - cea mai mare organizație islamică moderată din țară și din lume. Yahya s-a întâlnit cu papa în Vatican la 15 ianuarie împreună cu alți lideri religioși, pentru a discuta despre importanța activismului social în înfruntarea conflictului interreligios. Înaltul exponent al NU a afirmat la presa locală că pontiful i-a destăinuit intenția de a merge în vizită apostolică în Indonezia, Papua Noua Guinee și Timor Est în septembrie. Ca urmare a afirmațiilor lui Yahya, pe social media a circulat o "scrisoare de invitație oficială" semnată de președintele indonezian Joko "Jokowi" Widodo. Contactat de AsiaNews, ambasadorul Sriyono declara: "Sunt în desfășurare discuții și această temă încă este confidențială".

După zile de așteptare trepidantă, astăzi dimineață catolicii indonezieni au avut confirmarea că în viitorul apropia ar putea să-l îmbrățișeze pe papa Francisc, deși încă nu este o dată oficială. Entuziasmul călugărilor și credincioșilor a găsit glas în media catolică Sesawi.net. Comentând știrea, mulți cer ca să fie făcută publică mai repede ziua celebrării euharistice solemne prezidate de pontif împreună cu liderii Conferinței Episcopale Indoneziene (KWI). Pr. August Surianto Himawan, director al personalului și al problemelor generale din KWI, afirmă: "Speranța noastră profundă este ca totul să se desfășoare în manieră liniștită și călătoria să fie bine organizată".

În cea mai populată țară islamică din lume, catolicii sunt o mică minoritate. Conform statisticilor guvernului, ei sunt circa 7,5 milioane și reprezintă aproape 3% din populație. Cu toate acestea, Biserica indoneziană este animată de vivacitatea propriilor lideri și de marea participare a credincioșilor la activitățile religioase. Papa Francisc ar putea să fie al treilea pontif care merge în Indonezia: Paul al VI-lea a vizitat țara în 1970, urmat de Ioan Paul al II-lea în 1989. La Jakarta, acesta din urmă a celebrat o liturghie cu peste 110 mii de participanți în Senayan Sport Stadium. Papa polonez a prezidat și o celebrare în Open Airfield din Yogyakarta - teren care aparține academiei de aeronautică - și una în insula "catolică" Flores.

Bucuria catolicilor pentru posibila vizită a papei Francisc urmează după circa cinci luni de la numirea de cardinal a lui Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, arhiepiscop de Jakarta și președinte al KWI. Comentând alegerea pontifului, cardinalul a explicat că Sfântul Scaun monitoriza și "evalua" de mult timp Biserica catolică indoneziană. "Aceasta din urmă - a afirmat el - este văzută ca un bun model pentru orice Biserică din lume, pentru modul în care exercită credința creștină promovând pace, toleranță, precum și spirit de compasiune față de aproapele".

În iunie, pontiful îi îndemnase pe cei 37 de prelați, în Vatican pentru vizita ad limina apostolorum, la promovarea și la învățarea "Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună" - semnat la Abu Dhabi de papa Francisc și marele imam de Al-Azhar în februarie 2019. Papa Francisc declarase cardinalului că Indonezia este locul cel mai reprezentativ în care este pusă în practică fraternitatea umană între diferite grupuri religioase; îndeosebi, între musulmani și creștini. Preluând invitația papei, în noiembrie episcopii au pus Declarația de la Abu Dhabi în centrul Conferinței lor anuale.

(După AsiaNews, 29 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 534.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat